Glifosatul va putea fi utilizat pana in 2025?

Publicat de

Este posibil ca glifosatul sa poata fi utilizat in continuare in Marea Britanie, pana la 15 decembrie 2025, dupa incheierea perioadei de tranzitie la 31 decembrie.

Vorbind la congresul virtual British Crop Production Council (BCPC) 2020, Darren Flynn, cel care coordoneaza livrarea substantelor active pentru Divizia de reglementare chimica (CRD), a explicat ca toate substantele active care urmeaza sa expire intre 1 ianuarie 2021 si 31 decembrie 2023 ar putea primi o prelungire de 3 ani in cadrul noului regim de reglementare a pesticidelor GB.

Aceasta prelungire de 3 ani este oferita pentru a avea timp pentru dezvoltarea noului program de reinnoire a substantelor active GB, desi directorul de sanatate si siguranta va avea in continuare puterea de a revizui aprobarile substantelor active in orice moment, in cazul in care exista dovezi cu privire la afectarea sanatatii umane sau a mediului”, a spus el.

Prelungirea ar trebui sa se aplice si glifosatului, deoarece actuala data de expirare in UE este 15 decembrie 2022, ceea ce inseamna ca, dupa Brexit, perioada de aplicare a acestei substante active va fi prelungita pana la cel putin 15 decembrie 2025 in Marea Britanie.

Atentie! Prelungirea nu se va aplica si in Irlanda de Nord, deoarece Protocolul Irlandei de Nord la Acordul de retragere presupune ca reglementarile UE privind produsele pentru protectia plantelor sa se aplice in continuare, chiar daca CRD ramane autoritatea nationala de reglementare pentru toata Mare Britanie.

O mare parte din cadrul legislativ UE pentru reglementarea pesticidelor va fi pastrat dupa sfarsitul perioadei de tranzitie, a confirmat dl. Flynn, insa Marea Britanie isi va asuma responsabilitatea pentru propriile decizii de reglementare de la 1 ianuarie 2021.

Vom lua propriile noastre decizii, pe baza propriilor noastre aprecieri”, a spus acesta. “Orice noi decizii privind substantele active luate in UE dupa 1 ianuarie 2021 nu se vor mai aplica in Marea Britanie.”

Un avantaj in viitor ar trebui sa fie scurtarea timpului de luare a deciziei. De obicei, in cadrul proceselor UE, timpul necesar de la obtinerea cu succes a omologarii unei substante active pana la autorizarea unui produs poate fi de 5 ani.

Prin luarea deciziilor privind substantele active, produsele fitosanitare si limitele maxime de reziduuri in paralel, mai degraba decat in ordine, ca in UE, putem reduce perioada de evaluare la doi ani”, a explicat dl. Flynn.

sursa: https://www.fwi.co.uk/arable/glyphosate-extension-to-december-2025-likely-in-gb

S-ar putea să te intereseze

Hot News