Cum prevenim si combatem bolile la rasaduri?

Publicat de


La plantare, rasadurile trebuie sa fie viguroase si sanatoase, asta pentru a garanta reusita unor culturi legumicole. Asadar, pentru obtinerea unor rasaduri viguroase, pe lânga dezinfectia amestecului de substrat, pentru producerea rasadurilor si dezinfectia semintelor, mai sunt necesare o serie de tratamente care se aplica la sol sau foliar, pentru combaterea bolilor si daunatorilor pana la plantat, dar si dupa semanat. Este important de mentionat ca, in general, tratamentele pentru combaterea bolilor se fac preventiv, iar cele impotriva daunatorilor se fac la semnalarea atacului. Exceptie face paianjenul lat (Polyphagotarsonemus latus) care ataca rasadurile de ardei si vinete si pentru care se recomanda aplicarea de tratamente preventive, iar unul dintre produsele pe care vi le  recomandam este Vertimec 1,8 EC. In cazul in care semintele nu sunt tratate, acestea se vor trata cu un fungicid omologat.
Putregaiul plantutelor, una dintre cele mai pagubitoare boli
Caderea sau putregaiul plantutelor reprezinta una dintre cele mai frecvente si pagubitoare boli la toate culturile de legume inmultite prin rasad. Plantutele se ofilesc si putrezesc de la baza, iar daca se smulg din pamânt se observa ca tulpina si radacina sunt subtiate ca un fir de ata. Atentie! Foarte repede, pe stratul de rasaduri vor aparea vetre goale, din cauza pieirii plantelor. Infectia se realizeaza intotdeauna din sol. Temperaturile prea scazute fata de pretentiile fiecarei specii si udatul prea des favorizeaza aparitia atacului.
Retineti! Prevenirea si combaterea acestei boli se face prin dezinfectia solului, iar apoi dupa semanat se trateaza cu fungicide, precum Topsin 500 SC, produs fabricat in Romania, ce poate fi gasit in “Portofoliul de Produse Iscusite de la ALCEDO”. Tratamentele se continua si dupa rasarire si repicarea plantelor. Inainte de plantatul rasadului, cu 2-3 zile inainte, se executa un nou tratament cu aceleasi produse. In cazul in care boala apare, plantele atacate se smulg si se efectuaza tratamente cu fungicide, asigurând temperatura optima si o aerisire corespunzatoare. Pe vetrele unde plantele au fost distruse de boala, se recomanda si presararea de praf de var.
De asemenea, paduchii de frunze si musculita alba se combat cu insecticide ca: Mospilan 20 SP, Vertimec 1,8% EC, etc. Asadar, pentru a avea rasaduri sanatoase si viguroase, care se vor reflecta in culturi de calitate si productii ridicate este important sa tineti cont de recomnadarile facute in acest articol.

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 249 – februarie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News