Nucul (Juglans regia) poate fi gasit in forme cultivate sub diverse tipuri de plantatii organizate, inclusiv plantatii aliniate sau izolate, sau in stari semispontane. Majoritatea nucilor cresc pe radacini proprii (nealtoite), reprezentand de fapt hibrizi naturali. Caracteristicile plantelor si fructelor lor variaza considerabil intre indivizi in ceea ce priveste vigoarea de crestere, forma si dimensiunea fructelor, calitatea miezului, etc. Aceasta diversitate poate conduce la o productie redusa si la calitati variabile ale fructelor, ceea ce face dificila recoltarea unor cantitati mari de fructe de inalta calitate.
La nivel global, exista o cerere in continua crestere pentru miezul de nuca si lemn de calitate. In practica, oferta de nuci si miez de nuca este mai mica decat cererea existenta. Preturile de pe piata sunt destul de atragatoare, insa pentru a obtine profituri semnificative, este esential ca nucile sa fie de inalta calitate, sa indeplineasca standardele impuse de piata si sa nu fie contaminate cu aflatoxine, o substanta toxica produsa de microorganismul Aspergillus niger pe miezul de nuca cu umiditate ridicata, care este si termorezistenta. Preturile de productie si cele la care unele tari importa nucile fac din aceasta cultura pomicola o afacere profitabila. Nu trebuie neglijat faptul ca nucul este o specie pomicola a carei lemn poate fi eficient utilizat in industria mobilei. In Uniunea Europeana, un metru cub de lemn de nuc se comerciaizeaza in jurul sumei de 8000 de euro. Regretabil, lemnul de nuc a fost exploatat in mod iresponsabil si vandut la preturi subevaluate, chiar daca aceasta specie este protejata
Avand in vedere conditiile favorabile de clima si sol din Romania, precum si soiurile valoroase dezvoltate in tara, cultura nucului reprezinta o investitie profitabila. In prezent, un material saditor certificat din soiurile de nuc se gaseste la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Valcea. Investitiile in plantatii de nuci sunt orientate catre viitor, deoarece cultura nucului in Europa continua sa beneficieze de subventii atat din bugetul Uniunii Europene, cat si din bugetele tarilor membre. Aceste subventii sunt conditionate de plantarea de pomi altoiti din categoria biologica „Certificat” si implementarea unei tehnologii de cultura integrate sau ecologice.
Pentru a stabili o plantatie moderna de nuci, este crucial sa se aleaga terenuri plate sau cu o panta redusa, cu expunere sudica, sud-vestica sau sud-estica. Solurile ar trebui sa fie adanci si fertile, beneficiind de un bun sistem de drenaj al apei. Cea mai mare rentabilitate in cultura nucului se obtine pe terenuri de inalta calitate, preferabil situate in lunci neinundabile ale raurilor. Plantarea de nuci in regim silvic, fie pentru prevenirea eroziunii solului sau pentru obtinerea de lemn, poate fi organizata si pe terenuri mai sarace calitativ sau cu o anumita panta, insa rezultatele economice pot sa nu fie spectaculoase. In momentul infiintarii, se recomanda utilizarea de material saditor de inalta calitate provenind din soiurile autohtone de nuc, adaptate conditiilor climatice si de sol din tara.
Soiurile autohtone din Romania sunt adaptate climatului specific acestei zone din Europa si manifesta o toleranta mai ridicata fata de boli si daunatori in comparatie cu soiurile straine testate in tara. Prin urmare, in anumite ani, desi soiurile americane de nuci sunt caracterizate prin maturarea precoce si productivitate crescuta, fructele lor pot fi afectate in proportie de 90% de bacterioza, ceea ce le face total nepotrivite pentru vanzare.
