Autoritatile de reglementare din UE incep evaluarea reaprobarii glifosatului

Publicat de

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA) au primit un proiect de evaluare a glifosatului de la Grupul de evaluare a glifosatului (AGG), un grup de state membre (Franta, Ungaria, Suedia si Olanda) care au fost insarcinate cu evaluarea glifosatului, o substanta activa erbicida.

In prezent, glifosatul este autorizat pentru utilizare in UE pana in decembrie 2022. AGG a concluzionat ca substanta activa nu prezinta niciun risc pentru oameni si, de asemenea, a gasit putine dovezi in studiile stiintifice pentru a justifica etichetarea glifosatului ca fiind genotoxic, mutagen sau cancerigen, toxic pentru sistemul de reproducere sau alte organe sau un perturbator endocrin.

Cu toate acestea, raportul recomanda sa se aplice mai multe metode conservative in evaluarea riscurilor pentru sanatatea umana si declara ca informatia ecotoxicologica disponibila indica faptul ca ar trebui sa se continue evaluarea efectelor toxice pentru organismele acvatice pe termen lung.

Dupa primirea proiectului de evaluare, ECHA si EFSA vor organiza consultari publice cu privire la raport. EFSA va efectua, de asemenea, o evaluare inter pares, in timp ce Comitetul de evaluare a riscurilor al ECHA va revizui clasificarea sigurantei glifosatului pana in martie 2022.

Comisia Europeana va pregati apoi o propunere privind reaprobarea erbicidului, care va fi supusa aprobarii de catre statele membre.

Comisia Europeana a acordat o aprobare de cinci ani pentru glifosat in 2017. In prezent este aprobata pentru utilizare in UE pana la 15 decembrie 2022. Aceasta inseamna ca poate fi utilizata ca substanta activa in PPP pana la acea data, sub rezerva autorizarii fiecarui produs de catre autoritatile nationale in urma unei evaluari a sigurantei.

Sursa: AgbioInvestor Daily News (17.06.2021)

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!