Lucrari si tratamente pentru perioada de iarna-primavara in pomicultura

Publicat de

Taierea pomilor fructiferi este unul dintre pasii absolut necesari, obligatoriu chiar, in procesul de crestere si dezvoltare a acestora pentru obtinerea unei recolte bogate si sanatoase.

Acest lucru, insa, presupune respectarea anumitor reguli, cunoasterea proceselor prin care pomii fructiferi trec de la un sezon la altul si a factorilor care ii influenteaza. In functie de toate acestea, se pot stabili pasii care se vor urma si metodele ce se vor aplica.

Pentru a stabili solutiile de taiere este indicat sa se faca controlul viabilitatii mugurilor pentru fiecare specie pomicola in parte, iar in cadrul speciei pe fiecare soi in parte.

De asemenea, este indicat sa se faca un control pe fiecare parcela in parte, deoarece in cadrul fermelor amplasamentele sunt diferite.

Pentru a avea o situatie cat mai relevanta, se va proceda astfel: se recolteaza 15-20 ramuri cu muguri de rod bine evidentiati din fiecare parcela. Se leaga si se eticheteaza, mentionandu-se soiul, parcela si data recoltarii, dupa care se aseaza in galeti cu apa la temperatura de 18-20°C timp de 3-4 zile pana ce mugurii incep sa se umfle.

Dupa ce se observa umflarea mugurilor, se va face sectionarea acestora longintudinal, incepand de la baza spre varf. Daca tesuturile mugurelui au culoarea brun-inchis sau chiar spre negru, se considera ca acesta este pierdut.

In functie de procentul de muguri viabili, se impun urmatoarele solutii:

  1. Efectuarea taierilor incepand din parcelele situate in zonele mai inalte sau pe platouri, dupa care se va trece in parcelele situate pe pante si se incheie in zonele de la baza pantelor sau pe ses.
  2. In situatia in care pierderile sunt mai mici de 20%, se vor executa taieri normale cu atribuirea incarcaturii de rod in functie de potentialul de productie al fiecarui soi si specie in parte. Se va tine seama, de asemenea, si de productia din anul anterior.
  3. Refacerea potentialului de productie a pomilor, acolo unde pierderile sunt intre 50-75%.

In acest caz putem intalni 2 situatii:

  • acolo unde taierile de rodire au fost efectuate, se va putea reveni cu taieri mai severe in plantatiile mai vechi si cu taieri de intensitate medie in plantatiile tinere, deoarece acestea se vor reface mai usor.
  • in parcelele unde nu s-au efecuat inca taierile de rodire, se va tine seama de potentialul de productie al pomilor si se vor aplica taieri in functie de pierderile de muguri inregistrate.

Dupa efectuarea taierilor este recomandat a se aplica tratamente pe baza de cupru, cum ar fi Triumf 40 WG in doza de 2 – 2,5 kg/ha, ulterior efectuand tratamentul de iarna cu insecticidul sistemic cu efect de lunga durata Mospilan 20 SG impreuna cu uleiul vegetal Toil.

Pe ranile cu diametrul mai mare de 3 cm rezultate in urma taierilor se aplica badijonare cu pasta cuprica, pentru a preveni infectiile si pentru a proteja pomii impotriva Focului bacterian (Erwinia amylovora), mai ales la speciile sensibile, cum ar fi gutui, par si mar.

La mar mai trebuie avute in vedere si soiurile mai sensibile si anume grupa Jonathan, Idared, Delia si altele.

Pentru a evita infectarea trebuie alternate masurile curative cu cele preventive, respectiv recoltarea ramurilor bolnave din anul anterior si arderea lor. Totodata trebuie acordata o atentie deosebita si dezinfectarii uneltelor cu care se efectueaza interventiile in livada (foarfeci, fierastraie etc.) folosindu-se alcool sanitar, benzina sau solutie cuprica.

Doar respectand recomandarile de baza de mai sus si tratand culturile pomicole curativ, dar si preventiv, suntem cu un pas mai aproape de obtinerea unei recolte bogate si sanatoase.

Ing. Calin Cosma

Director Vanzari zona de Nord-Vest

Summit Agro Romania

S-ar putea să te intereseze

Hot News