In atentia fermierilor care au semanat culturi de rapita in sistem bio: prevenirea si combaterea bolilor

Publicat de

Innegrirea tulpinilor (Phoma lingam) reprezinta una dintre cele mai importante boli ce pot aparea in cultura rapitei de toamna. Simptomele apar de regula toamna, organele atacate fiind frunzele.

La reluarea ciclului vegetativ, boala se poate instala si la baza plantei la nivelul coletului, unde, in conditii optime, va reusi sa intrerupa aprovizionarea plantei cu elemente nutritive din sol. Sporii ciupercii pot ramane in forma latenta pana la recoltat, de unde ciclul se va relua.

POLYVERSUM (Pythium oligandrum M1, 1×106 oospori/g produs) este un fungicid autorizat pentru utilizarea in agricultura organica, fiind un produs natural, care nu polueaza chimic si induce rezistenta plantelor impotriva bolilor provocate de fungi.

La rapita se aplica de la alungirea internodiilor si pana la mai mult de 9 ramificatii (BBCH 30-39), impotriva putregaiului negru (Phoma lingam), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) si pentru stimularea plantelor la iesirea din iarna.

Un alt tratament se poate aplica de la inceputul aparitiei inflorescentelor si pana la fenofaza cand au aparut deja 50% din inflorescente (BBCH 49-65), pentru combaterea putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) si putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).

ℹ️ Important! POLYVERSUM este un produs ce nu prezinta limitari in aplicare, nu lasa reziduuri si este sigur pentru utilizatori.

Pe langa rapita, POLYVERSUM este omologat si la grau, orz, capsun, mac, mustar, hamei, varza, varza de Bruxelles, broccoli, rucola, conopida, varza kale, gulii, ridichi, nap, hrean, rucola si lupin ➡️ https://alcedo.ro/produse/polyversum/

Atentie ❗ Pentru pregatirea solutiei inainte de tratament trebuie respectate urmatoarele instructiuni:

  • apa folosita pentru tratament trebuie sa fie curata si sa aiba temperatura > 12°C;
  • filtru obligatoriu de 50 microni;
  • preinmuierea se face in apa calduta, inainte de a se pune produsul in tancul de amestec;
  • se va evita amestecarea cu adjuvanti pe baza de terpene (rasini);
  • se va consulta lista de compatibilitati disponibila aici.

Respectati toate masurile prezentate mai sus, pentru a evita un lucru nedorit, respectiv problemele cu infundarea duzelor.

S-ar putea să te intereseze

Hot News