Porumb – LG Nutritie Animala (LGAN)
TEHNOLOGIA PORUMBULUI SILOZ
Porumbul siloz este considerat “pasunea de iarna” a animalelor si furajul de baza al vacilor de lapte, iar folosirea lui constituie cel mai eficient mod de hranire a animalelor in perioada de stabulatie, avand un grad foarte ridicat de consumabilitate. Porumbul produce un nutret cu costuri de productie reduse, ca urmare a productiilor mari obtinute la hectar, volumului redus de lucrari de intretinere si posibilitati de mecanizare totala a culturii, contribuind astfel la obtinerea de produse animaliere ieftine. Insilozarea este o metoda biologica de conservare a plantelor, la baza careia se afla fermentatia acido-lactica. Formarea cantitatii optime de acid lactic in siloz are loc in cazul cand plantele initiale contin minimul necesar de zahar ca sursa de baza pentru dezvoltarea fermentarii dorite. Temperatura optima pentru dezvoltarea grupei dorite de bacterii acido-lactice oscileaza in limitele 25 – 30˚C. Prin multiple experiente si practica indelungata, s-a constatat ca maruntirea masei destinate pentru insilozare este unul din factorii esentiali, care influenteaza asupra procesului dat, contribuind la capatarea silozului de calitate. Cu parere de rau, gradului de maruntire a materiei prime, nu i se acorda in multe cazuri atentia cuvenita, ceea ce duce la pierderi esentiale in procesul de insilozare a plantelor de porumb in segmente mari. Dimensiunea tocaturii de siloz trebuie definita in functie de SU* la recoltare. Masa pusa la insilozare, mai cu seama cea cu umiditatea scazuta, se taseaza greu si in rezultat se creeza conditii care contribuie la supraincalzire si inrautatirea calitatii silozului. Asezarea indesata a masei bine maruntite creeza conditii prielnice pentru procesul rece a insilozarii, iar asezarea masei prost maruntite si tasate nesatisfacator duce la pierderi a substantelor, precum si la scaderea brusca a digestibilitatii. Silozul maruntit rau, tasat si prin urmare supraincalzit are o culoare cafenie si miros de paine coapta. Gradul de maruntire are o insemnatate esentiala si la ingerarea silozului de catre animale, deoarece fractiile lui cele mai mari raman neutilizate in forma de deseuri si nu se recomanda, chiar trebuie evitata, dimensiunea mai mare de 20 mm a tocaturii de siloz, ideal este ca in procent de 90% sa avem dimensiunea de 10 mm a tocaturii de siloz si boabele de porumb neaparat sa fie zdrobite. De asemenea, umiditatea masei preconizate pentru insilozare este un factor esential care determina intensitatea proceselor microbiologice si biochimice, marimea pierderilor substantelor nutritive, calitatea si valoarea nutritiva a silozului.
In numeroase cercetari, a fost stabilit ca umiditatea optima a masei de porumb trebuie sa constituie 65 – 70% (30 – 35% SU*), asigurand dezvoltarea cea mai prielnica a fermentatiei acido-lactice si contribuind la obtinerea silozului cu valori nutritive si biologic active. Masa preconizata pentru insilozare trebuie taiata si maruntita cu ajutorul combinei (nerecomandat recoltarea cu combine fara zdrobitoare de boabe), apoi transportata spre depozitare. In capacitatile prealabil pregatite (curatate si dezinfectate), masa verde este asezata in straturi cu grosimea de 20 – 30 cm pe toata suprafata constructiei, iar daca capacitatea este destul de lunga – incepand de la un oarecare capat al ei. Tasarea materiei prime se efectueaza minutios, incepand cu primul strat asezat pana la terminarea procesului de insilozare in capacitatea data. Este necesar de mentionat ca masa indesata nesatisfacator se incalzeste si „arde”, astfel scade calitatea silozului si digestibilitatea lui. Presarea masei trebuie imbinata cu repartizarea ei uniforma in capacitatea silozului. Mai minutios, trebuie presata masa care se afla langa pereti si in colturile capacitatii – locurile unde masa se taseaza mai greu. In transee, masa preconizata