Cum sa protejam rapita de atacul gandacului lucios si al gargaritei silicvelor?

Publicat de

In ultimii ani, temperaturile ridicate, inregistrate in prima luna de primavara, au avut drept consecinta aparitia timpurie a daunatorilor rapitei, cu care eram obisnuiti mai degraba sa ii vedem in lunile aprilie sau la inceput de mai. Este vorba despre gandacul lucios (Meligetehes aeneus) si gargarita silicvelor (Ceuthorynchus assimilis), principalii daunatori ai acestei culturi la mijloc de primavara. In manualele de entomologie agricola se mentiona faptul ca, in mod normal, gandacul lucios apare in lanurile de rapita in a doua parte a lunii aprilie, iar gargarita silicvelor un pic mai tarziu, la sfarsitul lui aprilie sau prima decada a lui mai. Incalzirea globala a dus la aparitia mult mai timpurie a acestor specii de insecte in lanurile de rapita, inca din ultima decada a lui martie. De exemplu, gandacul lucios apare din locurile unde a hibernat, in lanurile de rapita, cand temperatura aerului a depasit +15°C.

Gandacul lucios (Meligethes aeneus) pe inflorescenta de rapita

In general, majoritatea cultivatorilor de rapita din sud-estul tarii fac doua tratamente cu insecticide in vegetatie dupa ce a trecut iarna, unul primavara devreme, in vederea combaterii gargaritelor tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi), al doilea inainte de inflorire, in vederea combaterii gandacului lucios (Meligetehes aeneus). In ceea ce priveste gargarita silicvelor, o parte din fermieri fie considera ca tratamentul pentru combaterea gandacului lucios a fost suficient pentru a combate acest daunator, fie nu mai considera ca este necesar un al treilea tratament, care ar incarca si mai mult costurile de productie. Este o decizie buna? In niciun caz nu este.

Sa ne uitam un pic mai atent la cei doi daunatori ai rapitei. Gandacul lucios are un regim de hrana floral, consumand fie polenul din inflorescentele deschise, fie organele florale din bobocii inca nedesfacuti. In acest din urma caz, atacul este cel mai periculos, avand drept consecinta distrugerea bobocilor florali atacati, pagubele de productie pot ajunge la 50-70%.

Prin urmare, in vederea combaterii atacului adultilor gandacului lucios, tratamentele se fac inainte de inflorirea rapitei, cand plantele se afla in faza de imbobocire, cea mai sensibila faza la atacul acestor insecte.

Gandacul lucios (Meligethes aeneus) si gandacul paros (Epicometis hirta) hranindu-se cu florile nedeschise de rapita

Gargarita silicvelor (Ceuthorynchus assimilis) poate produce atat pagube directe culturii de rapita, din cauza atacului larvelor, cat si pagube indirecte, silicvele afectate de atac pot fi infestate de catre tantarul florilor de brasicacee (Dasineura brassicae). In lan, de regula, gargaritele ajung in zonele marginale, ulterior acestia migreaza si spre interior. Depunerea pontei coincide de obicei cu perioada cand silicvele de rapita sunt abia formate. In literatura de specialitate se mentioneaza ca in cursul dezvoltarii sale, o larva de C. assimilis consuma intre 6 si 9 seminte. Tratamentele pentru combaterea acestui daunator se efectueaza, de regula, cand plantele de rapita sunt inflorite, iar sortimentul de insecticide disponibil pentru acest moment de aplicare este unul si mai redus, mai ales ca substanta activa tiacloprid a fost interzisa, la nivelul UE, incepand cu anul trecut.

