Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna si Mures.
Primul fermier campion din Transilvania este domnul Gabor Lehel. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Santionlunca, judetul Covasna, lucreaza 180 ha de teren, dintre care rapita, hibridul PT303 Sclerotinia Protector, a semanat pe 40 ha si a obtinut o productie de 5.350 kg/ha. “Am semanat rapita pe parcele unde am avut culturi de grau si cartof. Imediat cum am recoltat graul sau cartofii, terenul a fost discuit, apoi lasat asa aproximativ o luna, apoi pregatit si am semanat, in data de 20 august. In toamna am facut doua treceri cu erbicid si doua cu insecticid. In ceea ce priveste fertilizarea, am aplicat mai intai ingrasaminte complexe – 200 kg/ha, apoi in primavara am dat nitrocalcar, mai intai 300 kg/ha, apoi 200 kg/ha. In primavara am avut mai multe treceri cu insecticide, cred ca au fost 4 treceri, am aplicat si doua ingrasaminte foliare pe baza de bor sau sulf, iar la inflorit am aplicat si un fungicid. Productia a fost foarte buna, am fost multumit si de aceea anul acesta am semanat tot PT303 pe 40 ha”, a declarat fermierul campion.
Domnul Peter Kiss-Bartha este urmatorul fermier campion din Transilvania. Acesta este din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, lucreaza 500 ha si a obtinut o productie de 5.250 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector. “Am avut 115 ha cu rapita semanata dupa grau, astfel ca am intrat cu discul, cred ca in doua treceri, iar la pregatirea patului germinativ am aplicat ingrasaminte 5.10.15 – 300 kg/ha, dupa care am semanat in perioada 20-25 august. In toamna am aplicat un insecticid si un regulator de crestere cu tebuconazol. In primavara, in jurul datei de 20 martie, am fertilizat cu nitrocalcar – 250 kg/ha, apoi am aplicat insecticid, ingrasamant foliar pe baza de bor si microelemente, dar si tebuconazol. La final de aprilie am mai fertilizat o data cu nitrocalcar – 150 kg/ha, iar la inflorit am mai aplicat un fungicid. Am recoltat in 18-19 iulie, o productie foarte buna, pot spune ca hibridul s-a comportat bine. Toamna asta am semanat deja 40 ha de rapita cu hibrizi Pioneer, a si rasarit si arata bine. Am ales din nou hibridul PT303, dar si alti 5 hibrizi in testare”, a punctat domnul Kiss-Bartha.
In judetul Mures isi desfasoara activitatea urmatorul fermier campion, domnul Ciprian Birlean. Acesta a obtinut productii foarte bune la rapita, respectiv 5.180 kg/ha cu hibridul PT298/Agile si 4.900 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector.
Domnul Istvan Bartok din Tirgul Secuiesc, judetul Covasna, a devenit fermier campion la rapita datorita hibridului PT303 Sclerotinia Protector care i-a oferit o productie de 4.900 kg/ha. “Lucrez 242 ha, am avut rapita pe 12 ha si am semanat dupa cartof. Am pregatit terenul, apoi am fertilizat cu ingrasaminte complexe 18.46.0 – 200 kg/ha, apoi am semanat, insa inainte am efectuat o lucrare cu freza, asa este dotata masina de semanat. Semanatul a avut loc in jurul datei de 25 august, iar in toamna am erbicidat si am administrat un ingrasamant foliar pe baza de alge. In primavara am aplicat ingrasamant foliar pe baza de bor, iar la final de aprilie, inceput de mai, am fertilizat cu ingrasamant pe baza de sulf – 300 kg/ha. Am administrat Korvetto si trei treceri cu insecticid. Atat am administrat si am recoltat intre 15-20 august. Pot spune ca hibridul PT303 s-a comportat exceptional, de aceea l-am semanat si in aceasta toamna pe 14 ha, a rasarit si arata foarte bine”, a afirmat fermierul campion.
