Masurati necesarul de azot si evaluati doza optima de aplicare cu N-Sensor®, de la Yara

Publicat de

Yara N-Sensor® este un echipament optic montat pe tractor in scopul masurarii necesarului de azot si evaluarea dozei optime de aplicare in timp real.

Yara N-Sensor®: teledetectie la tractor

Optimizarea ratei de aplicare a azotului in fiecare punct al solei, este printre obiectivele principale urmarite de agricultura de precizie. Evaluarea consumului optim de azot impune folosirea unor senzori inteligenti si puternici pentru estimarea necesarului culturilor.

Evaluarea nivelului de azot in proximitatea echipamentului (sau proxy-detectarea) ofera posibilitatea efectuarii acestor masuratori rapid, precis si mai ales la un cost redus. Yara N-Sensor® a fost dezvoltat pentru estimarea nivelului de aprovizionare a azotului intr-o cultura prin masurarea reflexiei luminii si pentru a permite optimizarea aplicarii azotului in timp real.

Avantajele sistemului Yara N-Sensor®

 • Aplicarea dozei optime de azot in fiecare punct al parcelei;
 • Imbunatatirea potentialul culturii pe intreaga suprafata;
 • Cresterea eficientei fertilizarii cu azot;
 • Reducerea pierderilor de azot mineral dupa recoltare;
 • Cresterea randamentului;
 • Reduce riscul de cadere a lanului;
 • Omogenizarea calitatii culturii in parcela;
 • Reducerea timpului de recoltare si reducerea pierderilor de azot in mediu;
 • Cresterea profitabilitatii.

Cum functioneaza Yara N-Sensor®?

Yara N-Sensor® determina necesarul de azot prin masurarea luminii reflectate de vegetatie. In fiecare moment, se evalueaza reflexia luminii pe o suprafata de aproximativ 50 m². Echipamentul a fost conceput sa functioneze in corelatie cu viteza si latimea de lucru.

Yara N-Sensor® masoara reflexia lungimii de unda specifice unui anumit continut de clorofila si de biomasa. Estimeaza cantitatea de azot absorbita, calculeaza cantitatea optima de azot care urmeaza sa fie aplicata si trimite instructiunile de dozare catre controlerul electronic al distribuitorului sau pulverizatorului, care ajusteaza cantitatea de ingrasaminte ce urmeaza a fi aplicata.

Toate procesele de masurare a reflexiei, de determinare a necesarului de azot precum si imprastierea ingrasamantului au loc simultan. Agronomia „in timp real” a devenit o realitate.

Dezvoltarea Yara N-Sensor®

Dupa o prima etapa de dezvoltare coordonata de Institutul de cercetare si dezvoltare Hanninghof din Germania, primul aparat „Yara N-Sensor®” a fost introdus pe piata in 1999 pentru fertilizarea cerealelor. Imbunatatirea, adaptarea conceptului, extinderea gamei de culturi in cauza au fost un proces continuu in cadrul activitatii de cercetare si dezvoltare Yara. Mai mult de 250 de studii au fost efectuate intre 1997 si 2010 pentru a dezvolta si imbunatati noi functionalitati pentru Yara N-Sensor®, cum ar fi calibrarea absoluta pentru cultura rapitei.

Yara N-Sensor® si Yara N-Sensor® ALS – doua sisteme, o singura filosofie

In 2006, Yara a lansat noul echipament Yara N-Sensor® (ALS) cu sursa de lumina activa, care functioneaza pe acelasi principiu ca si modelul Yara N-Sensor® pentru estimarea necesarului de azot prin masurarea refractiei culturii. In timp ce Yara N-Sensor® utilizeaza lumina naturala, Yara N-Sensor® ALS are propria sursa de lumina. Echipamentul foloseste lampi xenon cu lumina intermitenta, care lumineaza vegetatia, impreuna cu senzori de reflexie. Yara N-Sensor® ALS poate fi complet lipsita de conditiile de lumina ambientala pentru munca de zi si de noapte. Ambele modele de echipamente se bazeaza pe acelasi cadru agronomic si pe aceeasi algoritmi de control. Acestea sunt conectate la un terminal de bord care memoreaza simultan masuratorile efectuate asupra culturilor si pozitionarea GPS pentru a cartografia zonele de cultura evaluate.

Performante

In 2008, Yara N-Sensor® ALS a primit medalia de aur a Societatii Regale a Agriculturii din Marea Britanie printre multe alte premii, confirmand astfel rezultatele:

 • la cereale, o crestere a randamentului de 3,5% la o doza identica de azot;
 • la rapita, o crestere a randamentului de 3,9% la o doza identica de azot.
 • Reducerea consumului de azot cu pana la 14% in medie in parcelele masurate cu Yara N-Sensor®;
 • Reducerea de 10 pana la 30% a amprentei de carbon, datorita cresterii coeficientului de utilizare a azotului;
 • Reducerea caderii in lan cu pana la 80%, in comparatie cu situatii similare de fertilizare conventionala;
 • O mai mare omogenitate a continutului de proteina ​​din cereale in parcela si cresterea proteinei cu 0,2 – 0,5 % la momentul recoltarii;
 • Reducerea timpului de recoltare; cresterea performantei combinei cu 12 pana la 20% datorita reducerii caderilor in lan, cresterii omogenitatii solelor si cresterii vitezei de treierat.

Material realizat de Yara Romania

S-ar putea să te intereseze

Hot News