insilozarii este indesata cu tractoare grele cu roti cu latime de maximum 600 – 700 mm si +1 bar presiune in roti. O conditie esentiala care contribuie la obtinerea silozului calitativ si la scaderea pierderilor substantelor nutritive si biologic active a materiei prime insilozabile este depozitarea ei rapida in capacitate. Trebuie ajuns prin tasare la o valoare de 220 kg SU*/1mᵌ, de exemplu la un continut de 32% SU* – 9% din volumul silozului este aer care trebuie eliminat prin tasare, iar la un continut de 40% SU* – volumul de aer din volumul silozului este de 29% care trebuie eliminat prin tasare. Atentie deci la momentul de recoltare! Intarzierea depozitarii si presarea slaba contribuie neaparat la aceea ca masa initiala se incalzeste, iar daca se admit intreruperi in procesul de umplere a capacitatii mai mult de o zi, straturile de la suprafata se altereaza. Umplerea fiecarei capacitati trebuie efectuata in timp de 2-3 zile, maximum 4 si nu mai mult. Masa verde se asaza in capacitati, de regula mai sus decat peretii, aproximativ cu 0,5 – 1 m in forma ovala, bine indesata si cu marginile in panta. Izolarea masei insilozabile si a silozului de aerul atmosferic este conditia hotaratoare pentru obtinerea silozului de calitate inalta si minimizarea pierderilor, deoarece procesul insilozarii este unul anaerobic. Acoperirea silozului trebuie sa fie impermeabila pentru aer si apa, sa izoleze bine masa de ger si caldura. In silozul neacoperit sau rau acoperit se petrece aerarea, adancimea careia poate ajunge la 1,5 m. Patrunderea aerului in siloz conditioneaza supraincalzirea, mucegairea si putrefactia lui, mai cu seama daca masa este prost maruntita si slab tasata. Practica a demonstrat ca cea mai utila pentru acoperirea silozului este pelicula de polietilena cu grosimea nu mai mica de 0,15 mm si latimea mai mare de 4 m.p., mai nou sunt folii cu caracteristici mult mai bune, care nu permit patrunderea oxigenului. Deasupra acestei pelicule se asterne o alta folie de culoare neagra pe de o parte si alba de cealalta. Aceasta pelicula se asterne cu partea de culoare alba in sus cu scopul de a reflecta razele solare si de a proteja silozul de la o incalzire excesiva. Deasupra peliculei de polietilena se aseaza uniform anvelope de automobile, sau in cel mai rau caz, un strat de pamant cu grosimea de 10 – 15 cm. Cheltuielile legate de acoperirea capacitatii pentru siloz se recupereaza de 3 – 4 ori din contul calitatii si a nutretului pastrat suplimentar. Timpul de asteptare este de 3-5 saptamani si respectarea acestui termen este important. La furajare, trebuie sa avem un continut de amidon cat mai aproape de 25% din furaj. Pe parcursul insilozarii este necesar de urmarit ca masa insilozata sa nu fie impurificata cu pamant, deoarece impreuna cu el in siloz nimeresc bacteriile butirice si de putrefactie, care sunt daunatoare procesului de fermentatie acido-lactic. Silozul obtinut in astfel de conditii contine in proportii mari acid butiric, are miros neplacut, gust alcaliu si foarte prost este consumat de catre animale.
ZONAREA ECOLOGICA
Se cultiva in mai toate zonele ecologice, dar foarte favorabile sunt zonele irigate din Campia Dunarii, Dobrogea, sudul Moldovei si Campia Banatului, pe solurile de tip cernoziom, balan de stepa, brun roscate de padure si aluvionare. La noi in tara se cultiva atat in cultura principala, cat si in cultura dubla dupa alte plante care elibereaza devreme terenul. In zonele de campie, se cultiva hibrizi tardivi si semi-tardivi, cu potential de productie ridicat, iar in zonele colinare se cultiva hibrizi timpurii si semi-timpurii. Porumbul pentru siloz are cerinte mai mari pentru apa si substante nutritive din sol, fata de porumbul pentru boabe, deoarece densitatea este mai mare, iar productiile cele mai mari se obtin dupa prasitoare, fertilizate cu gunoi de grajd, dupa leguminoase sau pe terenuri destelenite.
