Comunicat de Presa:
Evenimentul Asociatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania-AIPROM: „Fascinanta calatorie a cartofului, de la samanta la farfurie!”
Joi, 27 ianuarie, Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) a organizat evenimentul „Fascinanta calatorie a cartofului, de la samanta la farfurie!”. Evenimentul s-a desfasurat in format hibrid si a debutat cu introducerea facuta de catre dl. Vasile Iosif, Presedinte AIPROM. A fost prezentata pe scurt situatia industriei de protectie a plantelor, precum si provocarile pe care aceasta trebuie sa le depaseasca in context european si national.
”Obiectivul global al acestor strategii (n.r. De la Ferma la Consumator si pentru Biodiversitate 2030) este reprezentat de regandirea intregului lant de aprovizionare si construirea unui sistem alimentar durabil din punct de vedere ecologic, social si economic, care sa acopere toate verigile unei economii circulare. Avand in vedere aceste obiective cred ca este timpul sa ne intrebam daca: putem furniza produse alimentare intr-un mod sustenabil pentru o populatie in crestere? Putem mentine profitabilitatea si viabilitatea fermelor din Uniunea Europeana? Poate fermierul roman si european sa-si protejeze culturile agricole cu mai putine produse de uz fitosanitar atunci cand exista un numar in crestere de organisme de daunare? Vor contribui cele doua strategii la crearea unei agriculturi europene mai rezilienta la crizele care vor urma, sau doar vom transfera problemele noastre catre alte continente?” – a spus dl. Vasile Iosif, Presedinte AIPROM.
In prima parte a evenimentului membrii Consiliul Director au raspuns intrebarilor adresate de catre Lucian Mindruta, moderatorul evenimentului cu privire la activitatea, realizarile AIPROM din anul 2021, precum si obiectivele de dezvoltare viitoare.
A doua parte a evenimentului a avut ca tema situatia culturii de cartof in Romania, discutia fiind deschisa de o prezentare cu date statistice relevante si a continuat cu o dezbatere despre aportul fiecarui actor implicat in etapele calatoriei cartofului, de la samanta la farfurie.
Dna. Paulina Gabor, Director Directia Fitosanitara, a vorbit despre importanta colaborarii autoritatilor cu industria de protectie a plantelor din Romania. „Colaboram cu industria pentru ca numai asa putem obtine recolte sanatoase. Cultura cartofului este susceptibila la atacul multor organisme de daunare. Monitorizarea acestei culturi incepe de la analiza solului pana la produsul finit” – a punctat Director din cadrul Autoritatii Nationale Fitosanitare.
Dna. Elena Izadi, sefa Biroului de Protectia Plantelor si Carantina Fitosanitara, a punctat faptul ca aceasta este o cultura importanta si din punct de vedere fitosanitar necesita o atentie deosebita, fiind atacata de numeroase organisme de daunare. „O parte din aceste organisme sunt obisnuite asa cum este Gandacul de Colorado, iar alte sunt organisme daunatoare de carantina – organisme destul de periculoase care produc pagube mari si sunt dificil de eradicat. O parte din aceste organisme de carantina sunt prezente si in Romania. Sunt organisme greu de combatut, insa cu sprijinul fermierilor si cu sprijinul ANF speram ca aceste organisme de carantina sa fie eradicate si sa obtinem un cartof sanatos care sa fie gasit atat in supermarket si care sa circule liber in U.E..”
Gheorghe Botoman, Membru Fondator FNCR, a vorbit despre problemele pe care le intampina fermierii in combaterea organismelor de daunare din cultura. „Pentru anumite boli de carantina nu exista metode de combatere, nici chimica, nici biologica, sunt doar masuri preventive care pot fi luate la nivel de ferma. Pentru segmentul daunatori de sol, fermierii se confrunta cu probleme majore. Sunt foarte putine produse pentru daunatorii de sol omologate in Romania. Pentru a combate nematozi cu chist este nevoie de o combatere integrata si de utilizare unor soiuri tolerante sau rezistente” – a subliniat Gheorghe Botoman.
Un exemplu de bune practici in ceea ce priveste colaborarea dintre fermieri si industria de procesare a cartofului este reprezentat de colaborarea dintre compania PepsiCo (producatoare de chipsuri) si Grup Serban. Marius Dines – AgroField Coordinator Romania PepsiCo a vorbit despre standardele pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a livra cartofi pentru chipsuri, dar si despre colaborarea de succes pe care compania a dezvoltat-o cu Grupul de firme Serban Holding. „Avem standarde PepsiCo interne si ne aliniem certificarii Global G.A.P. Ne propunem ca in 2-3 ani toti fermierii cu care colaboram sa fie certificati Global G.A.P. Cu mandrie pot sa spun ca aproape 100% din cartofii pe care ii procesam provin din productia interna, de la fermierii din Romania.”
Despre certificarea Global G.A.P a vorbit specialistul Ionut Nache, Director General INAQ Consulting. „Sunt specificatii foarte clare, sunt criterii de audit, oamenii trebuie sa fie calificati in acest sens. Echipamentele utilizate trebuie sa fie calibrate. In ceea ce priveste analizele, toate analizele solicitate sunt in baza caietului de sarcini si neaparat laboratorul unde se efectueaza analizele trebuie sa fie acreditate. Totul este extrem de atent monitorizat. Privim totul din perspectiva consumatorului si trebuie sa ne asiguram ca totul este sigur pentru consum.”
Romulus Oprea, Presedinte Federatia Nationala Cartoful a vorbit despre rentabilizarea productiei de cartof in Romania si despre pasii pe care trebuie sa ii parcurga fermierii pentru a se asigura ca productia obtinuta ajunge la consumator. „Avem nevoie de material de plantare corespunzator, fermieri specializati si trebuie sa rezolvam problema irigatiilor si a depozitelor. Prin asociere putem avea acces mai facil in supermarketuri. Deja gasim cartof romanesc in supermarket. Suntem in directia buna, insa avem nevoie de putina rigoare, avem nevoie de date clare si reguli. Exista 70 de boli si daunatori la cartof si, cu toate aceste neajunsuri suntem deja in supermarket si nu ne ramane decat sa fim platiti la calitate egala cu preturi egale” – a punctat Romulus Oprea.
Punctul de vedere al distribuitorului a fost prezentat de catre Alin Mihesan, Director Comercial ChemarkRom care a vorbit despre nevoia de consultanta a fermierilor, dar si despre importanta si rolul fitofarmaciilor la nivel local. „Deservim in jur de 22.000 de hectare in toate zonele agricole unde se cultiva cartof in Romania si avem 2 echipe dedicate. Fermierii care cultiva cartof sunt foarte bine informati, cunosc noutatile dar au o mare nevoie de solutii si alternative disponibile. Principala cerinta pe care fermierii o au de la noi (de la distribuitori) este sa fim disponibili pentru a valida o anumita tehnologie. Retragerea unor solutii de protectie a plantelor ii lasa pe fermierii expusi in fata unor probleme pentru care nu exista solutii care le pot inlocui” – a spus Alin Mihesan, Director Comercial ChemarkRom.
Despre AIPROM
Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM, a fost infiintata in 2002 si reprezinta companiile care dezvolta, formuleaza si reambaleaza produse pentru protectia plantelor. AIPROM reprezinta peste 85% din piata de produse de protectia plantelor din Romania. Totodata, AIPROM este membra a CropLife Europe.