De ce se ingalbenesc frunzele plantelor de porumb?

Publicat de

In ultima perioada, in multe sole de porumb a aparut fenomenul de ingalbenire a frunzelor, chiar daca plantele s-au dezvoltat armonios. Acest fenomen ar putea fi confundat cu un stres al plantelor, dar de fapt este carenta de zinc.

Zincul este un microelement esential in cresterea si dezvoltarea normala a porumbului. Impactul deficientei de zinc asupra cresterii plantelor si ulterior a recoltelor de porumb este foarte mare. Fata de alte microelemente, deficienta de zinc este cel mai adesea intalnita la cultura porumbului. Aplicat foliar, zincul asigura de cele mai multe ori sporuri de productie semnificative pentru porumb.

Zincul intervine in procesul de producere al clorofilei si in metabolismul carbohidratilor, sprijina transportul calciului in interiorul plantelor, stimuleaza sinteza si activitatea hormonilor de crestere si a proteinelor, este implicat in procesele de alungire a celulelor, in cresterea tulpinilor si a frunzelor, precum si in procesul de formare a boabelor.

Carenta de zinc ne poate aduce pierderi de productie de pana la 40%. In astfel de situatii, tratamentele foliare preventive cu produse pe baza de zinc reprezinta cea mai buna metoda alternativa de prevenire a deficientei latente de zinc.

Pentru culturile sensibile la deficitul de zinc va recomandam fertilizantii:

  • YaraVita Zeatrel (fosfor 440 g/l, potasiu 75 g/l, magneziu 67 g/l, zinc 46 g/l);
  • FoliMax Zn ECO (zinc 12,2%);
  • Helasol Liquid Zn (zinc 11%).

S-ar putea să te intereseze

Hot News