LOCUL IN ASOLAMENT
Ca plante premergatoare se recomanda cerealele de toamna si culturile perene, mai putin sfecla de zahar.
HIBRIZII
In cultura se prefera hibrizii precoci (35 – 40%) din suprafata si hibrizii tarzii (60 – 65%). Spre exemplu, se poate semana 35% LG 31.479 si 65 % LG 31.558 pentru ca la recoltare continutul de S.U. sa fie la amandoi hibrizii la valoarea optima in momentul recoltarii. Daca avem suprafete mai mari la hibrizii LGNA, datorita continutului mai scazut de lignina (ADL 2,35 %), fermierul poate efectua recoltarea intr-un interval de timp mai marit, fara a se schimba continutul de lignina.
PREGATIREA TERENULUI
Porumbul reactioneaza foarte bine la fertilizarea cu gunoi de grajd si moderat la ingrasamintele cu azot, fosfor si potasiu. Ca lucrari ale solului, se recomanda nivelarea terenului, aratura la inceputul sezonului rece si pregatirea terenului in vederea semanatului cu grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti.
SEMANATUL
Semanatul are loc in luna Aprilie – Mai cu densitati de 70.000 – 85.000 plante recoltabile/ha pe teren neirigat si peste 85.000 plante recoltabile/ha pe teren irigat, la distanta de 70 cm intre randuri.
INGRIJIREA CULTURII
Cultura de porumb siloz nu necesita alta tehnologie de ingrijire fiind similara tehnologiei pentru boabe.
Ingrijirea culturii consta in 2 – 3 udari, combaterea buruienilor, a bolilor si a daunatorilor.
RECOLTAREA
Recoltarea se face cand porumbul a acumulat o masa vegetala maxima in faza de lapte ceara a boabelor (continut de 30 – 35 % substanta uscata) cu masini specializate. Momentul recoltarii este un factor foarte important si trebuie luat in considerare in functie de continutului de amidon al boabelor de porumb. Digestibilitatea silozului din ratia de furajare (TMR), fiind influentat in foarte mare masura de continutul de S.U. (de exemplu, la o valoare de 42 % S.U. in momentul recoltarii, digestibilitatea silozului scade signifiant de mult, astfel incat sa influenteze in mod negativ productia de lapte). De asemenea este un lucru foarte important ca recoltarea sa fie facuta cu combine de insilozare cu zdrobitor de boabe care trebuie sa fragmenteze boabele de porumb la dimensiunea maxima de 4,75 mm, cunoscut fiind faptul ca din fragmentele de boabe de porumb cu dimensiuni peste aceasta valoare, amidonul nu este valorificat in mod corespunzator, pentru descompunerea amidonului in rumen. Pentru a avea o imagine clara putem folosi un indice numit *CSPS care se refera la procentajul continutului de amidon in fragmentele cu dimensiuni sub 4,75 mm deci indicele CSPS inseamna continutul de amidon din fragmentele de boabe de porumb care trec prin sita de 4,75 mm raportat la continutul de amidon din 100% fragmente boabe de porumb zdrobite. Aceasta valoare CSPS in mod ideal, ar fi de peste 70% dar valorile de 65-70% sunt considerate valori optime, cele de 50 -65 % sunt considerate valori acceptabile, iar valorile de sub 50% inseamna ca fragmentele de boabe de porumb zdrobite au dimensiuni necorespunzatoare (peste 5 mm). Pierderile generate de zdrobirea necorespunzatoare a boabelor de porumb la recoltare, in cazul unei ferme de vaci de lapte, de 500 capete, in decurs de un an, pot ajunge la o valoarea de 100 tone porumb boabe STAS.
PRODUCTIA
Productia poate atinge 70-80 t/ha masa verde in conditii de irigare si 45 – 50 t/ha pe teren neirigat.
CE ESTE DINAG?
