Etichetarea ingrasamintelor: Consiliul si Parlamentul ajung la un acord provizoriu pentru ca etichetarea ingrasamintelor sa devina mai clara, mai simpla si mai digitala

Publicat de

Consiliul si Parlamentul European au ajuns astazi la un acord provizoriu cu privire la Regulamentul privind etichetarea digitala a produselor fertilizante. Aceasta propunere, care modifica legislatia aplicabila in prezent, urmareste sa introduca posibilitatea de a opta pentru o eticheta digitala pentru produsele fertilizante UE, sa imbunatateasca lizibilitatea etichetelor, conducand la o utilizare mai eficienta a produselor fertilizante, si sa simplifice obligatiile de etichetare pentru furnizori, reducand in acelasi timp costurile pentru industrie.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astazi incurajeaza utilizarea pe scara mai larga a etichetarii digitale, incluzand, in acelasi timp, masuri de furnizare a etichetelor fizice atunci cand este nevoie stringenta de ele. Acordul precizeaza, de asemenea, ca etichetele digitale vor fi disponibile pentru o perioada de 10 ani din momentul in care produsul este introdus pe piata.

David Clarinval, viceprim-ministru si ministru pentru lucratorii independenti, IMM-uri, agricultura, reforme institutionale si innoire democratica

Acest regulament consolideaza digitalizarea sectorului ingrasamintelor, garantand totodata ca fermierii si alti clienti – inclusiv cei cu competente digitale limitate – primesc informatii clare, lizibile si usor de inteles de catre consumatori atunci cand achizitioneaza produsele de care au nevoie.

Propunerea Comisiei

Revizuirea acestui act legislativ propune sa li se permita furnizorilor de produse fertilizante sa comunice informatii de etichetare in format fizic, in format digital sau intr-o combinatie a celor doua. Textul Comisiei propune ca un format exclusiv digital sa fie permis atunci cand produsele fertilizante UE sunt vandute fara ambalaj sau atunci cand produsele sunt vandute unor operatori economici care nu sunt utilizatori finali ai produselor.

Fermierii si alti consumatori de produse fertilizante vandute in ambalaje ar urma sa continue sa beneficieze atat de etichete digitale, cat si de etichete fizice pentru cele mai importante informatii (si anume, cele referitoare la protectia sanatatii si a mediului, la eficienta agronomica sau la continut). Propunerea Comisiei stabileste continutul etichetelor digitale si cerintele tehnologice pe care acestea trebuie sa le satisfaca. Operatorii economici ar urma sa se asigure ca eticheta digitala va fi consultabila, accesibila, gratuita si capabila sa raspunda nevoilor grupurilor vulnerabile.

Principalele elemente ale acordului

Acordul provizoriu la care au ajuns astazi cei doi colegiuitori promoveaza utilizarea pe scara mai larga a etichetarii digitale pentru a reduce costurile, birocratia si amprenta de mediu a producatorilor, dar asigura faptul ca consumatorii, inclusiv grupurile vulnerabile sau persoanele cu competente digitale limitate, detin in format fizic toate informatiile de care au nevoie.

Acordul provizoriu de astazi permite utilizarea etichetelor digitale pentru produsele vandute fara ambalaj (in vrac), cu conditia ca informatiile de pe eticheta sa fie afisate si in format fizic intr-un loc vizibil la punctul de vanzare.

Colegiuitorii au decis sa extinda disponibilitatea etichetelor digitale la o durata de 10 ani din momentul in care produsul este introdus pe piata.

In sfarsit, acordul provizoriu readuce in cadrul etichetei fizice un anumit set de informatii cu privire la eficienta agronomica a produselor fertilizante care sunt descrise in anexa III la regulament. Comisia ar urma sa fie imputernicita sa actualizeze pe viitor cerintele generale de etichetare digitala prin acte delegate.

Etapele urmatoare

Acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European trebuie acum sa fie aprobat si adoptat in mod formal de ambele institutii.

Context

Etichetele digitale sunt coduri QR sau coduri de bare care redirectioneaza utilizatorul catre o pagina web pe care sunt stocate informatiile de pe eticheta. Solutiile digitale reduc substantial costul etichetarii si, in acelasi timp, faciliteaza actualizarea continutului etichetelor. In plus, cantitatea si calitatea informatiilor care pot fi stocate pe o eticheta digitala sunt mult mai mari in comparatie cu o eticheta fizica, a carei lizibilitate se poate dovedi dificila, in special in cazul ambalajelor mici. Cu toate acestea, nivelul de alfabetizare digitala variaza in randul grupurilor sociale si al varstelor, iar unele grupuri vulnerabile pot intampina dificultati in a intelege functionarea etichetelor digitale sau a dispozitivelor inteligente.

In UE, etichetarea digitala este deja utilizata pentru unele produse care contin substante chimice, de exemplu baterii, iar normele privind etichetarea digitala sunt in curs de examinare pentru alte produse (de exemplu, detergentii, produsele cosmetice si alte substante chimice). Se preconizeaza ca simplificarea obligatiilor de etichetare va reduce costurile anuale, in medie, cu 57 000 EUR pentru o intreprindere mare si cu 4 500 EUR pentru un IMM.

Pana acum, Regulamentul (UE) 2019/1009 a reglementat cerintele privind etichetarea ingrasamintelor. Propunerea Comisiei, publicata la 27 februarie 2023, urmareste sa imbunatateasca lizibilitatea etichetelor, introducand posibilitatea de a transmite informatii de etichetare in format digital.

Sursa: https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2024/01/22/fertilisers-labelling-council-and-parliament-strike-provisional-deal-to-make-fertilisers-labelling-clearer-simpler-and-more-digital/

S-ar putea să te intereseze

Hot News