Importanta magneziului in nutritia plantelor

Publicat de

Importanta magneziului in nutritia plantelor

Carenta de magneziu = recolte mai slabe

Magneziu (Mg) joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea plantelor, asta cu toate ca, aprovizionarea plantelor cu magneziu este de cele mai multe ori trecuta cu vederea. Asa ca, in acest articol vrem sa va aducem in atentie cateva informatii despre simptome, dar si despre ce trebuie facut pentru a nu avea carenta de magneziu in culturile dumneavoastra.

Unde apare carenta de magneziu?

Aprovizionarea corecta a plantelor cu magneziu se vede cel mai bine in procesul de fotosinteza, in clorofila, dar si in formarea radacinilor. Atentie! Multe procese fiziologice si biochimice sunt afectate de carenta de magneziu, ducand la o crestere redusa si la productii mai mici si slabe calitativ. Unde apare carenta? Ei bine, carenta de magneziu apare in special pe solurile cu un continut scazut de materie organica sau solurile foarte usoare. Precipitatiile cantitative pot induce carenta, deoarece se spala magneziul din solurile nisipoase sau acide. Daca solurile sunt foarte bogate in potasiu, plantele pot absorbi acest element in locul magneziului, facilitand carenta. Unul dintre simptomele clasice de carenta de magneziu este reprezentata de ingalbenirea frunzelor in zonele dintre nervuri. Mai mult, pe frunze pot aparea pete rosiatice sau maronii. In cazurile in care sesizati carenta extrema, si nu se completeaza necesarul de magneziu al plantelor, acestea se vor usca. Retineti! Carenta se manifesta mai intai pe frunzele mai batrane, apoi daca plantele nu sunt aprovizionate, continua si pe frunzele tinere.

Ca si sfat, recomandam fermierilor, in special celor care au terenuri usoare, nisipoase sau cu un continut scazut de materie organica sa verifice gradul de aprovizionare cu magneziu si sa acorde mai multa atentie fertilizarii cu magneziu, deoarece pagubele produse de lipsa acestui element sunt foarte mari. Pentru o utilizare rationala si echilibrata a ingrasamintelor chimice aplicate, recomandam fermierilor sa-si faca periodic o cartare agrochimica.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 236 - ianuarie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News