Fermierii au castigat! Pot obtine certificatul de formare profesionala pentru utilizarea produselor de protectia plantelor in baza studiilor agricole (liceale, medii sau superioare)

Publicat de

In data 20 aprilie 2023, in Monitorul Oficial cu nr. 331 al Romaniei a fost publicat Ordinul nr. 1.356/1.343/2018/51/2019 privind sistemul de certificare in scopul utilizarii durabile a produselor de protectie a plantelor.

Cu ce schimbari vine acest ordin? Fermierii care detin o diploma de studii in domeniul agricol pot aplica pentru a urma cursurile de formare, organizate de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara, in urma carora li se va elibera certificatul de atestare profesionala pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor.

In ordin sunt precizate noile conditii pentru obtinerea certificarii.

Potrivit articolului 4 alineatul 1 din Ordin, este nevoie de:

„c) copie document care atesta nivelul de pregatire, pentru utilizatori profesionisti;

d) copie diploma studii liceale finalizate cu diploma de bacalaureat in domeniul agricol cu specializarile agricultura si horticultura si in domeniul silvic cu specializarea silvicultura sau studii universitare absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul agricol cu specializarile agricultura, biologie, horticultura, biotehnologii agricole, arhitectura peisagistica, inginerie economica in agricultura, ingineria si managementul afacerilor agricole, montanologie si in domeniul silvic cu specializarile silvicultura si silvicultura si exploatari forestiere sau diploma de master cu program de studii in protectia plantelor sau absolvent de studii postliceale cu diploma de tehnician in protectia plantelor, tehnician in silvicultura, tehnician silvic, pentru distribuitori;

e) copie diploma studii universitare absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniul agricol cu specializarile agricultura, horticultura, biotehnologii agricole, arhitectura peisagistica, inginerie economica in agricultura, ingineria si managementul afacerilor agricole, montanologie si in domeniul silvic cu specializarile silvicultura si silvicultura si exploatatii forestiere, pentru consilieri;

f) documentul prin care se face dovada achitarii tarifului pentru eliberarea/reinnoirea certificatului de formare profesionala dobândit prin instruire.

Cursurile de instruire si sustinerea testului-grila  se vor realiza in sistem online, fizic sau prin intermediul unei platforme de e-learning. Toti participantii inscrisi la cursul de instruire online vor sustine testul-grila prin utilizarea unei platforme desemnate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In ceea ce priveste evaluarea cunostintelor dobandite la sesiunea de instruire initiala/suplimentara, in scopul de a obtine/reinnoire a certificatului de formare profesionala, se va forma o comisie de examinare cu 4 membrii din cadrul autoritatilor competente: un presedinte  si un membru desemnati de catre Autoritatea Nationala Fitosanitara, un membru desemnat de catre Agentia Natioanala pentru Protectia Mediului si un altul desemnta de directiile de sanatate publica.

Oficiile fitosanitare judetene vor fi cele insarcinate cu pastrarea unei evidente elecronice a certificatelor de formare profesionala dobandite prin instruire.”

S-ar putea să te intereseze

Hot News