Distantele de plantare variaza in functie de fertilitatea solului si de tehnologia de cultura. Atunci cand se utilizeaza o distanta de 9 m intre randuri si 8 m intre plante pe rand (9 m x 8 m), densitatea ajunge la 140 de pomi pe hectar. Totusi, se poate opta si pentru o plantare mai stransa, de exemplu, 8 m intre randuri si 7 m intre plante pe rand (8 m x 7 m), ceea ce ar insemna o densitate de 178 de pomi pe hectar. In acest caz, este necesara eliminarea unor pomi dupa 15 ani de la plantare din cauza autoumbririi. Plantarile cu cea mai mare rentabilitate sunt cele care depasesc 5 hectare in suprafata. Productii economice pot fi obtinute incepand din anii 4-5 de la plantare, cu un minim de 1 kg nuci uscate per pom, iar din anul 10 productia poate depasi 2 tone pe hectar (la o densitate de 140 de pomi pe hectar). In conditii de tehnologie de cultura moderna si irigare, productia poate atinge sau chiar depasi 3,5 tone de nuci pe hectar.
Nucul nu este adesea afectat de boli si daunatori specifice culturilor pomicole. Printre cele mai importante afectiuni se numara bacterioza (indusa de Xanthomonas campestris pv. juglandis) si antracnoza (provocata de Ophiognomonia leptostyla). Pentru tratarea acestor probleme, se folosesc substante cuprice, precum sulfatul de cupru, in perioada de repaus hibernal si in timpul cresterii vegetative, respectiv cu produsele: Cuproxat flowable (3,5 l/ha in 1000 l apa), Alcupral 50 PU (conc. 0,3%) Funguran OH 300 SC (conc. 0,3%) Zeama bordeleza (conc. 0,5%). In aprilie, odata cu debutul fazei de inflorire, putem aplica urmatoarele tratamente pentru a controla paduchele din San-José, paduchii testosi, acarienii sau afidele: Mospilan 20 SG (0,45 Kg/ha) + ulei vegetal (PLANTOIL – conc. 0,5%)
Principalul daunator al nucului este viermelui merelor (Cydia pomonella, Linnaeus, 1758), controlul in plantatiile de nuci implica atat folosirea capcanelor cu feromoni, cat si aplicarea produselor fitosanitare. Alegerea strategiei adecvate pentru o anumita livada este influentata de dimensiunea arborilor si de nivelul de infestare cu Cydia pomonella. In toate situatiile, este necesar un program de monitorizare folosind feromoni si inspectia pagubelor pentru a urmari ciclurile de viata si pentru a evalua gradul de infestare si eficacitatea masurilor de control.
Este recomandat sa se efectueze 1-2 tratamente pentru prima generatie, intre luna mai si iunie, si 2-3 tratamente pentru a doua generatie, in luna august cu produsele: Bactospeine DF/(Dipel DF – a doua denumire comerciala, insecticid biologic) – 0,5-1 kg/ha; Coragen / Voliam (0,15 l/ha)
In selectarea insecticidelor pentru tratament, se va lua in considerare generatia insectelor, stadiul de maturare a fructelor si intervalul de timp necesar pana la recoltare.Este recomandata rotatia intre diferitele clase de insecticide pentru a evita dezvoltarea rezistentei in randul populatiei de Cydia pomonella.
In culturile moderne, sunt necesare intre 4 si 6 tratamente fitosanitare pe parcursul unui an pentru a controla bolile si daunatorii. Pentru a adopta o practica de cultura ecologica, este esential sa se foloseasca exclusiv tratamente fitosanitare care implica utilizarea de produse pe baza de cupru si insecticide de tipul piretroizilor. In majoritatea tarilor europene, in agricultura ecologica, nu este permisa depasirea unor limite de 2,5-4,0 kg cupru metalic pe hectar pe an prin intermediul tratamentelor fitosanitare. De asemenea, toate inputurile utilizate in fermele ecologice, inclusiv terenul in sine, trebuie sa fie certificat de catre organizatii competente.
Drd. Ing. Chiriloaie-Palade Andrei