Daunatorii de depozit ai cerealelor

Publicat de

Calitatea recoltelor de cereale este foarte importanta din punct de vedere comercial, asa ca pentru a nu fi depreciata in depozite trebuie avuta foarte mare atentie, tocmai din cauza danatorilor cerealelor. Se vor lua toate masurile care sunt menite sa inlature aparitia si dezvoltarea acestora si sa elimine pierderile pricinuite produselor pastrate in silozuri, in magazii, etc.

Gargarita graului Sitophilus granarius

Fig. 1

Gargarita graului este una dintre cele mai periculoase insecte dintre daunatorii depozitelor. Ataca in special boabele de grau (Fig. 1), orz si secara. Daunele sunt remarcate si la produse precum paste fainoase, biscuiti, etc., insa pe aceste produse nu are loc reproducerea gargaritei. Rozand orificii neregulate din suprafata boabelor, adultii fac loc larvelor care se dezvolta in interiorul boabelor, consumand din miezul bobului (embrionul cariopsei). Faina rezultata din boabele infestate este inadecvata consumului, avand un miros neplacut si gust amar. Gargaritele consuma 1 mg de grau pe zi. La temperaturi de 38ºC, prin procesul de uscare a graului, gargaritele mor si supravietuiesc doar cele de la margine, iar larvele care ajung la ciclul de viata din stadiu IV produc umiditate, CO2 si nu se mai dezvolta din cauza temperaturii ridicate.

Acarianul fainii  – Acarus siro  

Fig. 2

Specie polifaga, ataca produsele depozitate: faina, pastele fainoase, seminte de cereale, in, floarea soarelui s.a.. Populatii numeroase apar in culturile de ciuperci din laborator si in mucegaiurile din depozite, hranindu-se cu hifele unor ciuperci. In 200 g de faina infestata se pot afla pana la 10.000 de acarieni si intr-un bob de grau atacat (Fig. 2) pot fi pana la 50 de acarieni. Produsele atacate sunt aglomerate intr-o retea de fire matasoase. Faina atacata are culoare mai inchisa (alb – murdara) cu un miros asemanator unei mieri fermentate. La seminte ataca la inceput embrionul, incepand cu boabele sparte sau atacate de alti daunatori. Consumul produselor atacate inspirate pot duce la astm bronsic.

Gargarita cu cioc lat  –  Caulophilus latinasus  

Fig. 3

Daunator de depozit (Fig. 3) foarte cunoscut, are ca plante gazda numeroase culturi, precum graul, porumbul, orezul, dar poate fi gasit si pe produse procesate precum pastele faninoase s.a.. Atacul incepe cu boabele deteriorate si sparte. Gargarita zboara pana in camp, la distante foarte mari si infesteaza in general culturile in faza de lapte ceara. Se regaseste cu usurinta pe locurile unde sunt depozitate cereale, in silozuri, in transporturile unde daunatorul este prezent, facand pagube mari. Prefera semintele care nu au consistenta prea tare, boabele atacate fiind intr-o masa plina de exuvii si excremente, pulverulenta.

 

 Gargarita orezului – Sitophilus oryzae

Fig. 4

Daunele produse de gargarita orezului sunt la numeroase produse vegetale, printre care cerealele, fasolea, semintele de bumbac si alte seminte de cereale sau produse rezultate din acestea. Larva acestei specii se aseamana cu cea a gargaritei graului, apoda si globuloasa. Dupa perforarea boabelor de catre adulti, ouale sunt depuse in boabele de cereale. Larva parcurge 4 stadii de dezvoltare (Fig. 4). Dupa transformarea in adult, ramane in bob cateva zile pentru maturare.

 

Gandaceii fainii – Trimbolium consufusum si Trimbolium castaneum

Fig. 5
Fig. 6

Fiind in competitie, sunt intalniti impreuna pe aceleasi produse si se hranesc cu diverse materii prime de la fructe uscate, cacao, tapioca, oleaginoase sau chiar piperul, neexcluzand produsele procesate precum pastele fainoase. Atat larvele cat si adultii prefera boabele sparte (Fig. 5). Glandele care secreta un lichid gretos in sursa de hrana pe care o gasesc, adultii, reprezinta un mecanism de aparare, jucand si un important rol antifungic. Produsele atacate au un miros caracteristic care le depreciaza calitativ prin aceasta substanta imprimata. Excrementele si exuviile eliminate murdaresc mult produsele alimentare, sunt infestate si cu secretia destul de urat mirositoare. Gustul si mirosul neplacut al produselor atacate inchid inclusiv culoarea fainii, aceasta fiind, in cele din urma, nedestinata consumului. Adultii traiesc pititi in faina sau orice substrat adecvat, iar durata dezvoltarii larvelor este intre 22 si 3 luni de zile. Numarul de oua depuse de o femela atinge cifra de 350 si un maxim de 1000. Durata ciclului de dezvolare este 2 -3 saptamani (Fig. 6).

Gandacul mauritan – Tenebroides mauritanicus

Fig. 7

Embrionul si endospermul boabelor de orz, grau si porumb (la care nu consuma endospermul) sunt pagubele evidente produse de catre larve care se hranesc cu oleaginoase, boabe de cacao, boabe de cereale sau produse derivate din acestea, cum ar fi faina, pastele alimenteare, taratele, etc. Mai putin prezent in silozuri decat in mori, la grau se produc pagube mai mari (Fig. 7). Acestea nu sunt produse numai de adulti, care sunt strict carnivori si se hranesc vanand larvele altor insecte daunatoare sau din aceeasi specie. Boabele atacate sunt tinta larvelor. Trebuie avuta foarte mare atentie pentru a nu fi ascunse cateva exemplare care pot exista in magazii, pentru ca acestea pot acapara numai in cateva ore produsele depozitate sanatoase.