Urmatorul fermier campion a ales tot hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a recoltat 4.730 kg/ha. Este vorba despre domnul Botond Csegzi din Balauseri, judetul Mures. “Lucram 180 ha, rapita am avut 20 ha si am semanat dupa grau si orz. Dupa recoltarea cerealelor terenul a fost arat, apoi am intervenit cu discul intr-o trecere, am imprastiat ingrasamant triplu 15 – 280 kg/ha, apoi am efectuat o lucrare cu grapa rotativa si am semanat pana in data de 5 septembrie. In toamna doar am erbicidat, apoi in primavara mai intai am aplicat un insecticid, in jurul datei de 10 martie am fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasamant 20.20.0, apoi la final de martie am administrat un insecticid impotriva gandacului lucios. La inceputul lunii mai, am fertilizat din nou, de aceasta data cu azotat de amoniu – 250 kg/ha, dupa care, atunci cand aproximativ 70% din flori erau cazute, am administrat un fungicid si un insecticid. Recoltatul a avut loc intre 12 si 14 iulie si pot spune ca am obtinut o productie foarte buna”, a precizat domnul Csegzi. Acesta a mai adaugat faptul ca la finalul recoltarii, media obtinuta pe ferma a fost mai mare, respectiv 4.945 kg/ha, a fost multumit de acest rezultat, motiv pentru care anul acesta a ales doar hibrizi Pioneer – PT303, PT298 si PT314 si a semanat 18 ha.
Fermier campion a devenit in acest an si domnul ing. Ioan Benea din localitatea Harman, judetul Brasov, care a ales hibridul PT303 Sclerotinia Protector si a obtinut o productie de 4.630 kg/ha.
Tot in judetul Brasov isi desfasoara activitatea si urmatorul fermier campion, domnul Cristian Nan. Acesta lucreaza 260 ha, rapita a avut pe 50 ha si a obtinut cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector o productie de 4.600 kg/ha. “Am semanat rapita dupa grau, astfel ca am scarificat si am semanat pana in data de 20 august, atunci am si fertilizat cu ingrasamant triplu 15 si sulf – 250 kg/ha si am aplicat si un ingrasamant foliar pe baza de bor. In toamna am aplicat un insecticid, dupa caz am si erbicidat unde a fost nevoie, dar am aplicat si un tratament cu fungicid ce are si rol de regulator de crestere. In martie am aplicat 200 kg/ha de uree, am mai administrat si un ingrasamant foliar pe baza de bor, dar si un insecticid. Au mai urmat si doua interventii cu fungicid si insecticid, la una dintre interventii am adaugat si ingrasamant foliar pe baza de bor si a mai fost o fertilizare la inflorit cu sulfat de amoniu – 200 kg/ha. Am recoltat dupa data de 25 iulie, media obtinuta pe ferma a fost de 4.600 kg/ha, un rezultat bun in final. In aceasta toamna am semanat rapita pe 100 ha, am ales hibrizii PT303 si PT298 care in acest moment se prezinta foarte bine”, a declarat fermierul campion.
In judetul Cluj, localitatea Viisoara, fermier campion a devenit domnul George Mursoi. Acesta lucreaza 2.000 ha, rapita a semanat pe 370 ha, iar pentru 80 ha ales hibrizii PT303 Sclerotinia Protector si PT298/Agile care i-au oferit o productie de 4.000 kg/ha. “Planta premergatoare pentru rapita a fost graul. De aceea terenul a fost dezmiristit, apoi lucrat cu combinatorul si la pregatirea lui am si fertilizat cu 300 kg/ha de ingrasaminte complexe cu sulf si magneziu. Am semanat in jur de 15 august, apoi am intrat cu un tavalug si am erbicidat. La rasarit, in stadiul de 2-4 frunze, am aplicat un insecticid si un graminicid, la ceva timp a mai fost nevoie de un insecticid, iar in faza de 6-8 frunze am aplicat un fungicid care are si rol de regulator de crestere, dar si ingrasamant foliar pe baza de bor. In primavara am inceput cu fertilizatul, la inceput de martie am aplicat uree – 150 kg/ha, apoi am aplicat un insecticid si un fungicid, dupa aceea am aplicat erbicidul Korvetto. La alungirea tijei am fertilizat din nou 150 kg/ha de uree, la aparitia butonului floral am administrat un ingrasamant foliar, precum si un fungicid si un insecticid prietenos cu albinele. La inflorirea deplina am mai dat un biostimulator, impreuna cu un fungicid si un insecticid. Am recoltat in jurul datei de 10 iulie si am fost destul de multumiti de productia obtinuta si am achizitionat si anul acesta hibridul PT315 pentru 40 ha”, a precizat domnul Mursoi.