Nezara viridula (L.) (Insecta: Hemiptera: Pentatomidae) este cunoscuta si sub numele de plosnita verde urat mirositoare. Aceasta este considerata o specie invaziva in Romania. Desi este o specie indigena in zone extrem de calde (Africa), s-a adaptat cu usurinta zonelor temperate ale Europei. Este un daunator periculos pentru cultura de tomate, insa poate fi intalnit si in alte culturi legumicole (ardei, vinete, castraveti, fasole, varza, etc.). Cercetatorii considera plosnita verde a tomatelor un daunator invaziv fara frontiere, ce poate fi extrem de periculos in arealele nou invadate. Din pacate, de acest lucru s-au convins si cultivatorii de legume din tara noastra, atat cei profesionisti, care detin suprafete mari in camp si spatii protejate (sere, solarii), cat si simplii pasionati de gradinarit.
Descriere si biologie – Plosnita verde a tomatelor

Prezinta 3 stadii de dezvoltare: ou, nimfa si adult. Adultii (Fig. 1) sunt de culoare verde-mat si au forma de scut, ating o lungime de 12-14 mm. Aripile acopera in totalitate abdomenul. Copulatia poate dura de la cateva minute pana la cateva zile. Femelele incep sa depuna oua la 3-4 saptamani dupa ce ajung la maturitate, acestea putand depune pana la 260 oua.
Ouale pot fi gasite pe plante pe toata perioada de vegetatie, sunt depuse in grupuri de cate 30-130 pe suprafata inferioara a frunzelor, in extremitatea superioara a plantelor de cultura sau a buruienilor. Acestea au culoare alb-galbuie si forma cilindrica, cu capetele plate, in forma de disc. Dimensiunea oualor este de 1,2 mm lungime si 0,8 mm latime. Incubatia dureaza 5 zile in sezonul cald si 2-3 saptamani primavara si toamna. Pe parcursul incubatiei ouale devin rozalii.
Nimfele parasesc oul prin deschiderea capacului plat in forma de disc. Acestea trec prin 5 stadii de dezvoltare pe parcursul a circa 30 de zile si arata foarte diferit in functie de stadiul de dezvoltare (Fig. 2).

Ciclul complet de viata pentru plosnita verde a tomatelor Nezara viridula dureaza aproximativ 60-70 zile, probabil in conditiile tarii noastre poate avea maxim 2 generatii pe an. Adultii incep depunerea pontelor incepnd din lunile mai-iunie. Incepand cu luna iulie apar si primele nimfe care se hranesc pana ajung la maturitate. Acestea prefera tomatele si castravetii (Fig. 3).

Plosnita verde poseda un aparat de intepat si supt cu ajutorul caruia isi injecteaza saliva urat mirositore in fructele si organele plantelor. Saliva acesteia are rolul de a lichefia tesuturile organelor plantei pentru a fi consumate de catre plosnita. Fructele atacate au un gust si aroma de plosnita si un aspect urat, ramanand mici si fiind imposibil de consumat.
Combatere
In momentul de fata in Romania exista un singur produs omologat pe piata pentru acest daunator, respectiv DELMUR, dar la ardei. Din pacate, inca nu avem produse omologate pentru acest daunator la tomate, deci este o problema din acest punct de vedere! Chiar daca probabil multe din insecticidele piretroide omologate in acest moment in Romania ar putea combate acest daunator, nu putem recomanda un insecticid fara a fi omologat. Se impune deci omologarea unor insecticide pentru acest daunatar si la tomate, care este din ce in ce mai vizibil in culturile de tomate, dar nu numai. Evident, in agricultura ecologica este si mai greu de combatut aceasta plosnita. Legumicultorii care practica acest tip de agricultura incearca ce au la indemana, respectiv produse pe baza de uleiuri vegetale si esentiale, cat si utilizarea anumitor plante aromatice printre randuri, cum ar fi cimbrul, busuiocul, craita si galbenelele, pentru a tine departe daunatorii, evident pe riscul lor.
Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA
ICDPP Bucuresti