Gandacul fainii sau moletul – Tenebrio molitor

Fig. 8

Hrana adultilor si a larvelor (Fig. 8) este formata din diferite tipuri de faina, boabe de cereale, paste fainoase, pesmeti, paine, plante medicinale in vrac si alte produse. Daunele produse sunt atat prin consumul direct, cat si prin dejectiile si exuviile lor, care scad mult valoarea comerciala, faina devenind de multe ori nedestinata consumului. Faina contine exuvii, dejectii, cadavre de insecte, devine cenusie si capata un miros specific in urma atacului.

 

Cryptolestes ferrugineus

Fig. 9
Fig. 10

Ascuns sub scoarta copacilor sau in galeriile insectelor care consuma lemnul (xilofage), este un daunator semnalat in mediul natural, gasit cu usurinta si in cuiburile de viespi. In faina de grau sau de porumb este intalnit des. Infesteaza depozitele de cereale (Fig. 9), singur sau cu alte insecte din genul lui (Cryptolestes). Formarea cuiburilor de incingere este determinata de invazii masive. Atacul este prezent la boabele deteriorate si numai in deseurile create anterior de alte specii de daunatori. Consuma embrionul, rareori mananca si endospermul. Adultii si larvele se pot remarca (Fig. 10) in depozitele unde se gasesc cereale, faina, tarate, paste fainoase, etc., este o specie intalnita frecvent. Poate sa provoace daune consumand si alte produse precum fructe uscate, boabe de cacao, cafeaua, etc. Este o specie rezistenta la temperaturi scazute, putand supravietui in proportie ridicata in depozitele neincalzite din tara noastra.

Gandacul de Surinam Oryzaephilus (Silvanus) surinanamensis

Fig. 11

Diverse produse alimentare sunt atacate, inclusiv cerealele depozitate (Fig. 11), seminte de plante oleaginoase, fructe si legume uscate, paste fainoase, zahar, plante medicinale, ciocolata, tutun etc., consumand cu usurinta prin patrundere in ambalajul acestora. Larvele sunt responsabile pentru cele mai numeroase pagube, iar adultii nu produc daune importante, consumand boabe ocazional. In habitatul lor se gasesc si alte larve care produc la fel de multe pagube, precum alte lepidoptere sau coleoptere.

Molia cerealelor – Sitotroga cerealella

Fig. 12

Bobabele plantelor de graminee sunt atacate de aceasta specie, care mananca numai asa ceva. Larvele isi petrec toata viata in interiorul boabelor, mancand initial germenele, consumandu-l integral, apoi mineaza (sapa) o galerie in endospermul bobului de grau cu care se hraneste. Tegumentul ramane intact, boabele atacate ramanand golite complet sau partial. Orificiul de iesire al adultului din bob este rotund, cu marginile netede. Specia provoaca pierderi prin atacul puternic care cauzeaza pierderea puterii germinativa a boabelor, pierderi cantitative, prin impregnarea boabelor cu un miros si un gust ranced, specific. Identificarea daunatorului se face prin capacelul (Fig. 12) sau operculul prin care iese adultul, din bob, care ramane atasat de boabe, alaturi de resturile invelisului pupei situate langa orificiul de iesire.

Faceti acum combaterea daunatorilor din depozite cu unul dintre produsele recomandate, dupa cum urmeaza:

  • ACTELLIC 50 EC cu substanta activa pirimifos metil 500g/l, omologat pentru combarerea daunatorilor din depozitele de cereale. Se va aplica in concentratie de 1% (50-100 ml/mp) inainte de depozitarea cerealelor sau in doza de 10 ml/t seminte (diluat in 1 l apa);
  • QUICKPHOS-UP*** cu substanta activa fosfura de aluminiu 560 g/kg, insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor, inclusiv vertebrate, din semintele depozitate. Produs sub forma de tablete generatoare de gaz prin reactie chimica (GE). Se recomanda 3-5 tablete/t samanta;
  • K-OBIOL EC 25 cu substanta activa 25 g/l deltametrin + 225 g/l piperonil butoxid, insecticid piretroid pentru protectia cerealelor si legumelor depozitate, cat si pentru dezinsectia spatiilor de depozitare. Se recomanda in concetratie de 1% (50 ml solutie/100m2)
  • AGROXIN*** cu substanta activa fosfura de aluminiu 560 g/kg. Insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor, inclusiv vertebrate, din semintele depozitate. Produs sub forma de tablete generatoare de gaz prin reactie chimica (GE). Se recomanda 3-5 tablete/t samanta;
  • DELICIA GASTOXIN*** cu substanta activa fosfura de aluminiu 560 g/kg. Insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor, inclusiv vertebrate, din semintele depozitate. Produs sub forma de tablete generatoare de gaz prin reactie chimica (GE). Se recomanda 30 g/t samanta, 5-10 g/m3 (5-10 tablete). Se aplica la inceputul depozitarii.
  • PHOSTOXIN TABLET*** cu subtanta activa fosfura de aluminiu 560 g/kg. Insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor, inclusiv vertebrate, din semintele depozitate. Produs sub forma de tablete generatoare de gaz prin reactie chimica (GE). Se utileaza in doza de 30 g/t samanta (10 tablete).

***Va rugam sa aveti in vedere ca acest produs poate fi comercializat si utilizat doar de societatile care au autorizatie pentru produsele din grupa T si T+.

Leveanu Ion

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News