Dupa o iarna blanda, buruienile au invadat deja culturile de cereale paioase! Este momentul erbicidarii culturilor!

Publicat de

Toamna anului 2019 a permis infiintarea culturilor de cereale paioase in conditii cat de cat optime, in majoritatea zonelor tarii graul intrand in iarna rasarit si chiar infratit.

Temperaturile foarte blande au permis buruienilor sa vegeteze si in timpul iernii, in zona de sud aceste temperaturi ridicate facand ca buruienile sa-si faca aparitia in numar mare inca din ianuarie.

Multi fermieri au ascultat sfaturile noastre, erbicidand inca din toamna aceste culturi, iar acum stau linistiti, asteptand momentul optim sa faca o noua erbiciare, acolo unde este cazul.

In schimb, cei care nu au facut-o au deja emotii, cand vad cat de ridicat este gradul de imburuienare si nu pot erbicida acum. Daca ziua temperaturile sunt generoase, noaptea coboara sub 0°C, ceea ce pentru erbicide nu ar fi bine! In functie de evolutia vremii este posibil ca in scurt timp sa se faca aceasta lucrare.

Sfaturi privind momentul optim de erbicidare

Pentru a avea o eficacitate ridicata in combatere, trebuie ales foarte bine momentul optim de aplicare a erbicidelor, moment in care buruienile au sensibilitatea cea mai mare (intre stadiul de “rozeta” si 2-3 frunze), cat si cel de toleranta maxima a culturii (intre infratire si inceperea formarii primului nod diferentiat). O influenta mare asupra eficacitatii erbicidelor o au temperatura si umiditatea (temperaturi medii de peste 8-10°C si umiditate suficienta).

Care sunt buruienile problema din culturile de cereale paioase?

Buruienile care domina de regula culturile de cereale paioase apartin grupei dicotiledonate (buruieni cu frunza lata), cele mai multe germinand toamna. Nici buruienile monocotiledonate nu trebuie neglijate, mai ales in zonele din vestul tarii unde buruieni ca ovazul salbatic (Avena fatua),  iarba vantului (Apera-spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), costreiul (Sorghum halepense) pot provoca pagube importante.

Aplicarea erbicidelor nu se face numai pentru combaterea buruienilor din cultura in curs, ci si pentru culturile care urmeaza in rotatie. Prin urmare, alegerea corespunzatoare a erbicidelor, dar si a tehnicilor de aplicare si a calitatii tratamentelor pentru culturile de cereale paioase reprezinta o buna investitie pentru anii urmatori. O prima etapa in strategia de combatere a buruienilor este erbicidarea in toamna. In felul acesta sunt combatute si acele buruieni care rasar inca din toamna si ierneaza in stadiul de rozeta, iar in primavara fiind in stadii avansate de crestere, de multe ori nu mai pot fi combatute, asa cum sunt: soparlita, doritoare, ventrilica (Veronica sp.), musetelul (Matricaria sp.), paralute (Thlaspi arvense), etc. Dar pentru cei care nu au facut-o, toata presiunea combaterii buruienilor a ramas in primavara, unele speciile sunt deja intru-un stadiu foarte avansat de crestere, asa cum sunt soparlita, doritoare, ventrilica (Veronica sp.), macul salbatic (Papaver rhoeas),  turita (Galium aparine), etc.

Ce putem face?

 In functie de spectrul de imburuienare, densitatea acestora si stadiu de dezvoltare exista mai multe strategii de combatere in primavara:

  1. buruieni sensibile la 2,4 D sau sarurile acestuia: mustarul salbatic (Sinapis arvensis), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), loboda (Chenopodium album), palamida (Cirsium arvense), ridichea salbatica (Raphanum raphanistrum), paralute (Thlaspi arvense ), loboda (Atriplex sp.), susai moale (Sonchus oleraceus), albastrita (Centaurea cyanus ), etc. Epoca optima de aplicare a erbicidelor este de la inceputul infratirii pana la formarea primului internod, iar temperatura sa fie >10°C. Puteti aplica erbicide ca: CEREDIN FORTE 464 SL (acid 2,4 D din SDMA 344 g/l + dicamba 120 g/l) 0,8-1,0 l/ha, la grau, VECTOR (florasulan 6,25 g/l + 2,4 D din etilhexil ester 300 g/l) 0,4-0,6 l/ha, la cereale paioase, DICOPUR M  (MCPA din SDMA 750 g/l) 1,0 l/ha- grau si orz  (chiar daca este un erbicid hormonal se poate aplica pana in faca de aparitia ligulei).
  2. buruieni rezistente la 2,4 D sau sarurile acestuia: turita (Gallium aparine), musetelul mirositor (Matricaria chamomila), musetelul nemirositor (Matricaria inodora), neghina (Agrostema githago), mazarichea (Vicia sp. ), macul salbatic (Papaver rhoeas), romanita de camp ( Anthemis sp.), soparlita, ventrilica, doritoare (Veronica sp.), spalacioasa (Senecio vulgaris), rocoina (Stellaria media), etc. Epoca optima de combatere a buruienilor din aceasta categorie este faza de rozeta (5-7 frunze), cand buruienile au cresterea activa, erbicidele fiind preluate si translocate in planta mult mai rapid. Erbicidele recomandate sunt in special cele din clasa sulfoniureice, singure sau asociate, asa cum sunt RIVAL 75 GD (clorsulfuron 75%) 0,015-0,020 kg/ha, la grau, orz, orzoaica si ovaz; RIVAL STAR 75 GD (tribenuron-metil 75%) 0,010-0,015 kg/ha, la orz si orzoiaca de primavara si 0,015-0,020 kg/ha la grau si ovaz; PELICAN DELTA 606 WG (metsulfuron-metil 60 g/kg+diflufenican 600 g/kg) 0,100 kg/ha, la grau si orzoaica de primavara.

Pe langa erbicide din clasa sulfonilureice se mai pot utiliza erbicide si din alte clase chimice, cum este STARANE SUPER (fluroxipir 333 g/l) 0,54 l/ha, la grau, orz, ovaz, secara, triticale. Erbicidul se poate aplica pana la faza de burduf, mai ales in conditiile unor reinfestari cu turita sau volbura, cand efectiv nu prea mai poti aplica niciun erbicid, STARANE SUPER putandu-se aplica fara restrictii de fitotoxicitate la toate culturile de cereale paioase, inclusiv in loturile semincere.

  1. buruieni monocotiledonate: ovazul salbatic (Avena fatua), iarba vantului (Apera-spica-venti), pirul tarator (Agropyron repens), mohor (Setaria spp.), meisor (Digitaria spp.), mei (Panicum miliaceum), hirusor (Poa annua), etc. Erbicidele se aplica atat toamna, cat si primavara, perioada de aplicare depinzand in primul rand de stadiul de dezvoltare al buruienilor, combaterea maxima fiind cand buruienile au 2-4 frunze si pana la sfarsitul infratirii buruienilor. Temperatura optima de aplicare este intre 8-25°C, dar tratamentele pot fi efectuate incepand cu 5°C. Erbicidele antigramineice recomandate specifice pentru aceste buruieni, si in special pentru cele problema, asa cum sunt ovazul salbatic (Avena fatua) si iarba vantului (Apera-spica-venti) sunt: SENIOR (piroxsulam 7,5%+cloquintocet mexil 7,5%) 0,110 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant (pentru iarba vantului), 0,250 kg/ha + 0,5 l/ha adjuvant (pentru celelalte specii de buruieni), din culturile de grau; FENOVA SUPER (fenoxaprop-P-etil 69 g/l +cloquintocet mexil 34,5 g/l) 0,9-1,1 l/ga, la grau.

Deci nu uitati, imediat ce timpul va permite, nu ezitati sa intrati la erbicidat, aplicand erbicidul care se preteaza cel mai bine la spectrul de buruieni existent in culturile de cereale paioase.

 

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News