Erbicidarea la porumb in contextul schimbarilor climatice

Publicat de

De la un an la altul, asistam la inmultirea fenomenelor extreme, cum ar fi: seceta, inundatii, amplitudini mari de temperatura intre zi si noapte. Cu siguranta si in aceasta primavara vom avea situatii similare cu seceta timpurie sau cu precipitatii abundente – in ambele situatii fiind recomandata erbicidarea in postemergenta. Avand in vedere aceste schimbari climatice, ne punem intrebarea: ce fel de erbicidare sa efectuam? Aplicam erbicide preemergente sau asteptam rasarirea culturii si a buruienilor pentru a putea adapta tratamentele pe vegetatie?

In contextul ultimilor ani, cu primaveri secetoase, va prezentam avantajele aplicarii postemergente fata de erbicidarea preemergenta.

Erbicidarea in postemergenta nu necesita umiditate dupa aplicare, pe cand erbicidarea preemergenta depinde foarte mult de umiditate in prima parte a perioadei de dupa aplicare.

De asemenea, erbicidarea in postemergenta nu are nevoie de o pregatire foarte buna a terenului, ceea ce este un lucru foarte greu de realizat in primaverile secetoase, pe cand erbicidarea preemergenta trebuie sa se faca pe un teren foarte bine pregatit, care sa nu aiba bulgari sau resturi vegetale.

Aplicarea erbicidelor in postemergenta se preteaza pentru toate tipurile de lucrari ale solului (sistem minim de lucrari, aratura, etc.), comparativ cu erbicidarea in preemergenta care nu este potrivita pentru sistemul fara lucrari sau lucrari minime.

Un alt mare avantaj al erbicidarii in postemergenta este aplicarea personalizata, „la vedere”, in functie de problemele care apar pe fiecare parcela, incepand cu postememergenta timpurie (Arigo®), postemergenta normala 4-6 frunze (Arigo®, Principal® Plus, Principal®) sau postemergenta tarzie 6-8 frunze (Arigo®, Principal®), comparativ cu aplicarea preemergenta, „pe teren negru”, care nu poate garanta ca buruienile care urmeaza sa rasara sunt din spectrul de combatere al produsului.

Erbicide precum Arigo®, Principal® Plus au un spectru complet de combatere a buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate, inclusiv a buruienilor problema: palamida, volbura, costrei, samulastra de floarea soarelui. Aplicarea in preemergenta intotdeauna necesita corectii in conditii normale, pentru urmatoarele buruieni: palamida, volbura, costrei din rizomi. In conditiile unor primaveri secetoase, aplicarea in preemergenta va avea nevoie de corectii si pentru buruieni precum: cornuti, mohor, iarba barboasa.

Aplicarea in postemergenta cu erbicidele Corteva (Arigo®, Principal®, Principal® Plus) reprezinta solutia completa pentru combaterea buruienilor graminee problema (costrei, mohor, pir) prin complementaritatea celor 2 substante active: nicosulfuron si rimsulfuron.

Prin aplicarea erbicidelor companiei Corteva in postemergenta, nu avem probleme pentru culturile care urmeaza dupa cultura de porumb tratata.

Erbicidele cu aplicare in postemergenta se preteaza foarte bine in contextul agriculturii digitale, prin aplicarea localizata si particularizata a produselor doar acolo unde buruienile sunt prezente.

Compania Corteva detine un portofoliu complet in combaterea buruienilor in postemergenta, cand plantele de porumb si buruienile sunt rasarite:

  • erbicide care controleaza buruienile moncocotiledonate anuale si perene si dicotiledonate anuale: Principal® (42.9% nicosulfuron + 10.7% rimsulfuron);
  • erbicide complete care controleaza buruienile moncocotiledonate anuale si perene si dicotiledonate anuale si perene: Arigo® (12% nicosulfuron + 3% rimsulfuron + 36% mezotrione), Principal® Plus (2% nicosulfuron + 55% dicamba + 2.3% rimsulfuron)
  • erbicide care controleaza buruienile dicotiledonate anuale si perene: Mustang™ (25 g/l florasulam + 300 g/l acid 2,4-D EHE)

De asemenea, erbicidele companiei Corteva, cu aplicare in postemergenta se preteaza foarte bine si in contextul noilor restrictii din punct de vedere regulatori, de exemplu in situatia potentialei reduceri a cantitatii de nicosulfuron/ha, asa cum s-a intamplat in cazul unor tari din Europa de Vest.

Maria Cirja

Marketing Manager Romania & Moldova

Corteva Agriscience

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!