Campania de semanat rapita se apropie de final. Hibrizii Pioneer s-au numarat si in aceasta toamna printre principalele alegeri ale fermierilor. Ce au ales? Evident hibrizii ce au oferit productii ridicate in campania precedenta, adica hibrizii fermierilor campioni, anunta compania Corteva Agriscience. In aceste conditii, reprezentatii companiei prezinta ultima serie de fermieri campioni din acest an si ureaza cultivatorilor de rapita sa aiba productii cel putin la fel de ridicate precum agricultorii de top prezentati in cadrul comunicatelor.
Fermierul Nyircsa Andras din localitatea Dalnic, judetul Covasna, a ales hibridul PT298 si s-a dovedit alegerea castigatoare intrucat a recoltat 5.200 kg/ha. Acesta lucreaza 110 ha, iar campania trecuta a semanat rapita pe 36 ha. “Am semanat acest hibrid dupa cultura de grau, astfel ca terenul a fost arat, apoi pregatit cu discul si am administrat ingrasaminte triplu 15+sulf – 300 kg/ha. Am semanat la finalul lunii august si in toamna am mai administrat un ingrasamant foliar pe baza de bor si un insecticid. Am continuat in primavara cu aplicarea unui regulator de crestere, apoi un fungicid inainte de aparitia bobocilor si am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha. A mai urmat un tratament, dupa 4 saptamani de la aplicarea primului, cu fungicid si insecticid, dupa care, ultima data cand am putut intra in cultura am aplicat 200 kg/ha de nitrocalcar. Plantele au evoluat bine, nu am intampinat probleme, insa am recoltat cu intarziere, la final de iulie si in primele zile din august. Acum deja am semanat si plantele au rasarit, speram sa fie o campanie la fel de buna ca aceasta pentru ca am ales tot hibridul PT298”, a declarat fermierul campion.
In judetul Teleorman, in cadrul societatii Esperandza, fermieri campioni au devenit si domnii Sandu Daniel si Daniel Draghici. Acestia au ales hibridul PT303 si au obtinut o productie de 4.867 kg/ha.
Si in localitatea Harman, judetul Brasov, hibridul PT303 a excelat. Domnul inginer Ioan Benea a recoltat 4.760 kg/ha. “Lucrez 750 ha, rapita am avut campania trecuta pe 250 ha, iar 55 ha au fost semanate cu PT303, graul fiind cultura premergatoare. Am arat si am pregatit terenul, am fertilizat cu ingrasamant triplu 16+sulf – 300 kg/ha, apoi am lucrat terenul cu combinatorul si am semanat in perioada 25 august – 3 septembrie. In toamna am aplicat doua tratamente cu insecticide si fungicide, precum si un foliar pe baza de bor. In primavara am mai administrat trei tratamente cu insecticid si fungicid, dar si doua ingrasaminte foliare. La desprimavarare am fertilizat cu ingrasamant pe baza de azot 30% si sulf 29% – 250 kg/ha, apoi, la un interval de doua saptamani, am mai administrat nitrocalcar – 250 kg/ha. Pot spune ca acest hibrid s-a comportat foarte bine, motiv pentru care in aceasta toamna l-am semanat pe 100 ha”, a specificat domnul Benea.
In cadrul societatii Quality solution, domnul inginer Robert Iordan din judetul Teleorman a devenit fermier campion cu hibridul PT275 care i-a oferit 4.200 kg/ha. “Lucrez 1.000 ha, iar hibridul de rapita PT275 l-am avut pe 50 ha. Cultura premergatoare a fost floarea-soarelui, astfel ca terenul a fost arat, pregatit cu discul si am efectuat o trecere cu combinatorul. Am semanat in prima parte a lunii septembrie, am administrat ingrasamant complex – 200 kg/ha, dar am mai fertilizat si cu uree lichida – 200 l/ha. In primavara am erbicidat o singura data si am aplicat doua tratamente cu insecticid si fungicid. Am recoltat la inceput de iulie si pot spune ca a fost un an bun, nu am mai intampinat probleme”, a punctat fermierul campion.
Tot in judetul Teleorman isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion. Domnul Marius Ionut Trifu lucreaza 150 ha, pe 30 ha a semanat rapita si a obtinut cu hibridul PT298 o productie de 3.810 kg/ha. “Am semanat rapita dupa grau si am ales doar hibridul PT298. Am arat terenul si imediat am intrat cu discul, a urmat o perioada de repaus iar inainte de semanat am mai intrat de doua ori cu discul. Am fertilizat, dupa care am semanat in data de 20 septembrie. In toamna am administrat un erbicid pentru buruienile monocotiledonate, dar si un insecticid. In primavara, la finalul lunii februarie, am fertilizat cu uree – 250 kg/ha, iar la jumatatea lunii martie am administrat un insecticid si un fungicid. Au mai urmat doua treceri cu insecticide si ingrasaminte foliare, iar la una dintre treceri am administrat si un fungicid. Recoltatul a avut loc la inceputul lunii iulie. Pot spune ca am fost foarte multumit, de aceea in aceasta toamna voi avea 50 ha cu rapita din portofoliul Corteva. Sincer sa fiu a fost primul an in care am semanat rapita si nu pot spune ca sunt un foarte bun cunoscator al acestei culturi, dar sunt multumit de rezultatul obtinut”, a declarat domnul Trifu.