Floarea soarelui, comparativ cu alte plante de cultura, prezinta o particularitate privind concurenta buruienilor, in sensul ca ele pot concura plantele numai o perioada de 3-5 saptamani de la rasarire. Intervenind cu erbicide in aceasta perioada, planta de cultura este salvata, dezvoltandu-se normal, fara sa mai fie concurata de buruieni. Pentru a inregistra o eficacitate cat mai ridicata in combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui, pot fi aplicate mai multe tratamente, in functie de speciile de buruieni existente si de dominanta acestora.
Pe majoritate solelor unde s-a semanta floarea soarelui, culturile sunt in stadiul de 2-4 frunze si chiar mai mult, acolo unde s-a semanat foarte devreme.
Acum, in acest stadiu de vegetatie, inca se mai poate aplica un erbicid pe baza de imazamox (numai la hibrizii rezistenti la imazamox), care pe langa buruienile dicotiledonate anuale, aflate in stadiul de 2-4 frunze, poate combate si unele buruieni monocotiledonate anuale, aflate in stadiul de 1-3 frunze, inainte de infratire. Ce erbicide va recomandam?
- LISTEGO, in doza de 1,2 l/ha (hibrizi rezistenti la imazamox);
- PULSAR 40, in doza de 1,2 l/ha (hibrizi rezistenti la imazamox);
- SALTUS 80 SL, in doza de 0,65 l/ha (hibrizi rezistenti la imazamox).
Erbicidul combate si lupoaia (Orabanche cumana), epoca de aplicare fiind in stadiu de 6-8 frunze a florii soarelui.
Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene si, in special, a costreiului din rizomi (Sorghum halepense), dar si a altor graminee perene, care se realizeaza tot in vegetatie (postemergent), cand costreiul are inaltimea de 15-25 cm si plantele de floarea soarelui 4-6 frunze, va recomandam erbicidele:
- RANGO, in doza de 0,75–1,75 l/ha;
- MATADOR MAX, in doza de 0,75–2 l/ha.
Erbicidele se aplica cand gramineele anuale sunt in stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, cand costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplica singure, deci evitati sa le aplicati impreuna cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru ca e posibil sa apara fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultura.