Se pare ca in niciun an fermierii nu au parte de liniste. Din contra, anul asta totul pare sa o ia razna, de la cresterea preturilor pana la situatia geopolitica. Vremea nu vrea sa se lase nici ea mai prejos si a inceput deja sa ne dea batai de cap. Ca si in urma cu un an, in Romania nu prea a fost iarna. Poate doar temperaturile negative inregistrate in unele zile din decembrie (2022) si la sfarsit de ianuare-inceput de februarie (2023) ne-au adus aminte ca este sezonul hivernal. In multe zone ale tarii, zapada a fost doar o amintire.
Ce inseamna o iarna usoara? Mai multe insecte care hiberneaza pot sa treaca cu bine de sezonul rece. Din aceasta categorie face parte si gandacul lucios (Meligethes aeneus). Desi rapita face parte din „meniul” multor specii de insecte fitofage, atat in toamna, cat si in primavara, gandacul lucios este considerat daunatorul numarul 1 al acestei culturi.
Care ar fi motivul? In primul rand, din cauza numarului mare de insecte apartinand acestei specii, pe care le putem gasi in lanul de rapita, primavara. Studii efectuate in tara noastra, in ultimii 20 de ani, au scos in evidenta faptul ca, dintre toate speciile de insecte care ataca cultura rapitei, cea mai mare pondere o are gandacul lucios. Tocmai de aceea, aceasta specie ocupa un loc important in toate ghidurile destinate cultivatorilor de rapita sau este prezenta pe Facebook, pe grupurile destinate fermierilor, mai ales primavara.
In mod normal, insectele apar din locurile de iernare, cand temperatura aerului este de 10-11°C si are tendinta crescatoare, iar zborul in masa al acestora are loc cand temperatura depaseste 15°C. Calendaristic, acest lucru se intampla in a doua parte a lunii aprilie. Numai ca aceste temperaturi le-am avut si la mijloc de ianuarie, si in februarie, si in martie!
Schimbarile climatice, resimtite din plin si in tara noastra, au „dat peste cap calendarul”, astfel ca in anii caldurosi mici gandacei pot sa isi faca aparitia inca din a doua parte a lunii martie (cu o luna mai repede decat este mentionat in manualele de entomologie agricola)!
Ce inseamna acest lucru? Risc mai mare de a produce pagube ridicate culturii rapitei de toamna. Insectele se hranesc cu polen, fie provenit din organele florale inca nedesfacute (boboci in diferite stadii), fie cu polenul provenit din stamine (dupa deschiderea organelor florale). Cele mai mari pagube se produc daca gandacii luciosi se hranesc cand rapita se afla in faza de imbobocire. In acest caz, micile insecte distrug bobocii, in urma procesului de hranire. Boboci distrusi inseamna mai putine siliceve, iar daca populatia daunatorului dintr-o anumita sola cu rapita este ridicata, iar conditiile climatice sunt favorabile insectelor, atunci cultura poate sa fie compromisa in totalitate. Pagubele sunt cu atat mai mari cu cat plantele au dezvoltare mai slaba. Acest lucru se poate intampla in cazul in care, toamna, plantele au rasarit tardiv. Acestea pot trece de iarna, dar pot sa fie mai slab dezvoltate in primavara.
Daca insectele apar mai devreme in camp, in cazul unei primaveri mai calduroase, cum se prefigureaza si in acest an, atunci „se aliniaza astrele pentru insecte”, iar pagubele provocate de acestea pot sa fie mai ridicate. Prin urmare, daca fermierii se decid sa pastreze cultura de rapita dupa ce a trecut iarna, aceasta trebuie protejata de atacul gandacului lucios.
Protectia culturii de rapita impotriva atacului acestei specii de insecte se face in doi pasi. Primul si cel mai important pas este monitorizarea culturii, pentru a putea sti cat mai exact momentul sosirii insectelor in lanul de rapita si apoi, daca este necesar, efectuarea unui tratament foliar, in general cu insecticide de contact sau local sistemice, omologate pentru combaterea gandacului lucios.
Pentru o monitorizare cat mai exacta a lanului de rapita se amplaseaza in camp capcanele entomologice. In general, acestea sunt galbene (culoarea atrage aceste insecte), fie placi sau hartie adeziva, fie bol umplut cu lichid si detergent (capcane Barber). In ambele cazuri, capcanele se amplaseaza la inaltimea inflorescentelor (inca nedeschise) rapitei. Se pot folosi aceleasi capcane cu care s-a monitorizat zborul gargaritelor tulpinilor (Ceutorhynchus napi), primavara devreme. Pe langa capcane, daca avem o statie meteo automata in camp, putem sa monitorizam evolutia temperaturii aerului. Daca acestea au depasit 8°C si au tendinta crescatoare, atunci trebuie sa ne asteptam ca peste cateva zile sa apara insectele hibernante in lanul de rapita.
Dupa ce gandacul lucios si-a facut aparitia in lan, trebuie sa vedem daca s-a depasit sau nu pragul economic de daunare (PED). Pentru asta, trebuie sa mergem in sola cu rapita si sa efectuam sondaje, pe diagonala, alegand mai multe puncte de determinare (8-15), in functie de marimea solei. In cadrul fiecarui punct de determinare se aleg 25 de plante pe doua randuri paralele si se numara gandacii de pe inflorescente. Pentru Europa Centrala sau de Sud-Est (inclusiv Romania), conform standardului Organizatiei Europene si Mediteraneene pentru Protectia Plantelor (OEPP), pentru protectia culturii de rapita (PP 2/8(1)), pragul economic de daunare pentru combaterea gandacului lucios variaza in functie de stadiul de dezvoltare in care se gaseste cultura, dupa aparitia insectelor in lan. Astfel, pentru o cultura de rapita cu dezvoltare normala, aflata in faza de muguri florali uniti, vizibili (BBCH 51), PED este de 3-4 insecte/planta.
In faze mai avansate, PED-ul creste:
- la BBCH 52-53 – muguri florali separati, crescuti deasupra frunzulitelor, este de 7-8 insecte/planta;
- la BBCH 55-59 – muguri florali separati, pedunculii florali alungiti, este mai mare de 8 insecte/planta.
In cazul in care plantele sunt mai slab dezvoltate, PED-ul este de o insecta/planta la BBCH 51, 2 insecte/planta la BBCH 52-53, respectiv 2-3 insecte/planta la BBCH 55-59.
Tratamentele pentru combaterea gandacului lucios, in cazul depasirii PED, se va efectua inaintea infloririi rapitei. Dupa inflorire, pe de o parte tratamentul nu se justifica, pe de alta parte trebuie protejate albinele si celelalte specii de polenizatori care viziteaza cultura.
Pentru a putea evalua starea culturii, s-ar aputea realiza zboruri cu drona. Exista si softuri care interpreteaza starea de dezvoltare a culturii de rapita pe baza imaginilor furnizate de drona. Sa luam la pas toate solele cu rapita s-ar putea sa consume timp. Exista un mare dezavantaj in aceasta perioada, mai ales in sudul si estul tarii: vanturile de primavara. Dupa pranz, vantul poate depasi 50 km/ora. Este ceva normal pentru prima parte a primavarii, dar cu cat este mai puternic vantul, cu atat sunt sanse sa nu putem face zboruri cu dronele. Chiar daca reusim sa le ridicam in aer, cu cat vantul este mai puternic, cu atat bateria tine mai putin. Evaluarea culturii este importanta, deoarece in functie de starea de vegetatie in care se afla plantele se stabileste PED-ul pentru gandacul lucios.
Prin urmare, este mult de munca daca vrem sa avem o protectie corespunzatoare a rapitei in perioada primaverii, dar sporurile de productie, justificate economic, pot aduce bani in plus la bugetul fermei. In acelasi timp, rezerva biologica a acestei specii daunatoare este tinuta sub control.
Dr. ing. Georgescu Emil
INCDA Fundulea