In urmatoarea perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -2…8°C, in majoritatea zonelor de cultura, iar cea minima intre -11…3°C in aproape toata tara, fiind conditii de producere a inghetului la sol. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Rezerva de apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute local in estul, sud-estul si centrul Dobrogei, izolat sud-estul Munteniei, seceta pedologica fiind moderata si puternica.
In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va inregistra starea de repaus biologic, in cea mai mare parte a tarii. Cerealierele de toamna (orz si grau) se vor afla la rasarire, formarea frunzei a treia si infratire la nivelul intregului teritoriu agricol. La cultura de rapita se va semnala in continuare cresterea aparatului foliar (8-13 frunze), in aproape toata tara. Starea de vegetatie a plantelor va fi in general buna si medie, iar in semanaturile efectuate in afara epocii optime, uniformitatea si vigurozitatea culturilor se va prezenta medie si slaba. In toate plantatiile, speciile pomicole si viticole vor parcurge stadiul de repaus vegetativ, acestea avand o buna rezistenta la temperaturile scazute de pe parcursul iernii.
In zilele cu precipitatii, lucrarile in camp vor fi intrerupte temporar.
sursa: meteoromania.ro