O noua serie de fermieri campioni la rapita cu hibrizi Pioneer

Publicat de

Compania Corteva Agriscience continua prezentarea fermierilor campioni la rapita. Cei doi hibrizi PT298 si PT303 au oferit fermierilor din toata tara productii ridicate, astfel ca din Giurgiu in Constanta, ori din Ialomita in Olt, ori Timis, fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au avut motive de bucurie.

Unul dintre cele mai bune rezultate la rapita din acest an a fost obtinut de domnul Mihai Tudor din judetul Giurgiu. Dumnealui a ales hibridul PT303 si a obtinut o productie de 5.100 kg/ha.Lucrez 1.000 ha, iar campania trecuta am avut 250 ha cu rapita. Dintre acesta, 50 ha au fost semanate cu hibridul PT303, dupa cultura de grau. Terenul a fost scarificat, apoi pregatit cu discul si combinatorul. Inainte de semanat am fertilizat cu 18.46.0 – 200 kg/ha, iar semanatul a avut loc incepand cu finalul lunii august. In toamna, in stadiul de 4-5 frunze, am mai fertilizat cu 150 kg/ha nitrocalcar, am aplicat si un fungicid, precum si 2 tratamente cu insecticid. In primavara, in stadiul de 6 frunze, am mai administrat 150 kg/ha de nitrocalcar si doua insecticide, prima trecere a avut loc in jur de 20 februarie, iar a doua la inceputul lunii martie. In luna aprilie am fertilizat din nou cu nitrocalcar – 150 kg/ha. In ceea ce priveste insecticidele, pot spune ca am avut in jur de 4 treceri in primavara, iar fungicide am aplicat 3. Am fost multumit de rezultatele obtinute, de aceea in aceasta toamna am ales hibrizii PT303 si PT298 pentru 80% din suprafata destinata acestei culturi”, a precizat domnul Mihai Tudor.

Si domnul Teodor Ichim din judetul Constanta a ales hibridul PT303 si a obtinut o productie foarte buna, respectiv 4.980 kg/ha.

Acelasi hibrid, PT303, a oferit productii ridicate si fermierilor din vestul tarii. Unul dintre acestia este domnul Flavius Uza din cadrul societatii Prod Magi, judetul Timis, care a recoltat 4.750 kg/ha.

In judetul Arges isi desfasoara activitatea fermierul campion Ionut Sora. Acesta a cultivat hibridul PT298 si a obtinut 4.500 kg/ha. “Lucram 1.700 ha, iar rapita am avut anul trecut pe 225 ha. Am semanat 30 ha cu hibridul PT298, dupa grau, si am obtinut o productie foarte buna, respectiv 4.500 kg/ha. Am arat si pregatit terenul in doua treceri cu discul si una cu combinatorul si tot la pregatirea patului germinativ am administrat ingrasamant triplu 15 – 250 kg/ha. Am semanat incepand cu 1 septembrie si nu am mai aplicat nimic altceva in toamna. Apoi, in primavara, am fertilizat in doua treceri cu cate 250 kg/ha de azot, am dat un fungicid la aparitia butonului floral, iar pe cel de-al doilea, Capartis, l-am administrat la inflorirea deplina a plantelor. Tot in primavara am aplicat si un erbicid si am avut in jur de 4 treceri cu insecticide. Am administrat si ingrasaminte foliare, tot 4 treceri, si am ales produse pe baza de sulf si bor”,  a specificat fermierul campion. Multumit de productia obtinuta, dar si de modul in care a evoluat hibridul, acesta a ales sa semene in aceasta toamna 80 ha cu hibrizi PT303 si PT298.

Domnul Relu Barbulescu isi desfasoara activitatea in judetul Ialomita, lucreaza     1.500 ha, iar cu rapita a avut 450 ha. Hibridul PT303 i-a oferit o productie de 4.120 kg/ha. “Rapita a fost semanata dupa grau, iar terenul a fost pregatit cu Tigerul. La pregatirea patului germinativ am administrat ingrasamant 18.46.0  – 200 kg/ha si am semanat la sfarsitul lunii august. In toamna am erbicidat, apoi in primavara am fertilizat cu azot in doua transe, prima de 200 kg/ha iar cea de-a doua de 150 kg/ha. Am aplicat in doua treceri insecticidul Inazuma, si doua fungicide. Aceasta a fost toata tehnologia pe care am aplicat-o si am recoltat la inceputul lunii iulie. Pentru toamna aceasta am ales PT303 pentru 50 ha, deoarece am fost multumit de rezultatele obtinute”, a declarat fermierul campion.

Un alt fermier campion este domnul Gelu Mustatea din localitatea Radomiresti, judetul Olt. Acesta a ales hibridul PT298 si a obtinut o productie de 3.650 kg/ha. „Lucram 2.300 ha, dintre care rapita am avut 904 ha. Rapita a fost semanata dupa grau, astfel ca terenul a fost arat, apoi discuit in doua treceri si am efectuat o lucrare cu tavalugul. Am fertilizat cu 150 kg/ha, substanta bruta, de complex 18.46.0, dupa care am semanat in perioada optima. In primavara am administrat nitrocalcar 250 kg/ha, imediat cum am putut intra pe teren, dupa care am erbicidat si am aplicat pe parcurs 4 tratamente cu insecticide si fungicide. In luna aprilie am mai fertilizat cu 100 kg/ha de uree. Recoltatul l-am inceput la finalul lunii iunie, iar in aceasta campanie am ales hibridul PT298 pentru cca. 300 ha”, a precizat fermierul campion. Mai mult, acesta se declara multumit de productia obtinuta si a renuntat in a semana o paleta larga de hibrizi, de aceea a ales in aceasta toamna sa semene doar 3 hibrizi.

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News