Sfaturi pentru evaluarea costurilor si investitiilor

Publicat de

In Romania, unde fermele variaza semnificativ ca dimensiune si productivitate, evaluarea costurilor cu utilajele agricole este esentiala pentru a asigura sustenabilitatea financiara.

Fermierii romani pot reduce costurile si creste eficienta prin implementarea unor practici moderne, precum:

  • Planificarea investitiilor– Prioritizati achizitia utilajelor multifunctionale pentru a creste rentabilitatea!
  • Cunoasterea solului prin efectuarea de analize de sol– Analizele de sol reprezinta un instrument esential pentru agricultori, oferind informatii valoroase pentru optimizarea procesului de cultivare a plantelor. Aceste analize aduc numeroase beneficii, inclusiv eficienta crescuta in utilizarea nutrientilor, optimizarea costurilor de fertilizare, contribuind la sustenabilitatea si determinarea corecta a necesarului de fertilizare.
  • Calcularea costurilor pe hectar– Includeti amortizarea investitiilor, dobanzile, combustibilul si reparatiile! Acest indicator ofera o imagine clara asupra cheltuielilor reale pentru infiintarea unui hectar.
  • Investitia in raport cu dimensiunea fermei– Suprainvestitia sau subi-investitia in utilaje poate afecta profitabilitatea! Stabilirea unui buget chiar de la inceputul campaniilor este cruciala.
  • Implementarea tehnologiilor noi precum NDVI, VRA si GPS:
    • NDVI: NDVI permite fermierilor sa evalueze starea de sanatate a culturilor pe parcursul perioadei de crestere. Prin analizarea hartilor NDVI, se pot identifica zonele din camp in care plantele sunt stresate, cauzate de deficiente de nutrienti, infestari cu daunatori, boli sau stres hidric.
    • VRA: Tehnologie de precizie care permite aplicarea variabila a inputurilor agricole, cum ar fi semintele, ingrasamintele si pesticidele, in functie de nevoile specifice ale fiecarei zone dintr-un camp.
    • GPS: Tehnologie folosita de fermieri pentru navigarea si gestionarea campurilor cu o precizie ridicata, reduce risipa de resurse si asigura operatiuni precise, de la semanat/plantat la fertilizare sau alte lucrari tehnologice care se executa.

Pentru a asigura profitabilitatea in agricultura, este esential sa cunoastem resursele de care dispunem, pentru a putea gestiona  toata suprafata din ferma. In felul acesta se evita extinderea excesiva, care ne-ar putea crea dificultati in gestionarea eficienta  a activitatilor din ferma, ajungandu-se chiar  la intarzierea lucrarilor agricole, aplicarea tardiva a tratamentelor si fertilizarii, suprasolicitarea angajatilor, etc.

O intelegere aprofundata a utilajelor agricole este esentiala. Desi utilajele de mare putere sunt adesea tentante, este crucial sa evaluam cu exactitate capacitatea noastra financiara pentru a evita acumularea  unor datorii pe care poate nu le vom putea achita ulterior. Toate investitiile realizate in cadrul fermei trebuie efectuate cu discernamant, avand ca obiectiv  cresterea productivitatii  la costuri care sa ne asigure rentabilitatea.

S-ar putea să te intereseze

Hot News