Meloidogyne incognita (nematodul galicol al radacinilor) – un adevarat inamic in cultura tomatelor in spatii protejate

Publicat de
Fig. 1

Cultura tomatelor reprezinta o importanta deosebita in Romania, situandu-se pe locul 8 ca si productie in Uniunea Europeana. Pentru a ne bucura de gustul si prospetimea lor este necesara respectarea tehnologiei de cultura, precum si implementarea unui sistem integrat de protectie si combatere fata de principalele boli si daunatori care provoaca pagube insemnate in cultura.

In prezent, cultivatorii de tomate in spatii protejate se confrunta cu un inamic care nu este tocmai usor de combatut, si anume Meloidogyne incognita – nematodul galicol al radacinilor (Fig. 1).

In tara noastra este considerat cel mai periculos daunator al culturilor legumicole in spatii protejate. Este extrem de polifag, fiind semnalat pe mai mult de 1500 de specii de plante. