Lucrari de ingrijire in cultura de soia: combaterea eficienta a buruienilor, dar si a daunatorilor!

Publicat de

Soia este o cultura profitabila, dar foarte sensibila la imburuienare, iar procesul combaterii este un efort constant. Buruienile pot provoca pagube majore acestei culturi, iar aplicarea nerationala a erbicidelor poate avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. Asa ca, in alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema. Doar in acest fel vom putea apela la cele mai eficiente variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienilor trebuie sa fie o preocupare majora pentru cultivatorii de soia si in acest context vom prezenta erbicidele omologate pentru soia, pe care vi le recomandam:

– TENDER (S-metolaclor 960g/l). Acesta este un erbicid selectiv ce combate buruieni sensibile precum: Digitaria sanguinalis, Digitaria ischaenum, Echinochloa crus-galli, Panicum miliaceum, Setaria spp., Galinsoga parviflora, Apera spica-venti, Alopecurus mysoroides, Lolium spp. De asemenea, actioneaza si asupra unor buruieni moderat sensibile ca: Amaranthus spp., Capsella bursa-pastoris, Portulaca oleracea, Sorghum bicolor, Sorghum halepense din seminte, Chenopodium spp., Mercurialis annua. Se aplica:

– ppi – inainte de semanat cu incorporare, in conditii de seceta, in doza de 1-1,5 l/ha, 3-4 cm. Incorporarea se va efectua cu combinatorul, nu mai adanc de 5 cm.

– preemergent – dupa semanat, inainte de rasarirea culturii si a buruienilor, in conditii de umiditate normala.

– LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil 50 g/l) poate fi folosit in doza de 1,5-2 l/ha si controleaza foarte bine  costreiul din rizomi (Sorgum halepense), iar in doza de 0,7 l/ha impotriva buruienilor monocotiledonate anuale pana la stadiul de infratire (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum din seminte). Acest erbicid are o eficacitate ridicata si nu creeaza probleme de remanenta pentru culturile postmergatoare. De asemenea, eficacitatea lui nu este afectata de o eventuala ploaie in 2-3 ore de la aplicare.

– RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l) il puteti utiliza impotriva buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria) in doza de 0,75 l/ha, iar impotriva costreiului din rizomi, doza omologata este de 1,5-2 l/ha. RANGO este foarte bine absorbit de catre frunzele buruienilor, iar performantele acestui erbicid nu sunt afectate de ploaie, de indata ce solutia s-a uscat pe plante.

– SELECT SUPER (cletodim 120 g/l) se foloseste in doza de 0,6-1 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum halepense din samanta), iar pentru costreiul din rizomi se utilizeaza in doza de 1,5-2 l/ha.

– LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l). Acest erbicid controleaza buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir, traista ciobanului, ambrozie, teisor, ciumafaie, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, romanita, mac, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Nu combate loboda, volbura, troscotul si ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).

– CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l). Acest erbicid actioneaza asupra buruienilor anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir, traista ciobanului, loboda, teisor, ciumafaie, turita, iarba barboasa, fumarita, busuioc salbatic, zamosita, musetel, mac, troscot, grasita, mustar salbatic, zarna, susai si soparlita. Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (Dash 0,2-0,3 l in 100 l apa), incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In caz de infestari puternice cu buruieni, Corum se poate aplica impreuna cu adjuvantul Dash in doza de 0,5 l in 100 l apa. De asemenea, in functie de tehnologia de cultura si de nivelul de imburuienare, erbicidul Corum se poate aplica si ca tratament secvential, dar cu respectarea dozei omologate, astfel: primul tratament, in doza de 0,95 l/ha + 0,5 l/ha adjuvant Dash, se aplica in stadiul de 1 frunza a culturii de soia, iar al doilea tratament se va efectua dupa 7-14 zile de la aplicarea primului tratament, in doza de 0,95 l/ha + 0,5 l/ha adjuvant Dash. In acest caz, la momentul aplicarii tratamentelor, majoritatea buruienilor trebuie sa fie in stadiu tanar, respectiv faza de cotiledoane pana la 2 frunze adevarate.

 – HARMONY 50 SG (tifensulfuron-metil 50%). Este un erbicid selectiv, sistemic, sulfonilureic, pentru combaterea in postemergenta a buruienilor cu frunza lata din culturile de soia. Asadar, combate buruieni ca: ambrozie, cornaci, grasita, iarba rosie, loboda, loboda salbatica, macris, musetel, stir, traista-ciobanului, rocoina, iar doza omologata este de 12 g/ha + 0,1% adjuvant Trend. Utilizarea adjuvantului Trend se recomanda in doza de 250 ml/ha. Pentru combaterea eficienta a buruienilor se recomanda aplicarea a doua tratamente succesive la interval de 8-10 zile. Nu se praseste cultura inainte si dupa tratament – cel mai bun moment pentru prasit este la 12-14 zile dupa tratament. Harmony 50 SG are perioada lunga de aplicare. Este important de retinut ca dupa aplicarea acestui erbicid nu exista restrictii in rotatia culturilor.

Daunatorii in cultura de soia

Nici daunatorii (lacuste, cosasi, paianjanul rosu comun) nu stau “departe” de aceasta cultura. Asa ca, trebuie avuta in vedere si aplicarea tratamentelor cu insecticide sau acaricide.

Insecticide:

– FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l), insecticid cu actiune de contact si ingestie. Actioneaza asupra lacustelor si a cosasilor (Dociostaurus marocannus, Calliptamus italicus, Tetigonia caudata, Locusta migratoria), iar doza este de 0,1 l/ha. Aceasta doza se aplica in 300 litri apa/ha, insa in functie de performanta echipamentelor care se folosesc la stropit se pot aplica cu cantitati de apa in limitele de 200-400 litri/ha. Are o buna actiune reziduala pe plantele tratate.

Acaricide:

– NISSORUN 10 WP (hexitiazox 10%). Actioneaza impotriva paianjenului rosu comun, in concentratie de 0,04% (0,4 kg/ha). Precizam ca eficacitatea produsului nu este influentata de precipitatiile care cad dupa ce solutia s-a uscat pe planta. Poate fi aplicat in combinatie cu un numar mare de produse folosite in protectia plantelor si nu afecteaza albinele si nici acarienii pradatori, folositi in programele de combatere integrata.

Echipa ALCEDO

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!