Laleaua, planta cu peste 3000 de soiuri – cum o cultivam?

Publicat de

Laleaua (Tulipa) face parte din familia Liliaceae, fiind un gen ce cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori. Este a treia cea mai populara planta din lume, cultivandu-se de peste 500 de ani.

Se recomanda ca plantarea lalelelor sa se realizeze toamna, la o adancime de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului. Atentie! Nerespectarea adancimii de plantare poate duce la inghetarea bulbilor, daca adancimea a fost prea mica, sau la intarzierea inflorii, in cazul in care adancimea a fost prea mare. Totodata, pentru a evita neplacerile provocate de nerasarire, trebuie sa evitati plantarea unor bulbi ce prezinta urme de lovituri sau mucegai, sunt moi sau au o marime foarte mica. Tinand cont de faptul ca majoritatea bolilor apar din cauza calitatii bulbului, dar si a modului de depozitare, se recomanda efectuarea unui tratament cu fungicid inainte de plantare. De asemenea, cu cat bulbul este mai mare, cu atat inflorirea va fi mai abundenta si floarea va fi mai frumoasa.

Locul in care se planteaza lalelele trebuie sa fie luminos, cu multa caldura solara, dar totusi ferit de soarele dupa-amiezii.

Bulbii se vor planta cu radacinile in jos, la o distanta de 5-10 cm unul de altul. De asemenea, distanta dintre doua randuri trebuie sa fie de aproximativ 20 cm. Este bine ca, dupa plantare, sa se aseze peste bulbi un strat de pamant de flori.  In vegetatie,  pentru combatera bolilor si in special pentru putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), se recomanda fungicidul Teldor 500 SC, in doza de 0,8 l/ha (0,08 %).

Trebuie sa stiti ca laleaua nu are nevoie decat de apa pentru a creste, bulbul acesteia continand toate substantele de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Asadar, fiind plante atat de usor de cultivat, nu va putem dori decat sa va puneti in practica ideile!

 

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News