Daunatorii tomatelor in solarii!

Publicat de

Tomatele reprezinta principalele culturi din solarii, atat in sistemul de cultivare in ciclul scurt (15 – 20 iulie), cat si lung (15-20 septembrie). Luna iulie, luna lui cuptor, aduce probleme majore in cultura tomatelor, asta din punct de vedere al evolutiei daunatorilor. Printre daunatorii care va pot aduce probleme in aceasta perioada in cultura de tomate, amintim: musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum), musca miniera (Liriomyza trifolii) si minierul frunzelor de tomate (Tuta absoluta).

Descrierea daunatorilor. Ce pagube produc? Cum ii combatem?

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum).

Daunatorul se dezvolta în conditii de spatii protejate, pe tot parcursul anului, iar în camp numai în perioada de vegetatie (iulie-septembrie). Atentie! În sera, poate dezvolta de la 3 pana la 6 generatii, atunci cand conditiile sunt favorabile. Durata ciclului de dezvoltare este de 4-6 saptamani în sera si de 7-8 saptamani în camp. Adultii si larvele colonizeaza frunzele, deseori si lastarii, întepand si sugand seva din tesuturi. În urma atacului, frunzele se etioleaza, se usuca si cad.

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)
Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Retineti! La atacuri puternice se recomanda aplicarea de insecticide omologate, cu atentie deosebita privind alternanta acestora in functie de substanta activa, la doza recomandata de specialistii în protectia plantelor: ACTARA 25 WG, in doza de 0,02%, MOSPILAN 20 SP, in doza de 0,025%, NUPRID AL 200 SC (doar in spatii protejate), in doza de 0,075%, VYDATE 10 G, in doza de 30-55 kg/ha si VYDATE 10 L, in doza de 10 l/ha.

Musca miniera (Liriomyza trifolii).

Adultul acestui daunator este o musca mica, de 1,3-2,3 mm, culoare neagra-cenusie. Cand numarul de galerii depaseste 50% din suprafata de asimilatie a frunzelor, acestea se usuca si cad. {n momentul in care atacurile sunt puternice se recomanda aplicarea de insecticide omologate, si anume:  ACTARA 25 WG, in doza de 0,05%, LASER 240 EC, in doza de 0,05%, VERTIMEC 1,8 EC, in doza de 0,6-0,8 l/ha, VYDATE 10 L, in doza de 10 l/ha.

Musca miniera (Liriomyza trifolii)
Musca miniera (Liriomyza trifolii)

Minierul frunzelor de tomate (Tuta absoluta).

Declarata organism de carantina, specia este originara din America de Sud. Adultul, de culoare argintiu-gri, cu pete negre pe aripi anterioare, este de aproximativ 10 mm lungime, fluturele are antene filiforme. În primul stadiu de dezvoltare, larva este de culoare crem cu capul de culoare neagra, culoarea larvelor devine gri-verzuie pana la roz deschis începand cu stadiul II pana în stadiul IV de dezvoltare. Larvele tinere patrund in fructele de rosii, in frunze, unde fac galerii. Tuta absoluta ataca în principal tomatele (Lycopersicon lycopersicum), larvele se hranesc numai cu mezofilul frunzelor, epidermele ramanand intacte. Desi larvele prefera frunzele si tulpinile, totusi ele pot fi intalnite si in interiorul fructelor sau la baza acestora. Larvele ataca doar fructele verzi sau in parga (fig.7). {n cazul unei infectii puternice foliajul poate fi distrus complet. Tuta absoluta poate produce pagube de 50-100% in cultura de tomate. Atentie! Fiind un daunator de carantina in Romania, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia Nationala Fitosanitara monitorizeaza acest daunator.

Tuta absoluta
Tuta absoluta

Ca si masuri, la identificarea atacului pe fructe se au in vedere urmatoarele: se elimina fructele cu simptome si se distrug prin ardere; la sfarsitul perioadei de vegetatie, toate resturile vegetale trebuie distruse prin ardere. {n spatiile protejate se poate recomanda dezinfectia solului. Atunci cand este depistat, se recomanda distrugerea culturii atacate dar si restrictii, in zona, privind cultivarea tomatelor. {n momentul in care atacurile sunt puternice se recomanda aplicarea de insecticide omologate, si anume:  NUPRID AL 200 SC, in doza de 1,0 l/ha, CORAGEN, in doza de 0,175 l/ha, TALENT, in doza de 1,0 l/ha, AFFIRM, in doza de 1,5 kg/ha, VOLIAM TARGO, in doza de 0,8 l/ha.

Tuta absoluta pe fruct
Tuta absoluta pe fruct

Achizitionarea acestor produse se poate face prin intermediul echipei de vanzari ALCEDO, din zona dvs. agricola. Pentru mai multe informatii despre produse consultati site-ul www.alcedo.ro.

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!