Incepe primavara si se termina toamna. Focul bacterian, o boala grava a rozaceelor!

Publicat de

Bacteria Erwinia amylovora poate infecta peste 130 specii de rozacee, in primul rand marul, parul, gutuiul, dar si alte rozacee cultivate si din flora spontana. Aceasta ataca toate organele aeriene ale plantei. Se produce arsura inflorescentelor, lastarilor, frunzelor, fructelor, scoartei si trunchiului, coletului si portaltoiului. Severitatea bolii difera in funtie de soiul plantei si conditiile climatice.

Simptome
Primavara devreme, florile au un aspect hidrozat dupa care se ofilesc, se brunifica si se innegresc. Frunzele atacate se vestejesc si parca ar fi arse de foc, ramanand agatate de pom. Pe frunze apar pete hidrozate cu tesuturi brunificate si innegrite. Lastarii atacati se usuca si se inconvoaie sub forma de carje. La soiuri mai sensibile, infectia se poate instala pe toate organele, pe care se produc leziuni sau ulcere si exudari. Sub scoarta ramurilor atacate apar tesuturi de culoare cafenie-rosiatica.
Metode de prevenire si combatere
Metode ecologice: cultivarea de soiuri imune, rezistente sau tolerante; folosirea materialului de inmultire sanatos; mentinerea unei distante de minimum 1,5-2,5 km intre plantatiile noi si cele cu pomi bolnavi; distrugerea rozaceelor spontane (ex. paducel); eliminarea ramurilor infectate (15-45 cm sub zona infectata); dezinfectarea instrumentelor de taiat cu clorura de var 3%, acid feric 5%, sublimat corosiv 0,1%, formalina 4% etc.
Combaterea chimica consta in tratamente care se realizeaza in timpul repausului vegetativ (prefloral) si in vegetatie (postfloral), cu fungicidele redate in tabel.

Produsul Conc./Doza Momentul aplicarii Cultura
ALCUPRAL 50 PU 0,2% prefloral mar
0,04% postfloral
0,3% (3,0 kg/ha) prefloral par
0,3% (4,5 kg//ha) prefloral gutui
0,04% (0,6 kg/ha) postfloral
ALIETTE 80 WG 3,75 kg/ha prefloral mar, par
BOUILLIE BORDELAISE WDG 7,5 kg/ha prefloral mar, par
CHAMP 77 WG 0,2 % (2,0 kg/ha) postfloral mar

 

 

 

 

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 249 – februarie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News