Cum sa va protejati pomii de fainare?

Publicat de

 


Fainarea marului si parului (Podosphaera leucotricha) este prezenta in toate zonele tarii unde se cultiva marul si parul. Cele mai mari pagube sunt produse mai ales la mar, la soiurile Jonatan, James, Grives, Ionared s.a.
La gutui, fainarea este produsa de ciuperca Podosphaera clandestina.


Simptome. Primavara devreme, prin luna aprilie, la mar si par sunt atacate frunzele, florile si ramurile tinere. Atentie! Pe frunze si ramuri apar pasle caracteristice bolilor de tip, ”fainare”. Frunzele si ramurile atacate se deformeaza, se ingroasa si devin casante. Masa pulverulenta (conidiofori si conidii) devine apoi galben-portocalie. La gutui, fainarea produce pe fata superioara a frunzelor, o pasla fina, albicioasa, care formeaza pete de marimi variabile, care devin pulverulente.
Cum prevenim atacul?
Printre masurile ecologice este important de adaugat faptul ca, prin cultivarea de soiuri imune, rezistente sau tolerante la fainare, de exemplu la mar: Delicios de Voinesti, Golden delicios, Golden pur, Granny Smith. O alta masura de prevenire ar fi respectarea masurilor de igiena culturala, si anume respectarea tuturor lucrarilor tehnologice. De asemenea, efectuarea de tratamente fitosanitare in perioada repausului vegetativ, dar si in vegetatie va ajuta sa scapati de fainare. Ca si fungicide, va recomandam sa utilizati in combaterea fainarii, unul dintre fungicidele pe care le gasiti in portofoliul de “Produse de la ALCEDO”, printre care enumeram: BUMPER 250 EC (0,03%), CLARINET (0,1%), EMBRELIA (1,44 l/ha), KUMULUS DF (0,3%), LUNA EXPERIENCE 400 SC (0,750 l/ha), SALVATOR 25 EW 0,05%, TOPSIN 500 SC (0,14%).

Material realizat de F. RUSANU

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!