In judetul Suceava, productii record la porumb cu hibrizii Pioneer®

Publicat de

Anul 2020 a fost un an problematic pentru multe zone din tara si multi fermieri au avut de suferit din pricina vremii capricioase si nu au reusit sa obtina la cultura porumbului productii la fel de ridicate ca in anii trecuti. Nu este si cazul agricultorilor din judetul Suceava, care au avut parte de precipitatii suficiente si in momentele cheie din an. Potentialul hibrizilor Pioneer® a confirmat in aceasta zona, iar la proba cantarului productiile au fost cu mult peste asteptarile fermierilor, acestia declarand 2020 ca fiind  anul record pentru porumb.

De departe, cea mai buna productie din judetul Suceava a obtinut-o fermierul Petrica Suruba, care a semanat pe 30 ha hibridul P9903, iar pe o parcela de 7 ha a obtinut o productie medie de 18.722 kg/ha. “Pentru zona noastra a fost un a foarte bun la cultura porumbului. Am semanat porumbul dupa rapita, astfel ca terenul a fost discuit, dezmiristit si scarificat la 35-40 cm. In primavara, la pregatirea patului germinativ, am fertilizat cu ingrasamant triplu 15, 250-270 kg/ha. Am semanat 64.000 b.g/ha in prima parte a lunii aprilie si am recoltat in jur de 60.000 plante. Cultura a primit doua erbicide, iar in vegetatie, atunci cand porumbul avea in jur de 80 cm, am mai fertilizat cu 140-160 kg/ha de azot. Eu fertilizez atunci cand ploua, chiar si noaptea, ca sa nu ard plantele. Am fost norocosi pentru ca am avut parte de precipitatii, de la semanat pana la recoltat chiar mai mult de 500 l/mp. Nu am mai aplicat nici foliar, nimic altceva. A fost primul an cand am semanat P9903 si am fost foarte multumit. Am ales si pentru acest an hibrizi Pioneer®, printre care P9889, dar si P8834. Voi avea exclusiv hibrizii Pioneer® si erbicide din portofoliul Corteva si chiar vreau sa ma ocup mult mai bine de tehnologie sa vedem unde pot ajunge cu acesti hibrizi”, a precizat fermierul campion. Acesta a mai declarat faptul ca a semanat si hibrizi de rapita din portofoliul companiei, iar in acest moment cultura arata impecabil.  In cultura de grau a administrat Pixxaro™ si rezultatele sunt pe masura asteptarilor.

Un alt fermier campion la porumb din judetul Suceava este domnul Robert Havrisciuc, care lucreaza 210 ha, iar porumb a semanat anul trecut pe 88 ha. A ales hibridul P9610 si a obtinut o productie de 14.150 kg/ha. “Aceasta productie a fost media obtinuta pe 25.4 ha, iar planta premergatoare a fost graul. Terenul a fost arat in toamna, apoi am discuit primavara si am imprastiat complex 16.16.16 – 200 kg/ha si am semanat in jurul datei de 20 aprilie si in aceeasi saptamana am mai administrat 100 kg/ha de triplu 16. Am mers pe densitatea de 74.000 b.g/ha, am erbicidat cu Principal® Plus si am mai fertilizat, pana in stadiul de 8 frunze, am mai aplicat 150 kg/ha de nitrocalcar. Am mai avut si foliar achizitionat insa efectiv nu am mai putut sa il administrez din cauza vremii, porumbul a crescut foarte bine. Acest hibrid a fost recoltat la finalul lunii noiembrie, cu umiditate de 17-18%. In aceasta primavara voi semana in jur de 60 ha cu acest hibrid, dar am ales si alti hibrizi Pioneer®, in total voi avea in jur de 120 ha cu porumb”, a punctat Robert Havrisciuc.

Fermierul Catalin Pentilescu din localitatea Frumoasa, judetul Suceava a devenit si el fermier campion la cultura porumbului deoarece in campania 2020 a obtinut 13.090 kg/ha cu hibridul P8834. Acesta lucreaza 120 ha, pe 58 ha a semanat porumb, iar hibridul P8834 a fost semanat dupa cereale. “Am avut si monocultura, insa acest hibrid a fost semanat dupa cereale. Astfel, terenul a fost arat, apoi pregatit cu combinatorul intr-o trecere si am semanat in cea de a doua jumatate a lunii aprilie. La semanat am administrat ingrasamant complex 20.20.0, 280 kg/ha, dar si 18-20 kg/ha de ingrasamant starter, iar in vegetatie, atunci cand plantele aveau 10-12 frunze, pot spune ca la limita am intrat, am aplicat uree – 180 kg/ha. Am erbicidat o singura data in stadiul de 4-6 frunze, am recoltat la mijlocul lunii octombrie si pot spune ca a fost un an foarte bun! Am fost si ajutati de vreme si am avut o productii foarte bune”, a punctat fermierul campion.

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!