In sfarsit, Comisia a lansat un studiu cu privire la impactul propunerilor sale de strategie pentru F2F si Biodiversitate asupra sectorului agricol.
Angajamentele cheie care afecteaza in mod direct sectorul agricol al UE includ reducerea utilizarii pesticidelor chimice cu 50% si a ingrasamintelor cu 20%, scoaterea din circuitul agricol a cel putin 10% din suprafata agricola pentru pastrarea biodiversitatii si cel putin 25% din suprafata sa fie dedicata agriculturii ecologice.
Rezultatele sunt uimitoare: oferta s-ar reduce cu 10-15% in sectoarele cheie, cereale, oleaginoase, carne de vita, vaci de lapte; cu peste 15% la carne de porc si pasare si peste 5% la legume si culturile pomicole si viticole.
Pozitia comerciala a UE s-ar inrautati (cu exceptia notabila a produselor lactate, intrucat o utilizare mai redusa a hranei pentru animale si o genetica imbunatatita ar compensa scaderea brusca a efectivului de animale).
Veniturile vor scadea, cu exceptia culturilor de legume si a culturilor pomicole si viticole si a carnii de porc (datorita cresterilor brute ale preturilor), cu o scadere medie de 2.500 pana la 5.000 € pe exploatatie (subventiile sunt incluse). Cei mai penalizati ar fi cultivatorii de cereale si fermierii crescatori de vaci pentru lapte (- 5.000 €), cu reduceri mai mici ale veniturilor pentru celelalte sectoare. Veniturile din sectorul pomicol si legumicol ar creste in jur de 2.500 €, iar veniturile din carnea de porc cu pana la 10.000 €.
Impactul pozitiv al reducerii emisiilor de gaze de sera cu cel putin de 30% s-ar reduce cel putin la jumatate, intrucat UE ar creste importurile si, prin urmare, restul lumii ar creste productia.
Pentru a o spune concis, mult efort pentru castiguri mici.
Rezultatele studiului sunt similare cu o evaluare a USDA-ERS, care a constatat ca propunerile Comisiei ar reduce productia agricola din UE cu 12%, vor determina cresterea preturilor cu 17%, reducerea exporturilor cu 20%, cresterea importurilor cu 2%, reducerea veniturilor brute agricole cu 16% si vor creste costul anual pe cap de locuitor al alimentelor in UE cu 130 de euro.
De asemenea, Farm Europe a publicat recent o evaluare a propunerilor Comisiei care arata ca productia va avea un declin rapid si semnificativ, – 12% pentru grau, – 10% pentru porumb, – 7% pentru sfecla, – 25% pentru seminte oleaginoase, – 7% pentru carne rosie, – 4% pentru lapte, – 1% pentru carne de porc, – 3% pentru carne de pasare. Acest lucru va genera o reducere a exporturilor cu 20% si o crestere semnificativa a importurilor de proteine vegetale (soia) pentru a face fata scaderii productiei europene de seminte oleaginoase, contrar declaratiilor europene ca va elabora un plan de productie de proteine pentru o mai mare autonomie a Uniunii Europene si va lupta impotriva defrisarilor importate. Veniturile agricole ar scadea cu mai mult de 8% intr-un astfel de scenariu.
In plus, studiul nu surprinde impactul probabil al Brexitului, prin reducerea exporturilor europene catre o piata britanica deschisa catre tari terte. Exporturile europene de carne, produse lactate si alte produse vor scadea, cel mai probabil, ceea ce va afecta atat productia UE, cat si preturile si veniturile fermierilor. Sa nu uitam ca Marea Britanie este o piata de export principala pentru UE, iar pierderile pe acea piata vor avea un impact urias.
Un alt domeniu in care ipotezele studiului sunt prea optimiste este adoptarea tehnologiilor moderne, precum agricultura de precizie si instalatiile de digestie anaeroba (descompunerea deseurilor organice de catre bacterii anaerobe), cheia reducerii emisiilor de gaze de sera.
Presupunand ca 60% din agricultura UE ar folosi agricultura de precizie in 2030 pare extrem de optimist, cu atat mai mult cu cat se asteapta sa scada veniturile fermierilor. Cum sa ne asteptam ca investitiile sa creasca atat de mult si atat de repede, cand fermierii o vor duce mai rau decat astazi?
In concluzie, propunerile Comisiei pentru strategia F2F si pentru Biodiversitate ar provoca o scadere fara precedent a productiei agricole din UE, o reducere accentuata a veniturilor fermierilor, o degradare a pozitiei comerciale nete a blocului comunitar si o crestere a preturilor de productie, care ar creste costul alimentelelor pentru consumatori.
Sursa: https://www.farm-europe.eu/news/the-impact-of-the-farm-to-fork-and-biodiversity-strategy-lots-of-pain-for-little-gain/