Recomandarea Summit Agro de combatere integrata a musculitei albe de sera

Publicat de

Pornind de la nevoia de hrana sanatoasa si de la standardele solicitate de marile lanturi comerciale si de consumatori, in ceea ce priveste nivelul de reziduuri din fructe si legume, Summit Agro Romania vine in sprijinul producatorilor agricoli cu produse pentru o combatere integrata a musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) – cheie in atingerea acestor standarde.

NOFLY WP – BIOinsecticidul caruia insectele NU-i rezista – din gama SEIPRO a Summit Agro Romania si Mospilan 20 SG – insecticidul japonez consacrat, eficient si plurivalent – ajuta producatorii sa-si mentina cultura la adapost de atacul daunatorilor, oferindu-le posibilitatea de a-si comercializa produsele agricole la standardele solicitate de marile lanturi comerciale.

Musculita alba de sera este unul dintre cei mai mari daunatori ai plantelor din familia Solanaceae si Cucurbitaceae, una dintre cele mai daunatoare insecte din intreaga lume, nu numai pentru daunele directe pe care le produce, ci si pentru faptul ca este un vector transmitator pentru diversi virusi daunatori plantelor. Este raspandita pe toate continentele, iar in Romania o intalnim atat in spatii protejate (sere si solarii), cat si in culturile de camp.

In conditii de sera/solar poate dezvolta de la 3 pana la 6 generatii pe an (atunci cand are conditii favorabile), femela incepand sa depuna ponta dupa 2-3 zile de la aparitie.

La culturile de camp este intalnita si se dezvolta doar in perioada de vegetatie a culturilor, fiind observata chiar si in lunile septembrie – octombrie. Dupa aceasta perioada, adultii se retrag in spatiile protejate, celelalte stadii de dezvoltare fiind distruse de temperaturile scazute.

Ce este NOFLY WP?

NOFLY WP este un BIOinsecticid de contact, conditionat sub forma de pulbere umectabila (WP), ce contine spori ai ciupercii entomopatogene Isaria fumosoroseus, tulpina FE 9901 (in literatura veche folosindu-se denumirea Paecilomyces fumosoroseus), avand o concentratie de 2,0 x109 spori/gram de produs comercial.

Produsul este omologat si utilizat cu rezultate foarte bune in multe tari, pe toate continentele. In Europa este deja omologat si utilizat cu rezultate exceptionale, de cativa ani, in Spania, Olanda, Franta, Germania, Belgia, Romania si Ungaria.

In Romania este deja omologat pentru combaterea musculitei albe de sera (Trialeurodes vaporariorum) la culturile protejate din familia Solanaceae (tomate si ardei) si Cucurbitaceae (pepeni si dovlecei), iar in Spania este omologat si pentru combaterea altor daunatori cum ar fi: musculita alba a tutunului (Bemisia tabaci), musculita alba in spirala din America centrala (Aleuroidicus dispersus), afide, tripsi si omizi.

Cum actioneaza NOFLY WP?

Produsul provoaca un proces natural de infectare si combatere a daunatorilor.

Spre deosebire de actiunea exercitata de insecticidele traditionale (chimice) asupra insectelor daunatoare, sporii ciupercii entomopatogene Isaria fumosorosea tulpina FE 9901 actioneaza prin contact, ducand la combaterea daunatorilor in toate stadiile de dezvoltare (adulti, larve si oua), cauzand moartea acestora in 3 pana la 5 zile.

In conditii favorabile de temperatura (22-28°C) si umiditate a aerului (>50%), ciuperca se dezvolta pe partea exterioara a insectelor, producand noi spori ce pot fi dispersati de curentii de aer, ducand astfel si la infectarea indivizilor care nu au venit in contact cu produsul la aplicare.

Actiunea Bioinsecticidului NOFLY WP se deruleaza in patru etape:

Recomandari de utilizare a produsului NOFLY WP:

NOFLY WP este un BIOinsecticid de contact, cu aplicare foliara, ce asigura o foarte buna acoperire a suprafetei foliare si poate fi aplicat utilizand instalatiile conventionale de stropit.

Primul tratament se aplica atunci cand se observa primele simptome de atac si se recomanda 4-5 aplicari, cu un interval de 5-7 zile de pauza intre acestea. Poate fi aplicat in orice stadiu fiziologic al plantei, chiar si in perioada de recoltare, dupa aplicarea produsului nefiind necesar un timp de pauza pana la recoltare.

Doza recomandata este de 200-250 g/100 L apa, in functie de gradul de atac si inaltimea plantelor de cultura.

