Cum pot ajuta fermierii in lupta cu ambrozia

Publicat de

Folosirea unor produse inovatoare de protectia plantelor in culturile agricole va reduce la minimum raspandirea alergenilor periculosi in zonele populate

Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) este una dintre cele mai periculoase si invazive buruieni, raspandita inclusiv in Romania, care, in perioada de inflorire, cauzeaza boli alergice severe.

Este o planta de origine nord-americana, a carei prezenta se face simtita in Europa inca din anul 1860, remarcata in primul rand prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor, sub denumirea de “febra fanului”.

In Romania, ambrozia a fost descoperita inca din anul 1908 in orasul Orsova, dar in ultimii 20 de ani a cunoscut o raspandire accelerata. Cunoscuta sub denumirea populara de “iarba parloagelor”, este prezenta pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe campurile insorite si calde sau pe malurile raurilor de campie. Planta produce peste 3000 de seminte anual, avand un potential enorm de raspandire. Ambrozia este o adevarata amenintare pentru agricultura, mediu si sanatate publica. Statistic, peste 15% din populatie este sensibila la polenul acestei plante care determina, in fazele usoare, un stranut repetat si inrosirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinita alergica, astm si chiar soc anafilactic la o expunere prelungita.

Cercetarile din cadrul proiectului european Atopic, care evalueaza riscurile bolilor alergice in viitorul apropiat, dezvaluie ca sensibilizarea la polenul de ambrozie va fi mai mult decat dublu in urmatorii 20-40 de ani, in timp ce numarul de persoane afectate de aceasta boala va creste de la 33 la 77 milioane.

Aceasta buruiana periculoasa infesteaza aproape toate culturile de camp si are un impact negativ asupra fertilitatii solului. Oamenii de stiinta de la Centrul tehnic francez pentru culturi oleaginoase estimeaza o pierdere medie de productie in culturile de floarea soarelui de 300 de kg/ha, la o densitate de 10 plante de ambrozie/m², in timp ce potentialul de productie poate fi redus cu 20-70%.

Fermierii joaca un rol important in reducerea impactului ambroziei, prin mentinerea terenurilor curate cu ajutorul metodelor agrotehnologice. Utilizarea erbicidelor pe terenurile agricole va permite eliminarea substantiala a ambroziei, dar trebuie sa fie foarte precisa, fara impact negativ asupra mediului. Mai mult, ambrozia dezvolta, in timp, rezistenta la erbicide si astfel, produsele de protectie a plantelor folosite de ani de zile devin ineficiente.

Fermierii primesc ajutor din partea oamenilor de stiinta, care examineaza comportamentul buruienilor si pot descoperi solutii care functioneaza eficient si rapid si controleaza dezvoltarea buruienilor periculoase, atat pentru oameni, cat si pentru randamentul culturilor. La nivel mondial, marile companii au investit sute de milioane de dolari pentru cercetarile efectuate in ultimii ani pentru a inventa noi molecule, care vor sta la baza produselor de protectie cu eficienta ridicata.

Incepand cu anul 2019, fermierii romani au fost printre primii din lume care au avut acces la cea mai noua solutie cu actiune unica, bazata pe molecula inovativa Arylex™ Active, dezvoltata de cercetatorii companiei R&D Corteva Agriscience, prezenta in mai mult de 130 de tari, inclusiv Romania. Erbicidul Pixxaro™, pe baza de Arylex™ Active, este deja folosit de catre fermierii romani in cultura de cereale paioase, impiedicand raspandirea ambroziei in camp, reducand in acelasi timp, posibilitatea raspandirii acestei buruieni catre orase.

Folosit in mod corespunzator, acest produs nu are un impact negativ asupra mediului. Utilizarea la scara larga a unor astfel de produse inovative de catre fermieri, va ajuta la protejarea oamenilor fata de impactul unor alergeni puternici, asa cum este ambrozia.

Sa traim in siguranta este una dintre valorile majore ale companiei Corteva Agriscience, iar in munca noastra de zi cu zi respectam acest principiu. Inovam incontinuu, pentru a ajuta societatea sa traiasca mai bine si protejam mediul in acelasi timp. Toate produsele Corteva sunt dezvoltate pentru a asigura o agricultura sustenabila, atat pentru generatiile de acum, cat si pentru generatiile urmatoare.

Despre Corteva Agriscience

Corteva Agriscience este o companie globala, pur-agricultura, tranzactionata pe bursa, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat si divers de seminte, solutii pentru protectia culturilor si solutii digitale axate pe maximizarea productivitatii si cresterea randamentului si profitabilitatii. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, care pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independenta listata la bursa pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricola a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro

Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube.

™ ,®, Marci comerciale si marci de servicii ale companiilor Dow AgroSciences, DuPont sau Pioneer si ale companiilor afiliate

Persoana de contact cu mass-media

Maria Cirja

Marketing Manager Romania& Rep. Moldova

Tel: +40 746 228 902, maria.cirja@corteva.com

S-ar putea să te intereseze

Hot News