Dronele, noua unealta a fermierului

Publicat de

Utilizarea aeronavelor pilotate de la distanta, asa cum sunt definite, plaseaza dronele printre cele mai moderne si versatile instrumente care pot fi un ajutor valoros pentru fermier.

Dronele permit flexibilitatea utilizarii si viteza de interventie, permit o rezolutie si o precizie a investigatiei tot mai ridicate, o disponibilitate larga in detectarea datelor obtinute prin senzori speciali, camere multispectrale, camere termice, GPS si magnetometre.

De cativa ani se folosesc drone in sectorul agricol, in doua moduri de aplicare distincte: monitorizare si, apoi, analiza si procesare.

In prima faza, utilizarea dronei este de mare ajutor, deoarece observarea de sus – intr-un spatiu mare – va permite sa identificati mai bine parcelele de teren si sa va concentrati asupra problemelor critice. Vederea de sus este mai indicativa asupra starii generale a culturii.

In a doua faza, prin utilizarea unor senzori speciali, instrumente conexe, GPS etc., se permite colectarea datelor pentru a efectua o evaluare a principalilor parametri agronomici, fiziologici, meteorologici care conduc la identificarea, in timp real, a zonelor cu probleme, starea fitosanitara a culturii, prezenta patologiilor in curs si planificarea oricarei interventii curative vizate.

In a treia faza, operatorii au posibilitatea concreta de a prelucra datele in timp util si, prin urmare, de a planifica orice interventii curative sau preventive intr-o maniera detaliata, cu reducerea impactului asupra mediului.

Din punct de vedere operational, principalele avantaje ale acestor instrumente sunt:

  • flexibilitate de utilizare dupa cum este necesar;
  • rapiditatea interventiei;
  • rezolutie spatiala ridicata;
  • disponibilitate larga a echipamentelor specializate (camere multi si hiperspectrale, senzori tip scaner laser, camere termice, camere RGB, etc.);
  • costuri de exploatare reduse.

Rezultatul este o economie de timp, munca si echipamente, dar mai ales un impact mai mic asupra mediului, legat de utilizarea tintita a produselor fitosanitare si a resurselor de apa.

Ce masuram? Lumina infrarosu reflectata de frunze.

Plantele folosesc lumina albastra si rosie pentru a sintetiza glucoza. Pentru a nu se supraincalzi, plantele reflecta lumina verde si lumina imediat de langa rosu, invizibila ochiului uman, numita infrarosu (IR) sau NearIR.

De fapt, aceste instrumente sunt de o importanta fundamentala pentru tehnician, prin concentrarea resurselor economice, evitarea risipei, intervenirea la timp, coordonarea analizei si sintezei, concret, oferind fermierului un ajutor mult mai concret si detaliat.

Prin procesarea imaginilor multispectrale obtinute prin utilizarea unor vizualizatoare speciale, e posibila analiza starii de sanatate a culturilor, impartindu-le in sectoare in functie de problemele critice care apar.

Concret, diagnosticul poate evidentia deficitul de azot, potasiu si alte microelemente, astfel se poate interveni pentru a rezolva problemele aparute. Cu urmatoarele zboruri se poate verifica daca s-au corectat deficientele nutritionale, astfel se poate reduce impactul economic asupra costurilor de cultivare, dar mai ales se limiteaza utilizarea inputurilor, prin administrarea doar in zonele unde este cu adevarat nevoie.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!