Mana vitei de vie: simptome si combatere.

Publicat de

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola) este cea mai pagubitoare boala a acestei culturi, atacand toate organele verzi (lastarii tineri, frunzele, inflorescentele in formare, strugurii in formare). Aparitia manei catre sfarsitul secolului trecut, alaturi de filoxera, a produs marea criza a viticulturii europene, care a modificat fundamental intreaga tehnologie viticola, a determinat o structura deosebita a sortimentului si a dat un impuls necunoscut cercetarilor privind bolile vitei de vie.

Tr. Savulescu, in anul 1941, arata ca timp de 4 decenii mana a produs pagube in viticultura romaneasca intre 10-80%. Seria invaziilor mari de mana a urmat in perioada anilor 1941-1958, cand pierderile de recolta au continuat sa persiste in ciuda tratamentelor aplicate. Pagubele produse de mana se reflecta in aceeasi masura asupra calitatii recoltei: strugurii au un continut de zahar mult mai redus, aciditate mai mare, iar vinurile sunt mai subtiri, mai sarace in extract, se conserva mai greu si sunt supuse unor boli specifice: balosire, casare, otetire. Dupa un an de mana, plantatiile se resimt si in anii urmatori din cauza slabirii butucilor, coardele nu se matureaza, degera in timpul iernilor geroase, iar formatiunile de rod sunt mai sarace si mai putine. Atacul consecutiv mai multi ani slabeste butucii, ajungandu-se chiar la pierderea acestora. In anii favorabili dezvoltarii manei, pierderile ajung pana la 60-70% si chiar 90% din productie.

Simptome

Figura 1

Mana vitei de vie ataca toate partile verzi ale plantei: frunze, lastari, carcei, ciorchini, boabe. Frunzele sunt atacate in toate stadiile, de la cele mai tinere in crestere, pana la cele mai batrane (mai sensibile fiind frunzele tinere din jumatatea superioara a lastarului). In cazul frunzelor mai batrane, la care nervurile sunt lignificate, atacul este limitat si cu urmari mai putin grave. In jurul punctului de infectie, dupa trecerea perioadei de incubatie, pe partea superioara a limbului apar pete de decolorare, transparente, cu margini difuze si aspect uleios, de unde si denumirea de pete untdelemnii. La scurt timp dupa aparitia petelor untdelemnii, in dreptul acestora, pe partea inferioara, apare o pasla fina, albicioasa, formata din fructificatiile ciupercii: conidiofori cu conidii care dau nastere infectiilor secundare (figura 1). Ulterior, tesutul din dreptul petei se necrozeaza si se usuca.

Spre toamna, incepand din luna august, la nivelul frunzelor mai batrane apar pete necrotice de dimensiuni mai mici, pe marginile carora pot aparea fructificatii specifice ciupercii. Prin numarul mare, aceste pete, in contrast cu verdele natural al frunzei, dau limbului un aspect mozaicat, de unde si denumirea lor de pete mozaicate.

Atacul pe frunze determina o slabire a butucului prin reducerea suprafetei foliare, determinand astfel o incetinire a cresterii lastarilor si, implicit, o maturare insuficienta a coardelor. Acumularea substantelor de rezerva este insuficienta, ciorchinii si boabele nu se dezvolta normal, iar cantitatea si calitatea recoltei sunt depreciate.

Pe lastari, atacul apare mai rar, de obicei numai pe varfurile tinere sau pe copili. Atacul se prezinta sub forma de pete decolorate alungite. In cazul ciorchinilor atacul se localizeaza la nivelul peduculului, rahisului cu ramificatiile acestuia, precum si la nivelul pedicelelor boabelor.

 Prognoza si avertizare

La nivelul fiecarei podgorii se necesita cunoasterea conditiilor climatice, importanta deosebita prezentand urmatoarele aspecte: durata ploilor in ore si cantitatea de apa cazuta; durata de umectare a frunzelor dupa ploaie sau roua; temperatura aerului; umiditatea relativa a aerului si alte fenomene meteorologice.

Combatere

Rapiditatea cu care s-a extins mana in Europa si gravitatea atacului bolii au determinat implementarea unor masuri imediate prin mijloace chimice. Metoda de combatere chimica a ramas si in prezent singura metoda cu rezultate sigure.

Primul tratament se avertizeaza cand vegetatia vitei de vie este avansata, iar conditiile climatice au fost favorabile contaminarii, respectiv: precipitatii de minim 10 mm in timp de 24-46 ore, temperatura minima de 10-11˚C (optim intre 20-23˚C, iar cea maxima de 32˚C).

Al doilea tratament si urmatoarele se avertizeaza in cursul perioadelor de incubatie ale infectiilor secundare, tinand seama de: noile cresteri vegetative ale vitei de vie, dezvoltarea ciorchinilor si boabelor, conditiile climatice si evolutia atacului. Favorabile aparitiei acestor infectii secundare sunt urmatoarele conditii: organele verzi ale plantei umectate minim 1-2,5 ore, temperatura aerului cu valori intre 8-29˚C (optimul intre 12-25˚C), iar umiditatea relativa a aerului  cuprinsa intre 75-100%.

Inainte si dupa inflorit se va efectua un tratrament de avertizare “de siguranta”, cu scopul preintampinarii contaminarilor in aceasta faza critica. Daca dupa aplicarea tratamentului dinainte de inflorit intervine o scadere brusca de temperatura si ploi reci care amana declansarea infloritului, se va efectua inca un tratament de avertizare.

Din faza de parguire a boabelor, nu se mai fac tratamente de avertizare. Varfurile de lastari ce ar putea fi atacate se pot indeparta prin operatia de carnit. Daca in podgoria respectiva exista mai multe microclimate, avertizarile trebuie sa fie diferentiate in functie de conditiile specifice ale acestora.

In scolile de vita altoita si in plantatiile tinere de vie, tratamentele se fac la acoperire. In perioada de crestere vegetativa maxima si cu multe precipitatii, intervalul dintre tratamente nu va depasi 5-7 zile. Pe masura ce vegetatia inainteaza si conditiile climatice devin mai putin favorabile dezvoltarii ciupercii, intervalul dintre tratamente se mareste pana la 10-15 zile.

Atacul de mana trebuie combatut, deoarece dupa ce infectia s-a produs, ciupera se combate foarte greu, numai cu ajutorul fungicidelor sistemice.

Paleta de produse pentru combatere manei este foarte vasta, de aceea alegerea produsului trebuie sa se faca cu grija, tinand cont de eficacitatea acestuia, de efectele secundare asupra bolii, de de posibilitatea aparitiei formelor rezistente, dar si de pret. Se recomanda folosirea alternativa a mai multor produse.

In prima parte, pana la inflorit, se recomanda folosirea fungicidelor care favorizeaza cresterea: DITHANE M-45, CAPTAN 80 WDG/CAIMAN, FOLIMORF WG, MANOXIN COMBI, etc.

In a doua parte, se recomanda produsele pe baza de cupru care favorizeaza maturarea lemnului: RIDOMIL GOLD MZ 68 WG / FLUBOL GOLD, TRIUMF 40 WG, MELODY COMPACT 49 WG, etc.

In functie de conditiile climatice ale fiecarui an, impotriva manei se executa intre 4 si 8 tratamente.

Ing. Cojanu Daniel Nicolae

ACS – Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor – Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News