Gargarita silicvelor (Ceuthorynchus assimilis) pe inflorescentele de rapita

Ce este de facut in acest caz? Efectuarea de sondaje in camp pentru stabilirea momentului optim al efectuarii tratamentelor. Acestea se efectueaza pe diagonala solei, se aleg 5-20 puncte de determinare, in functie de marimea solei. Observatiile se vor face cu lupa, cele doua specii daunatoare se deosebesc relativ usor una fata de cealalta. Nu se recomanda efectuarea evaluarilor in momentele cele mai calde ale zilei, atunci cand insectele sunt foarte active. Se poate intra in lan cand nu este foarte cald si insectele sunt inca amortite, dar nu trebuie intrat daca este foarte frig, deoarece exista riscul ca insectele sa fie ascunse si sa nu le vedem. Combaterea chimica a gandacului lucios din lanurile de rapita se realizeaza daca se inregistreaza densitati mai ridicate fata de pragul economic de daunare (PED – 1 adult/planta, cand rapita este in faza de muguri florali uniti, respectiv 2-3 adulti/planta cand rapita este in faza de muguri florali separati si pedunculii florali sunt alungiti). Tratamentul trebuie efectuat doar in momentul optim, cand s-a depasit pragul economic de daunare sau daca rapita se gaseste in stadiul de muguri florali, care este faza de sensibilitate maxima a acestei culturi pentru gandacul lucios, asa cum am spus si in randurile de mai sus.

Avand in vedere ca s-au semnalat cazuri de rezistenta a gandacului lucios la insecticidele piretroide, este recomandat sa alternam insecticidele folosite impotriva acestui daunator, sa nu folosim an de an aceeasi substanta activa, de asemenea sa respectam doza pentru care insecticidul ce urmeaza sa il folosim a fost omologat. In caz contrar riscam sa facem selectie „artificiala” in populatia gandacilor luciosi si sa obtinem organisme si mai rezistente la insecticide.

In cazul gargaritei silicvelor (Ceuthorynchus assimilis), se recomanda efectuarea tratamentelor cand se atinge PED-ul de 1 adult la doua plante, iar cultura de rapita se afla in fenofazele de inflorit-formarea primelor silicve.

Gargarita silicvelor (Ceuthorynchus assimilis) ascunsa printre inflorescentele de rapita

Prin urmare, raspunsul la intrebarea fermierilor este unul negativ. Nu se poate face un singur tratament care sa combata atat gandacul lucios (Meligethes aeneus) cat si gargarita silicvelor (Ceuthorynchus assimilis), deoarece fazele de sensibilitate maxima a plantelor fata de acesti daunatori nu coincid. Este drept ca rapita poate sa fie mai avansata in vegetatie, sa infloreasca mai devreme decat in mod normal, ca urmare a temperaturilor ridicate, dar si daunatorii apar la fel de devreme.

Intr-adevar, verigile tehnologice au un cost ridicat. Insecticidele nu sunt ieftine, exista o tentatie sa „sari” peste anumiti pasi, insa din pacate natura nu poate sa fie „pacalita”, asa cum se mai intampla uneori cu contabilitatea. Daca daunatorul este combatut la momentul potrivit, nu mai apuca sa depuna ouale, deci nu se mai inmulteste, iar in anii urmatori rezerva biologica va fi tinuta sub control. In caz contrar, in anii care vin, daca conditiile climatice sunt favorabile insectelor daunatoare, s-ar putea sa ne intrebam cu ce am gresit de avem atacuri asa mari. Prin urmare, daca facem corect tratamentele, la momentul optim si cu dozele recomandate, nu numai ca aducem un spor de productie in anul in curs, dar facem o investittie pentru linistea noastra in anii care vin, stiind ca populatiile de Meligethes aeneus si Ceuthorynchus assimilis sunt tinute sub control.

Cultura rapitei poate sa fie foarte profitabila, dar necesita atentie ridicata inca de la infiintarea ei. Prin urmare, cine vrea sa o cultive trebuie sa isi asume faptul ca trebuie sa petreaca foarte mult timp in camp alaturi de plante si sa le ocroteasca in momentele cele mai sensibile impotriva atacului daunatorilor… care sunt multi la numar!

Dr. ing. Georgescu Emil

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News