In cadrul sedintei sale de consiliu director de marti, 26 mai, Confederatia Europeana a Cultivatorilor de Porumb (CEPM) a analizat proiectul Green Deal al Comisiei Europene, care se concentreaza pe cele doua strategii „De la ferma la consumator” si „Biodiversitatea”, ce vor ghida reforma PAC. Intr-un moment in care schimbarile climatice, hrana, sanatatea si energia se afla in fata unor provocari imense si cand concetatenii nostri asteapta raspunsuri care sa duca la mai multa independenta economica si la protejarea valorilor lor, Comisia Europeana indreapta agricultura din UE pe calea descresterii economice, fara a tine cont de lectiile pandemiei de coronavirus.
Producatorii de porumb doresc sa serveasca cetatenii europeni…
Profund europeni, cultivatorii de porumb reuniti in CEPM investesc an de an pentru a-si imbunatati practicile, a asimila progresul tehnologic si a satisface exigentele concetatenilor lor. Angajati deplin in rezolvarea provocarilor legate de hrana si de asigurarea independentei energetice, ei doresc sa continue acest efort in mod responsabil, participand activ la acoperirea cererii mondiale de produse agricole si, in acelasi timp, contribuind la lupta impotriva schimbarilor climatice. Dincolo de extraordinarul sau potential de productie, inclusiv prin capacitatea de a stoca in sol carbon si de a furniza energie curata (biocombustibili, biogaz), porumbul ofera solutii pe care UE nu le poate ignora.
… dar nu in directia descresterii.
Cu toate acestea, strategiile „De la ferma la consumator” si „Biodiversitatea”, parti integrante ale Pactului Verde European, isi propun sa se renunte la aceasta cultura valoroasa prin impunerea unor obiective numerice fara sens: 10% din terenurile agricole sa fie scoase din circuitul de productie, cantitatea de produse fitosanitare utilizate sa fie redusa cu 50%, 20% din consumul de ingrasaminte sa fie eliminat, agricultura organica sa ajunga la 25% din total, indiferent daca exista sau nu cerere pentru aceasta! Sa fi masurat Comisia Europeana impactul acestor cifre? Vor provoca pierderi enorme de productie in toata Europa si importuri masive de produse obtinute chiar cu metode si tehnologii interzise de blocul comunitar!
Cursul mai poate fi intors
Agricultorii europeni denunta acest cadru care nu le permite sa-si indeplineasca menirea de a produce, in conditiile actualelor si viitoarelor restrictii. Fiind departe de a respinge ideea modificarii practicilor agricole, ei solicita in primul rand ca agricultura europena sa fie protejata. Acest sector este an de an din ce in ce mai slabit de distorsionarea concurentei, ajunsa la un nivel de nesuportat. De asemenea, fermierii doresc sa se angajeze in a gasi solutii la provocarile globale prin dezvoltarea de produse valoroase pentru toate pietele, prin acces la toate inovatiile, in special la cele din domeniul biotehnologiei. In acest moment, in care UE are in vedere revizuirea reglementarilor din domeniul biotehnologiei, CEPM si APPR reamintesc necesitatea de a asigura accesul producatorilor si consumatorilor europeni la produse derivate din aceste tehnologii.
Pentru Daniel Peyraube, presedintele CEPM: „Acest Pact Verde seamana, pentru noi, mai degraba cu un Pact Negru, ignorand lectiile invatate din criza COVID, care ne-au aratat nevoia de a ne asigura pe plan local hrana abundenta si de calitate, incurajand agricultura sa raspunda acestor urgente. Spunem DA adaptarii si evolutiei continue a practicilor noastre, dar numai daca servesc cu adevarat concetatenilor. Refuzam sa sacrificam propria noastra productie pentru a fi inlocuita cu importuri obtinute in conditii care nu sunt permise in regiunea noastra. UE ar trebui sa nu se incapataneze in a urma calea descresterii economice, ci trebuie sa ofere agriculturii europene capacitatea de a-si exploata potentialul. Producatorii europeni de porumb sunt pregatiti pentru acest lucru”.
La randul sau, Nicolae Sitaru, presedintele APPR, a comentat: „Intr-un an atat de dificil ca cel pe care-l traversam, in care, dincolo de criza economica si sanitara, avem de-a face si cu o seceta fara precedent, este un act nesabuit sa inchidem usa tehnologiilor moderne sigure, acceptate peste tot in lume, capabile sa ofere culturilor noastre toleranta la stres si sa le protejeze de atacul bolilor si daunatorilor. Raspunsul la marile provocari pe care le avem in fata vor veni tot de la stiinta. Sunt incredintat ca consumatorii europeni vor accepta solutiile stiintifice daca acestea le vor fi explicate si daca politicienii nu vor recurge la masura simpla si populista: intezicerea! Acceptam tehnologia in fiecare colt al vietii noastre, deci e firesc sa o acceptam si in agricultura, mai ales ca asa vom putea cu adevarat sa producem durabil, economisind resursele Planetei, asa cum ne propune Pactul Verde European.”
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati:
cristina.cionga@apprs.ro, tel. +40 727 734996
Comunicat de presa APPR