DINAG este o unitate de masura a digestibilitatii lansata de catre compania Limagrain si reprezinta digestibilitatea materiei organice din planta fara amidon si zaharurile solubile. Standardul la DINAG este cuprins intre 48 – 62. DINAG-ul este o caracteristica care masoara calitatea fibrelor, valoarea DINAG a hibrizilor LG NA fiind mai mare cu 2 puncte decat a hibrizilor competitori. Daca valoarea DINAG este mai mica de 48, fibrele sunt greu digestibile, sursa de energie fiind din amidon. Recomandarea in acest caz fiind de a completa furajul cu alte surse de fibre. In cazul hibrizilor de porumb LGNA, valoarea DINAG este de peste 52. Fibrele din silozul de porumb sunt digestibile, deci sursa de energie care provine din amidon si fibre este echilibrata. Nu este necesara completarea furajelor cu alte surse, furajarea fiind mai usoara si economica pentru fermier.
Recomandari:
- programati din timp recoltarea!
- efectuati controale pentru a afla dimensiunile tocaturii la recoltare!
- eliminarea aerului din siloz, tasati bine!
- atentie la dimensiunea boabelor zdrobite !
- acoperiti silozul imediat dupa recoltare si tasare!
- silozul ramane inchis minim 3-4 saptamani!
- efectuati analize pentru o furajare cat mai buna!
- consultati-va cu specialisti din domeniu si cu colegi cu experienta!
- o atentie sporita la normele de protectia muncii in ferma!
Legenda:
*substanta uscata – S.U.; ratia de furajare – *TMR (Total Mixed Ratio); continut lignina – *ADL; digestibilitatea fibrelor – DINAG; fibre neutral detergente – NDF; fibre acid detergente – ADF; procentajul continutului de amidon in fragmentele cu dimensiuni sub 4,75 mm – *CSPS.
Limagrain Romania are in portofoliu 3 hibrizi de porumb nutritie animala: LG 31.479, AAPOTHEOZ si LG 31.558.
LG 31.479 este un hibrid tardiv, simplu, cu bob dentat, cu plante de talie inalta si cu insertia stiuletelui medie spre inalta. Are un aparat foliar foarte bogat, un stay green bun si continut foarte bun in amidon: 32 – 35% si fibre. Are toleranta foarte buna la Fuzarioza pe stiulete si pe tulpina, toleranta buna la Ustilago (taciune) si toleranta buna in conditii secetoase. Valoarea indicelui ADL rezultat din analize pentru acest hibrid este de 2,34; indicele NDF avand valori intre 41,1 si 41,3, iar continutul de amidon intre 28,9 si 29,9 (din surse proprii de analize).
AAPOTHEOZ este un hibrid tardiv, simplu, cu bob dentat, cu plante de talie medie spre inalta si cu insertie joasa a stiuletelui. Are un stay green foarte bun, continut foarte bun in amidon: 33% si potential foarte bun de productie in conditii intensive. De asemenea, are toleranta foarte buna la boli, precum Ustilago si Fuzarioza. Valoarea indicelui ADL rezultat din analize este de 2,32; indicele NDF cu valori intre 40,1 si 41,4; continutul de amidon cu valori intre 28,8 si 30 (media a mai multor analize).
LG 31.558 este un hibrid tardiv, simplu, cu bob dentat, cu plante de talie inalta si cu insertie inalta a stiuletelui. Are un aparat foliar foarte bine dezvoltat, un stay green bun si continut bun in amidon: 31-33%. Are toleranta foarte buna la Fuzarioza de stiulete si toleranta medie la conditiile secetoase. Este un hibrid cu calitati superioare pentru producerea de siloz, o combinatie foarte buna intre continutul in amidon al boabelor si digestibilitatea fibrelor. Valoare medie a indicelui ADL este de 2,32; NDF cu valori intre 41,1 si 41,5 ; continut de amidon cuprins intre 28,9 si 31,4 (din surse proprii de analize).
PASIUNEA PENTRU AGRICULTURA NU SE OPRESTE NICIODATA !
Pentru cei interesati de oferta comerciala ii invitam sa contacteze echipa comerciala Limagrain!
Fii la curent cu cele mai noi stiri, viziteaza website-ul: www.lgseeds.ro