Planta ornamentala de sera si apartament, leandrul (Nerium oleander) – fig.1 – a fost asimilat in flora tarii noastre datorita paletei sale de culori si a mirosului suav pe care il emana.

De origine mediteraneana, pe parcursul verii se dezvolta in conditii naturale, dar pe durata anotimpului friguros are nevoie de protectie, impunandu-se transferarea lui in sere, apartamente sau diferite locuri adapostite, forma sub care rezista pana la venirea primaverii. In aceste conditi de iernare, mai ales cand este mentinut in locuri intunecate, umede si cu temperatura moderata, leandrul este atacat de unul dintre cei mai periculosi daunatori, Aspidiotus nerii (Bouché, 1833) – fig.2 -, care ii poate cauza mari neajunsuri.

Daunatorul este o insecta polifaga, cu cca. 200 de plante gazda din flora spontana si de cultura. Larvele si adultii se dezvolta pe frunze, ramuri, muguri si boboci florali, unde formeaza colonii aglomerate, alcatuite din numeroase exuvii oval-cheratinoase, de culoare maronie-galbuie, rezistente la presare si puternic aderente la substrat. Sub aceste scuturi se deruleaza introg ciclul ce evolutie. Larvele si adultii sunt insecte sugatoare, care se hranesc, prin inteparea tesuturilor cu sucul celular. Ca efect, plantele se opresc din crestere, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad, meristemele sunt compromise, bobocii florali nu se mai deschid. In lipsa unor masuri de protectie fitosanitara, plantele atacate se usuca si pier. Recunoasterea atacului pe plante se poate face cu usurinta, dupa prezenta scuturilor cheratinizate dispuse pe partea inferioara a frunzelor, scuturi sub care evolueaza larvele si adultii. La femele, scuturile sunt de forma circular-convexe, de culoare maronie-galbuie, cu exuvia larvara galbena-cenusie, dispusa central. Diametrul scuturilor variaza intre 1,8 – 2,0 mm. La masculi, scuturile sunt albe, usor ovale, cu exuvia larvara dispusa lateral. Femelele au corpul piriform, de culoare galben-palida. Lungimea corpului variaza intre 1,0 – 1,8 mm, iar latimea intre 1,2 – 1,4 mm. In regiunile tropicale, paduchele testos al leandrului are 3-4 generatii anuale de adulti, iar la noi in tara intre 1 si 2 generatii pe an. In sere si apartamente, insecta ierneaza in stare activa. In conditii neprielnice de viata poate ierna insa si sub carapace, sub forma de femela fecundata. Primavara, femelele depun sub scut pana la 100 de oua. Dupa eclozare, larvele migreaza pe alte frunze si tulpini, unde isi formeaza noi scuturi. Toamna, dupa copulare, masculii pier.
Combatere:
- Controlul riguros al plantelor inainte de introducerea lor in sere sau apartamente si eliminarea celor cu simptome de atac;
- putem sterge frunzele cu un tampon de bumbac inmuiat in alcool, in cazul unei infestari usoare;
- aplicarea de capcane lipicioase acolo unde este posibil;
- Tratament preventiv, cu o solutie de Ovipron Plus/Vernoil (ulei de parafina 800 g/l) – 250 ml/10 l apa sau 150 ml/10 l apa in amestec cu un insecticid asa cum este Mospilan 20 SP (0,025%). Amestecul recomandat are o actiune atat sistemica cat si actiune fizica complementara de asfixiere datorita uleiului.
Drd. Andrei Palade-Chiriloaie
ICDPP Bucuresti