In acest interval se va mentine un regim termic al aerului normal, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 6…15°C, iar cea minima intre -4…9°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 5…13°C in zonele de campie, favorabila parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamna semanate pana la aceasta data. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, in aproape toata tara. Totodata, in zonele joase se va produce ceata, izolat asociata cu burnita.
Rezerva de umiditate in stratul 0-50 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura. Deficite de umiditate in sol se vor inregistra in Dobrogea, local nordul, nord-estul si estul Munteniei, estul si izolat sud-vestul Olteniei, sud-estul Moldovei, seceta pedologica avand diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema.
Pe fondul temperaturilor favorabile din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna (rapita, orz si grau) vor evolua pe ansamblu in bune conditii, iar in depresiunile nordice si centrale, ritmurile de vegetatie ale plantelor vor fi usor mai lente. Orzul si graul de toamna, in functie de data semanatului si agrotehnica aplicata isi vor continua germinarea, rasarirea si aparitia frunzei a treia, pe aproape intreg teritoriul. Cele mai avansate in vegetatie vor fi cerealierele infiintate in epoca optima la care se va semnala faza de infratire. In Dobrogea, Muntenia, Moldova si Crisana, cultura de rapita infiintata in perioada optima va parcurge infrunzirea (6-11 frunze). Starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si buna pe suprafetele agricole cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologica, uniformitatea si vigurozitatea va fi medie si slaba. La nivelul intregii tari, speciile pomicole si viticole isi vor definitiva faza de maturare a lemnului/coardelor, inregistrandu-se predominant ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor.
In general, lucrarile agricole de sezon se vor efectua in conditii relativ bune.
sursa: meteoromania.ro