Macinarea la nivel de nanoparticule si microincapsularea, viitorul in agricultura!

Publicat de

Daca tehnologia pentru medicamente si creme cosmetice utilizeaza macinarea ingredientelor active la nivel de nanoparticula, de ce nu am folosi aceasta tehnologie si pentru plante?

In industria farmaceutica, ingredientele active sunt macinate in mod specific pana la intervalul de nanometri, pentru a imbunatati semnificativ solubilitatea, biodisponibilitatea si, prin urmare, eficacitatea substantei active a medicamentului in corpul uman.

Sa facem o paralela catre sectorul agricol… Numeroase studii stiintifice au aratat ca aplicarea asa-numitelor nanopesticide incapsulate poate creste eficacitatea cu peste 30%, in comparatie cu produsele de protectie a plantelor aplicate in mod conventional.

Si totusi utilizarea nanomaterialelor pentru produse agrochimice este inca in mare parte in faza de dezvoltare si testare.

Utilizarea nanomaterialelor in producerea de produse pentru protectia plantelor

Pentru a satisface cererea din ce in ce mai mare de alimente a lumii, a existat o crestere dramatica a utilizarii insecticidelor, fungicidelor, erbicidelor si ingrasamintelor in ultimele decenii. Aceasta utilizare excesiva a produselor de protectie a plantelor si a ingrasamintelor nu numai ca a dus la cresterea preturilor produselor agricole, dar dauneaza solului si mediului sau are un impact negativ asupra altor organisme netinta, cum ar fi animalele, pasarile, albinele si alti polenizatori, insecte, precum si restul vegetatiei.

Conform studiilor stiintifice, doar aproximativ 1-25% din cele aproape 4 milioane de tone de produse de protectia plantelor aplicate anual ajung direct la „organismele tintă”, in timp ce cea mai mare parte a componentelor toxice intra in mediu prin deriva de pulverizare, volatilizare, deplasare a prafului etc..

Numeroase studii stiintifice au aratat ca aplicarea asa-numitelor nanopesticide incapsulate poate creste eficacitatea cu peste 30%, in comparatie cu produsele de protectie a plantelor aplicate in mod conventional. Acest lucru s-a datorat, partial, eliberarii controlate a substantelor active si efectelor mai mici de deriva.

Alte studii se concentreaza pe utilizarea nanomaterialelor pe baza de carbon, care pot fi utilizate ca substraturi, componente de ingrasaminte sau fungicide.

Utilizarea materialelor cu dimensiuni ale particulelor in intervalul submicron

Daca ne uitam la alte domenii de aplicare (industria farmaceutica, de exemplu), ingredientele active sunt macinate in mod specific pana la intervalul de nanometri, pentru a imbunatati semnificativ solubilitatea, biodisponibilitatea si, prin urmare, eficacitatea in corpul uman, prin reducerea dimensiunii particulelor si cresterea asociata a suprafetei particulei. Aceasta reduce cantitatea de ingredient activ necesara pentru o unitate de tratament, cu o reducere demonstrabila a posibilelor efecte secundare. Daca luam in considerare si aspectul economic al productiei de ingrediente active la scara submicronica/nano, este posibil sa se produca un ingredient activ cantitativ mai calitativ, asigurand astfel o aprovizionare semnificativ mai durabila a societatii.

In timp ce utilizarea materialelor cu dimensiuni ale particulelor mult sub un micrometru este acum de ultima generatie pentru produse farmaceutice, utilizarea nanomaterialelor pentru produse agrochimice este inca in mare parte in faza de dezvoltare si testare.

In combinatie cu aplicarea tintita a substantelor prin incapsulare, granulare sau concentrat, va fi posibila cresterea randamentelor culturilor. In acelasi timp, utilizarea substantelor chimice poate fi redusa prin eliberarea controlata a substantelor active si prin efecte mai mici de deriva. Acest lucru duce la un potential de economii considerabil si la o compatibilitate semnificativ mai mare cu mediul.

Sursa: https://news.agropages.com/News/NewsDetail—43915.htm

S-ar putea să te intereseze

Hot News