Una dintre bolile care produce pagube semnificative in plantatiile viticole din toata tara este putregaiul cenusiu al strugurilor, produs de ciuperca Botryotinia fuckeliana, ce are impact major in productia anilor urmatori.
Simptome:
Atacul cel mai frecvent este intalnit de obicei pe boabe, apare inca de la formarea lor, insa stadiul agresiv are loc la maturarea acestora.
Pe frunze: apar pete galbui care treptat capata o nuanta rosiatica. Petele nu au o forma regulata, insa au dimensiuni mari. In dreptul acestora, pe ambele suprafete ale frunzei, incepe sa apara un mucegai cenusiu care reprezinta organele de inmultire ale ciupercii (Fig. 1).
Pe lastari: apar pete brun-cenusii, initial in dreptul nodurilor si continua catre mijlocul internodiilor. In timp, aceste pete sunt acoperite cu un mucegai cenusiu, format din conidiofori si conidia (Fig. 2).
Pe boabe: boabele atacate initial se inmoaie, se crapa si se acopera treptat cu un mucegai abundent, brun-cenusiu, pulverulent. In cazul ciorchinilor compacti, in conditii de umiditate ridicata, mucegaiul evolueaza rapid si cuprinde intreg ciorchinele (Fig. 3). Atat dezvoltarea cat si patogenitatea ciupercii sunt influentate in cea mai mare masura de conditiile de mediu, temperatura si umiditate. Temperatura optima de dezvoltare este cuprinsa intre 20-25°C. Umiditatea, atat cea atmosferica, cat si cea a substratului, detin un rol important in dezvoltarea putregaiului cenusiu. Astfel, umiditatea relativa optima atmosferica este de 80-100%, insa infectiile se produc cu precadere si atunci cand pe plantele de vita de vie cad precipitatii sau roua. Boala este favorizata de intepaturile insectelor, de prezenta ranilor produse de grindina si de craparea pielitei bobitelor in parga. Din strugurii atacati se obtin vinuri slabe, cu o cantitate scazuta de alcool.
Masuri agrotehnice de prevenire si combatere:
- Evitarea plantarii vitei de vie pe locuri cu exces de umiditate, joase
- Respectarea momentelor de efectuare a taierilor in uscat
- Aplicarea rationala a ingrasamintelor
- Reducerea umiditatii prin plivitul lastarilor in plus, dirijarea corecta a acestora
- Adunarea si distrugerea buruienilor si a strugurilor atacati, ramasi dupa recoltare, ce constituie focare de infectie pentru anul urmator.
Cultivarea de soiuri rezistente: soiurile de struguri au o comportare diferita fata de putregaiul cenusiu, cele mai tardive fiind mai predispuse. Printre caracterele soiului, un rol important il are continutul de tanin, fitoalexine, antociani, zahar, acizi, desimea boabelor pe ciorchine, elasticitatea si rezistenta pielitei bobului.
Combaterea chimica: aplicarea tratamentelor cu fungicide in cursul perioadei de vegetatie este strans legata de biologia agentului patogen si a produsului utilizat. Se recomanda ca viticultorii sa tina cont de momentele cheie de aplicare a tratamentelor contra putregaiului cenusiu si anume: dupa inflorit si la dezvoltarea boabelor, precum si de timpii de pauza dintre tratamente. Se pot utiliza produse de protectia plantelor: Teldor 500 SC (1 l/ha), Serenade (4 l/ha), Cantus (1-1,2 kg/ha) etc..
drd. ing. Lorena-Roxana Gurau
ICDPP Bucuresti