Apar daunatorii rapitei. Cum ii putem combate?

Publicat de

In Uniunea Europeana este realizata circa o treime din productia mondiala de rapita, care se ridica la 60 milioane tone anual. Anul agricol 2014-2015 au facut ca in Romania, fermierii sa revina la sentimente mai bune despre cultivarea rapitei si au avut de castigat din punct de vedere material pentru ca au realizat profituri semnificative prin export. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in Romania, in 2015, s-au cultivat, cu rapita, 277.000 de hectare, iar productia a fost de 1 mil. tone. Datorita faptului ca rapita se recolteaza timpuriu, ea constituie o excelenta premergatoare pentru grau si orzul de toamna. Rapita este o excelenta planta melifera timpurie (productia poate fi fi de circa 50 kg miere/ha). Pierderile cauzate de daunatori, depind de o serie de factori printre care, soiul sau hibridul, data semanatului, densitatea culturii, conditiile climatice din tot cursul perioadei de vegetatie. Toate, coroborate pot atinge 30% din productia potentiala a culturii de rapita.

Urmele atacului din toamna se vad si in primavara

Tratamentul semintei, cu 400 g/l clotianidin + 80 g/l beta ciflutrin si 600 g/l imidacloprid, aprobat, cu derogare, pana la data de 10 octombrie 2015 a determinat, pentru cei ce si-au tratat samanta, un atac mai slab a daunatorilor din toamna, existand, cu siguranta mai putine probleme in primavara. Pentru cei care nu au respectat aceasta veriga tehnologica, va prezint cativa daunatori care ataca toamna, iar urmele se vad si in primavara. Asadar, adultii puricelui de pamant al tulpinilor (Psylliodes chrysocephala) impreuna cu adultii puricilor de pamant (Phyllotreta atra), larvele de musca radacinilor (Delia radicum) ataca in mod obisnuit in toamna, dar urmele atacului se vad si in primavara. Plantele de rapita, sunt atacate timpuriu de larve ce rod tunele in petiolul frunzelor, radacina si tulpina, determinand, in cazul unui atac puternic, moartea plantei. In general este atacat petiolul frunzelor bazale. Un sfat util dat cultivatorilor de rapita este sa inspecteze culturile de rapita imediat ce conditiile climatice permit acest lucru si sa sectioneze, despice petiolul frunzelor bazale continuand acest lucru si cu tulpina de sub punctul de insertie al petiolului. De cele mai multe ori vor putea observa, cu ochil liber 1-12 larve/petiol. Aceste larve sapa galerii in petiol si tulpina, determinand pe de o parte incetinirea cresterii plantelor, intarzieri in vegetatie, caderea si uscarea prematura a frunzelor atacate si grefarea pe galeriile sapate de daunator a unor boli criptogamice. Pentru a evita confuzii firesti poate pentru un nespecialist, trebuie sa aratam ca aceste larve pot fi de Psylliodes chrysocephala (puricele de pamant al tulpinilor), unde larvele prezinta vizibil 3 perechi de picioare (fig.1), fie de Ceutorhynchus picitarsis (curculionidul de iarna al tulpinilor), unde larvele sunt apode si eucefale (fig.2).

Anul agricol 2015-2016 a fost favorabil pentru cultura de rapita, datorita precipitatiilor din toamna, fapt ce a facut ca in culturile neirigate, rasarirea sa se produca la timp si uniform. In prezent, culturile de rapita nu sunt ramase in urma, in aceste conditii atacul de purici si cel al curculionidului de iarna al tulpinilor (Ceutorhynchus picitarsis) este important.

Nu neglijati monitorizarea culturilor

Odata cu incalzirea vremii, culturile de rapita, acolo unde au densitate suficienta (40-50 plante/m2), deci nu vor fi „intoarse“, vor porni rapid in dezvoltare. In aceste conditii este de amintit ca in ultima decada a lunii februarie, prima decada a lunii martie adultii de Ceuthorhynchus napi, curculionidul tulpinilor de rapita ies din locurile de hibernare si pot fi identificati pe plantele de rapita. Este de asteptat ca in cursul lunilor martie-aprilie sa depuna ouale in tulpinile de rapita, de aceea este necesar ca sa se monitorizeze numarul adultilor. Gargaritele hibernante rod perforatii marginale In limbul foliar si varful tulpinilor, unde depun oua. Larvele rod galerii descendente sau ascendente In maduva tulpinilor, determinand deformarea si rasucirea longitudinala a acestora.