In cazul unor infestari repetate, se recomanda utilizarea alternativa, sau in combinatie cu un insecticid de sinteza chimica eficient in combaterea musculitei albe, compatibil, pentru a creste gradul de protectie a culturilor.

NOFLY WP are o compatibilitate buna cu produsele traditionale pentru protectia plantelor, iar in cazul unor atacuri importante, Summit Agro Romania va propune produsul Mospilan 20 SG ca si partener in tank mix pentru NOFLY WP, pentru combaterea musculitei albe.

Ce este Mospilan 20 SG?

Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic, cu efect de lunga durata, omologat in toata lumea, intrucat combate un spectru larg de insecte daunatoare culturilor agricole. Este conditionat sub forma de granule dispersabile in apa si contine 200 g/Kg acetamiprid, substanta activa care a fost aprobata in UE pana in 2033.

Mospilan 20 SG combate daunatorii in toate stadiile de dezvoltare (adult, larva, ou). Necesita o perioada scurta de timp de pauza de la aplicarea produsului pana la recoltare (intre 3-14 zile) – pentru castraveti si ardei in sera, timpul de pauza fiind de 3 zile.

Recomandari de utilizare

Mospilan 20 SG combate foarte bine tripsul californian (Frankliniella occidentalis) si musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) la castravete, iar la ardei combate paduchele verde al piersicului (Myzus persicae).

Pentru a atinge eficacitatea maxima a produsului, va recomandam sa utilizati volume de solutie cu care sa acoperiti intreaga masa foliara. Aplicati produsul atat pe partea superioara, cat si pe partea inferioara a frunzelor, astfel incat solutia sa intre in contact cu toti daunatorii din cultura.

Combaterea Integrata a Daunatorilor

Doza utilizata, frecventa tratamentelor, gradul de acoperire a suprafetei foliare si momentul de aplicare sunt factori esentiali pentru un Management optim in Combaterea Daunatorilor si pentru obtinerea unor productii sanatoase si fara reziduuri.

Pentru combaterea daunatorilor din culturile de Solanaceae si Cucurbitaceae, din sere si solarii, Summit Agro Romania recomanda aplicarea celor doua produse, dupa cum urmeaza:

La aparitia primilor daunatori va recomandam sa utilizati produsul NOFLY WP in doza de 200-250 g/100 L apa, urmat de un al doilea tratament, cu acelasi produs, la interval de 7 zile.

Pentru cel de-al treilea tratament va recomandam sa aplicati produsul Mospilan 20 SG in doza de 125 g/ha la ardei si 250-400 g/ha la castravete, in functie de daunatorul prezent in cultura. Volumul de apa recomandat este de 1000L/ha.

Pentru ultimele tratamente, cele de dinainte de recoltare sau chiar si in ziua recoltarii, daca este necesar sa aplicati un tratament, va recomandam sa utilizati produsul NOFLY WP. Acesta va asigura protectia legumelor inainte de recoltare si nu va lasa reziduuri.

In cazul unor atacuri importante, Summit Agro Romania va propune produsul Mospilan 20 SG ca si partener in tank mix pentru NOFLY WP, pentru combaterea musculitei albe.

Iata, pe scurt, avantajele combaterii integrate a musculitei albe de sera cu NOFLY WP si Mospilan 20 SG:

  • NOFLY WP este un produs 100% biologic. Nu necesita timp de pauza pana la recoltare si este prietenos cu fauna auxiliara si pradatorii naturali.
  • Mospilan 20 SG are timp scurt de pauza si spectru larg de combatere.
  • Ambele produse pot fi utilizate cu succes in programele de Combatere Integrata a Daunatorilor.
  • Compatibilitatea buna dintre cele doua produse face posibila utilizarea acestora in tank mix, in cazul unor atacuri importante.
  • Cele doua produse au moduri diferite si complexe de actiune prin care este evitata crearea de rezistenta.
  • Manipulare si utilizare usoara, operatorii putand reveni in cultura la foarte scurt timp dupa aplicarea produselor.

In concluzie, pentru a avea culturi si productii sanatoase, fara reziduuri, atat in stare proaspata, cat si conservate, cautate de marile lanturi de magazine si de noi toti, va recomandam sa utilizati strategia de combatere a musculitei albe de sera, cu produsele Mospilan 20 SG si NOFLY WP, cel din urma fiind recomandat atat pentru primele doua tratamente cat si pentru ultimele doua tratamente, inainte de recoltare.

Ing. Margarint NITA-DRAGOMIR

Director Tehnic Summit Agro Romania

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!