Astazi, pe piata, exista o multime de produse “biologice”, insa termenii folositi pentru a le descrie pot fi putin confuzi… Asadar, sa aruncam o privire mai atenta asupra catorva termeni si sa vedem ce inseamana.
In primul rand, ce este un pesticid? Conform Programului de educatie pentru managementul pesticidelor Cornell, “un pesticid este orice substanta sau amestec de substante utilizate pentru a combate daunatorii sau pentru a preveni sau reduce daunele cauzate de daunatori”. Pesticidele includ repelenti, dar exclud capcanele daca acestea sunt doar mecanice sau fizice. Important de mentionat este ca pesticidele sunt definite in functie de scopul lor, nu de ingredientele din care sunt facute. Pesticidele pot fi substante chimice, extracte din plante sau microorganisme, insa scopul lor este de a proteja culturile impotriva daunatorilor. Pesticidele sunt reglementate de EPA (Agentia pentru Protectia Mediului) si trebuie utilizate intotdeauna conform etichetelor acestora.
EPA a definit “biopesticidul” ca fiind “un anumit tip de pesticid derivat din materiale naturale precum animale, plante, bacterii si anumite minerale”. Toate biopesticidele sunt pesticide si trebuie manipulate si aplicate ca atare. Biopesticidele se incadreaza in unul din cele trei grupuri:
- microbian – ingredientul activ este un microorganism viu (ciuperca, bacterie, virus) sau un produs fabricat de un microorganism
- biochimic – compusi naturali, inclusiv extracte din plante si substante chimice naturale
- protectoare incorporate in plante – produse care rezulta din introducerea de gene noi in plante (adica rezultatul ingineriei genetice)
Biopesticidele controleaza daunatorii sau previn atacul acestora in patru moduri:
- Consumarea sau parazitarea daunatorului direct. Un exemplu in acest sens este o ciuperca benefica care mananca o ciuperca daunatoare sau o ciuperca benefica care infecteaza si ucide o insecta daunatoare.
- Otravirea daunatorului. Unele microorganisme produc antibiotice toxice pentru daunatori. Exista numeroase bacterii care fac acest lucru.
- Indepartarea daunatorului. Microorganismele daunatoare (agentii patogeni) nu pot coloniza si invada o planta daca suprafata acesteia (frunze, radacini, etc.) este deja acoperita cu microorganisme benefice. Pur si simplu nu exista spatiu.
- Stimularea autoapararii plantelor. Desi sunt foarte diferite de sistemul imunitar uman, plantele practica autoapararea. Microorganismele benefice pot determina plantele sa-si “activeze” apararea inainte de a intalni un daunator, iar sansele ca planta sa fie afectata de daunator sunt mai mici.
Uneori, un singur biopesticid actioneaza in mai multe moduri dintre cele prezentate anterior, scopul acestuia fiind combaterea unui daunator.
Biostimulatorii au un scop principal diferit: imbunatatirea sanatarii plantelor, ceea ce poate face o planta mai putin susceptibila la atacul unui daunator. Consiliul European al Industriei Biostimulatorilor a definit “biostimulatorul” ca “un continut de substanta/substante si/sau microorganisme (de exemplu bacterii si ciuperci) a carui rol, atunci cand este aplicat plantelor sau rizosferei (solul care inconjoara radacinile plantei), este de a stimula procesele naturale pentru a imbunatati absorbtia si eficienta nutrientilor, toleranta la stresul abiotic si calitatea culturilor”. Aceasta definitie este sustinuta si de Alianta Industriei Produselor Biologice. In prezent, in SUA nu exista nicio definitie de reglementare a biostimulatorilor, acestia fiind inregistrati fie ca ingrasaminte, fie ca biopesticide, in functie de afirmatiile facute de solicitantul inregistrarii (controlul daunatorilor vs. imbunatatirea sanatatii plantelor).
Biostimulatorii pot include o mare varietate de ingrediente, care pot fi clasate in urmatoarele patru categorii:
- microorganisme (de exemplu ciuperci si bacterii)
- extracte din plante sau alge marine
- molecule organice (care contin carbon), inclusiv diferite componente ale materiei organice din sol
- elemente sau molecule anorganice (care nu contin carbon)
Biostimulatorii pot imbunatati sanatatea plantelor in mai multe moduri. La fel ca biopesticidele, si biostimulatorii pot avea mai mult de unul din urmatoarele moduri de actiune:
- Imbunatatirea calitatii solului, avand impact asupra caracteristicilor acestuia, cum ar fi capacitatea de retinere a apei sau structura.
- Imbunatatirea accesului plantelor la substantele nutritive din sol.
- Stimularea autoapararii plantelor si cresterea tolerantei plantei la stres.
- Imbunatatirea cresterii radacinilor plantei, astfel incat planta sa poata prelua mai bine substantele nutritive.
- Imbunatatirea calitatii productiei (de exemplu aroma fructelor).
Acum… unde se incadreaza biocontrolul? Definitiile biocontrolului variaza. Majoritatea oamenilor de stiinta care studiaza biocontrolul ar fi de acord ca “un microorganism viu care se aplica solului sau unei plante si care consuma sau paraziteaza un daunator este un agent de biocontrol”. Dar exista o multime de “zone gri”. Daca un biostimulator microbian permite unei plante sa preia mai eficient substantele nutritive din sol, facand planta mai toleranta la stres (fie dintr-o sursa abiotica, cum ar fi seceta, fie dintr-o sursa biotica, cum ar fi un agent patogen care provoaca boli), mai este un agent de biocontol?
Sunt multe lucruri de dezbatut, insa este suficient sa spunem ca cel putin unele biopesticide si cel putin unii biostimulatori sunt, de asemenea, considerate produse de biocontrol.
Exista o multime de produse biologice disponibile pe piata. Exact clasificarea (biostimulator vs. biopesticid) face diferenta in modul de utilizare. Cel mai important, insa, este sa stiti ce folositi si de ce si, nu in ultimul rand, sa cititi si sa respectati intotdeauna recomandarile de pe eticheta!