Descriere
Bemisia tabaci (Fig.1) este in primul rand un daunator al plantelor cultivate in regiunile tropicale si temperate calde ale lumii. Este prezent in mare parte in sudul Europei, Africa, India si s-a mutat recent in Australia.
Incidenta culturi
Bemisia este polifaga, hranindu-se cu peste 500 de specii de plante din 74 de familii. Gazdele sale includ culturi de legume, de camp si ornamentale. Dintre culturile importante de legume cultivate este un daunator major al tomatelor, ardeiului, dovleacului, castravetilor, fasolei, vinetelor, pepenelui verde si verzei. Culturile de camp de cartof si soia sunt puternic atacate. Plantele gazda ornamentale ale musculitei tutunului sunt prea numeroase pentru a fi enumerate, dar includ poinsettia, hibiscus si crizantema.
Factori de risc
Temperatura minima la care musculita tutunului completeaza un ciclu de viata este de 16°C. Ouale si pupele prezinta rezistenta mare la frig, fiind capabile sa supravietuiasca 4 zile la 0 si 2°C si 8 zile la 4 si 6°C. B. tabaci a inregistrat cel mai bun timp de dezvoltare (17,3-22,8 zile) la 25°C.
Stadii fenologice ale plantei in care daunatorul afecteaza preponderent planta in cauza
Cresterea populatiilor de B. tabaci pe dovleac, vinete, fasole, dovlecel etc. s-a observat pe masura ce plantele imbatranesc.
Efectele daunatorului asupra plantei (Fig. 2)
Musculita tutunului poate provoca daune economice plantelor in mai multe moduri. Infestarile abundente ale adultilor pot provoca moartea rasadurilor sau scaderea vigorii si a randamentului plantelor mai batrane, din cauza eliminarii sevei. Hranirea musculitelor imature face ca frunzele nou dezvoltate, dar nu si frunzele cu care se hranesc, sa capete un aspect argintiu din cauza separarii epidermei superioare de stratul celular subiacent. Spatiul de aer rezultat reflecta lumina, provocand culoarea argintie. Fructele care se dezvolta pe plante atacate sunt de calitate inferioara. Alte tulburari fiziologice cauzate de Bemisia includ ingalbenirea frunzelor de salata verde si albirea tulpinii precum si cloroza frunzelor noi ale multor plante (Fig.3).
Efectele daunatorului asupra plantei corelate cu aparitia unor anumite boli
Cand musculitele adulte si imature se hranesc, secreta ”roua de miere”, un deseu excretor lipicios care este compus in mare parte din zaharuri din plante. Din cauza prezentei dejectiilor lipicioase, isi face aparitia fumagina care o data instalata atrage dezvoltarea anumitor patogeni precum: Alternaria, Fusarium, Penicillium.
Musculita tutunului este de asemenea vector pentru diferite virusuri: tomato yellow leaf curl virus (TYLCV), tomato mottle virus (TMoV), bean golden mosaic virus (BGMV).
Combatere
Stadiul biologic optim de aplicare a tratamentelor este atunci cand daunatorul este in faza de adult.
- DELTAM – 5 ml in 10 l apa/100 mp;
- CLOSER -0,2 l/ha;
- NEXTER – 1,5 l/ha;
- PROXIMO/(TALSIOR- a doua denumire comerciala) – 50-75 ml/hl ;
- REQUIEM PRIME – 0,65 % (max.10 l/ha);
- SIVANTO PRIME 200 SL – 0,56 l/ha-1,125 l/ha ;
- VYDATE 10 L – 10 l/ha, etc.
Se pot folosi si capcane pe baza de feromoni pentru a reduce populatiile daunatorului. De obicei, pentru monitorizare se recomanda amplasarea unei capcane la 1 ha. Pentru capturarea in masa sunt necesare de la 20 la 30 de capcane pe 1 ha in camp deschis. In sere numarul capcanelor scade la 15-20/ha.
De asemenea, insectele pradatoare (Macropholus caliginosus, Franklinothrips vespiformis, Delphastus pusillus, Nabis spp) pot fi o metoda de control.
Ing. Luminare Maria- Cristina
ICDPP Bucuresti