Vremea mai calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata devenind normala sub aspect termic, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12…26°C, iar cea minima intre 2…14°C, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare. Regimul termic mediu diurn al solului la adancimile de 5 si 10 cm va oscila intre 12…21°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire la culturile semanate pana la aceasta data. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi conditii de producere a grindinei.
Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va situa la valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana, Transilvania si Maramures, cea mai mare parte a Olteniei. Local in sudul teritoriului agricol, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare. In cultura neirigata de porumb, aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-20 cm se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia si Transilvania, local in nordul, estul si sudul Olteniei. Local in centrul, estul si sud-vestul Olteniei, sudul, vestul si nord-vestul Munteniei, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare.
Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va imprima ritmuri in general normale de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp in majoritatea regiunilor agricole, exceptand suprafetele agricole afectate de fenomenul de seceta pedologica prelungita, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz si grau de toamna se va putea inregistra o incetinire a proceselor de vegetatie, local semnalandu-se fenomenul de ofilire temporara, precum si ingalbenirea si uscarea prematura a frunzelor bazale. Cerealierele de toamna (orz si grau) isi vor definitiva infratirea, continuandu-se totodata alungirea paiului, la scara intregii tari. De asemenea, in zonele de campie va fi posibila declansarea fazelor de „burduf” si inspicare. Cultura de rapita va parcurge alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor, precum si inflorirea, indeosebi in jumatatea sudica a tarii. Speciile pomicole se vor afla predominant in fazele de inflorire, precum si de crestere a frunzelor/lastarilor/rodului, la nivelul intregului teritoriu agricol. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie se vor semnala dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor laterali. Speciile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) isi vor continua germinarea, rasarirea, precum si aparitia primelor frunze. La sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra germinarea si incoltirea, finalizandu-se totodata lucrarile de semanat, in aproape toate bazinele specializate.
Lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor desfasura pe ansamblu in conditii bune, acestea fiind sistate temporar doar in zilele cu precipitatii.
sursa: meteoromania.ro