Plantele atacate ramifica bogat, stagneaza In crestere si nu formeaza silicve sau acestea sunt seci ori cu seminte de slaba calitate, pagubele cauzate variind Intre 50 si 100%. Datorita atacului daunatorului, patrund agenti patogeni care accelereaza procesul de degradare a tulpinilor. Nu este stabilit un PED pentru acest daunator, oricum eventualele tratamente de combatere se aplica impotriva adultilor, practica obisnuita de a trata cultura de rapita in functie de faza fenologica a plantei (tratamente efectuate inainte de inflorit) au determinat si determina „ratarea” acestui daunator care a depus ouale in tulpina. Combaterea larvelor, ce se dezvolta in interiorul tulpinii, se poate face numai prin aplicarea unor insecticide sistemice. Este cazul sa amintim ca examinarea, in cursul lunilor martie-aprilie, a numarului de „larve” existente pe planta (larve pot fi atat de Psylliodes spp. sau Ceutorhynchus spp.). In cazul in care se constata peste 5-10 larve/planta este de dorit sa se aplice tratamente de combatere. Tratamentele de combatere se efectueaza cu produsele avizate, la recomandarile specialistilor In protectia plantelor.

Toate culturile de rapita ce au iesit cu bine din perioada de iarna, trebuie monitorizate cu grija, incepand cu luna martie, pentru a stabilii infestarea cu daunatori si aplicarea unor tratamente, de obicei imperative, cu insecticide, de preferat sistemice. Aplicarea de tratamente chimice prin stropirea culturilor, primavara, la aparitia adultilor, se face cu produsele avizate, la dozele recomandate, sau urmand recomandarile specialistilor In protectia plantelor (vezi tabel).

Insecticide (s.a)

Doza (Conc.)

Spectru de actiune

DECIS MEGA 50 EW*

(deltrametrin 50 g/l)

0,15 l/ha

Gargarita tulpinilor (Ceutorrhynchus napi)

DECIS EXPERT 100 EC*

(deltrametrin 100 g/l)

0,075 l/ha

Gargarita tulpinilor (Ceutorrhynchus spp.), puricii de pamant (Psylliodes chrysocephala)

FASTAC ACTIVE*

(alfa-cipermetrin 50 g/l)

0,3 l/ha Gargarita mare a tulpinilor de rapita (Ceutorrhynchus napi), gargarita plata a rapitei (Ceutorrhynchus quadriens),
FASTER GOLD 50 EC*

(lambda-cihalotrin 50 g/l)

0,15 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhynchus spp.)
KAISO SORBIE 3 EG*

(lambda-cihalotrin 5%)

0,2 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhynchus napi)
MOSPILAN 20 SG**

(acetamiprid 20 %)

0,2 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhynchus napi)
NURELLE D 50/500 EC*

(cipermetrin 50 g/l + clorpirifos 500 g/l)

0,4 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceuthorrynchus spp.)
PYRINEX 25 CS***

(clorpirifos 250 g/l +

1,75 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhyncus napi)
PYRINEX QUICK****

(clorpirifos 250 g/l + deltametrin 6 g/l)

1,0 l/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhyncus napi)
SUMI ALPHA 5 EC*

(esfenvalerat 5%)

0,250 g/ha Gargarita tulpinilor (Ceutorrhyncus napi)

* = insecticid de contact si ingestie

** = insecticid cu actiune sistemica

*** =insecticid ce actioneaza prin contact, ingestie si respiratie

**** = insecticid ce actioneaza prin contact, ingestie, respiratie, ca un inhibitor a cholinesterazei, (colinesteraza fiind o enzima existenta in corpul insectelor, dar si al altor animale, (inclusiv omul), avand un rol deosebit in functionarea sistemului nervos, deoarece inhibarea (blocarea) enzimei, poate determina intreruperea sinapselor, a transmiterii semnalelor electrice catre muschi, determinand convulsii, paralizia respiratiei si in final, moartea daunatorului.

Prof.univ. dr. Ioan ROSCA

USAMV Bucuresti

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News