Cyflamid 5 EW – regele castigator in lupta contra fainarii

Publicat de

Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca de exceptie la Pietroasele

Cyflamid 5 EW este un fungicid omologat pentru combaterea fainarii din cultura de cereale paioase (Erysiphe graminis), pomicultura (mar – Podosphaera leucotricha) si vita de vie (Uncinula necator).

Fainarea vitei de vie este denumirea populara a bolii produse de agentul patogen Uncinula necator. Acest agent patogen ataca si provoaca pagube tot timpul anului, iar in cazul in care nu se iau masuri de combatere eficiente, pagubele pot fi asupra aparatului foliar, insa cele mai mari sunt produse la nivelul ciorchinilor si boabelor.

Se genereaza, astfel, nu numai pierderi de productie, ci si o depreciere calitativa a boabelor, cele afectate de fainare fiind predispuse, in conditii de umiditate, la atacurile mucegaiurilor, iar strugurii nu se mai preteaza nici la consum, nici la vinificatie.

In portofoliul Summit Agro exista un produs excelent pentru combaterea fainarii in plantatiile de vita de vie: Cyflamid 5 EW (ciflufenamid 5%), din grupa acetamidelor, varianta moderna, inovatoare, utilizata in prevenirea si combaterea fainarii, ce inhiba formarea miceliului ciupercilor din familia Uncinula. In urma contactului cu produsul, acestea nu mai dezvolta conidii, oprindu-se astfel procesul de infectie.

Conditionarea sub forma de emulsie de ulei in apa (EW) face ca produsul sa aiba o foarte buna aderenta pe suprafata tratata, aspect ce ii confera produsului o rezistenta mare la spalarea de catre ploi, cat si o absorbtie superioara in planta si o eficacitate sporita.

Produsul are o foarte buna translocare translaminara in frunze si actioneaza si prin vaporii formati la nivelul foliajului, prezentand astfel o actiune indelungata, atat preventiva cat si curativa.

Datorita eficacitatii pe o perioada indelungata a produsului, numarul de tratamente din schema tehnologica poate fi mai mic, comparativ cu utilizarea altor fungicide, ceea ce inseamna o importanta economie din punct de vedere al costurilor si al timpului de lucru in fermele viticole.

La vita de vie recomandam sa se faca tratamente de preventie incepand cu momentul in care inflorescentele sunt clar vizibile, pana la compactarea ciorchinelui (BBCH53-73). Doza recomandata pentru combaterea fainarii la vita de vie este de 0,3 L/ha. Pentru tratamentul al doilea, recomandat pentru fainare, produsul Cyflamid 5 EW poate fi asociat cu produse pentru comabaterea manei. Recomandam fungicidul Zetanil – ce te va face sa privesti mana cu alti ochi (cimoxanil 330 g/kg + zoxamid 330 g/kg), cu 28 de zile inainte de recoltare.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita – Buzau este amplasata in zona centrala a podgoriei Dealu-Mare, in partea de Vest a comunei Pietroasele, la o altitudine de 200 m.

Plantatiile sale ocupa terenuri pe Dealul Istrita, terenuri ce au conditii favorabile de clima si sol pentru cultura vitei de vie. Centrul viticol se distinge de restul podgoriei, beneficiind de cateva premise foarte importante: in primul rand solul scheletic cu un continut ridicat in carbonat de calciu, format pe roci calcaroase, expozitia terenului, bogatele sale resurse heliotermice si regimul destul de sarac in precipitatii.

Dr. Ing. Cornel Banita

Gama de vinuri “Pietroasa Research & Innovation” este un proiect ambitios realizat de U.S.A.M.V. Bucuresti si S.D.C.D.V.P. Pietroasa-Istrita in urma unor consultari si a unei colaborari indelungate intre cadrele didactice si personalul angrenat in activitatea de cercetare si productie.

Produsul Cyflamid 5 EW a reprezentat una dintre cele mai bune optiuni pentru combaterea fainarii la vita de vie in anul 2021, in conditiile climatice ale Centrului Viticol Pietroasa. Anul 2021 a fost extrem de dificil din acest punct de vedere, iar folosirea acestui produs in perioada de crestere a boabelor si pana la compactare, in functie de soi si momentul ales, s-a dovedit a fi un factor decisiv in eradicarea infectiilor aparute si protejarea fara probleme la Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca”, declara domnul Dr. Ing. Cornel Banita, Director Tehnic la Statiunea Didactica de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Pomicultura Pietroasa-Istrita.

Pentru mai multe detalii cu privire la fungicidul Cyflamid 5 EW contactati cu incredere reprezentantii Summit Agro Romania sau scrieti-ne pe adresa de e-mail office@sumi-agro.ro.

Ing. Ionut Mocanu & Ing. Adrian Isoc

Summit Agro Romania

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!