Parlamentul European va infiinta un Comitet pentru pesticide

Publicat de

Ca raspuns la “riscul” utilizarii glifosatului,

Parlamentul European va infiinta un Comitet pentru pesticide

Parlamentul European (PE) va infiinta un Comitet special care sa analizeze procedura de autorizare a pesticidelor din UE, ca raspuns la preocuparile legate de “riscul” reprezentat de erbicidele pe baza de glifosat, titreaza site-ul farming.co.uk. Reamintim ca, glifosatul a primit licenta de comercializare, reinnoita de statele membre ale UE pentru cinci ani, in luna noiembrie 2017.

Comitetul special va evalua:

– procedura de autorizare a pesticidelor in UE;

–  posibile esecuri in modul in care substantele sunt evaluate si aprobate stiintific;

– rolul Comisiei Europene in reinnoirea licentei glifosatului;

– posibile conflicte de interese in procedura de aprobare;

– rolul agentiilor UE, daca acestea au suficient personal si resurse financiare pentru a-si indeplini aceste obligatii. Mandatul Comitetului special, care va avea 30 de membri, va dura noua luni de la prima sa intrunire.

“Deputatii europeni transforma pesticidele intr-un fotbal politic”

Initiativa de a infiinta un astfel de Comitet nu a ramas fara ecou. Liderul conservator al deputatilor europeni, Ashley Fox a condamnat aceasta miscare spunand: “Deputatii europeni transforma pesticidele intr-un fotbal politic. Infiintarea acestui Comitet este inutila, fara a schimba decizia din decembrie privind glifosatul. Va submina doar increderea fermierilor si a intreprinderilor noastre”.

De asemenea, Ska Keller si Philippe Lamberts, co-presedinti ai grupului The Greens/European Free Alliance (EFA) din Parlamentul European spuneau ca prin acest Comitet Grupul lor va cauta “sa analizeze deficientele procesului care a dus la reinnoirea autorizarii glifosatului”.

sursa: www.farming.co.uk

Material prelucrat de revista Sanatatea plantelor

S-ar putea să te intereseze

Hot News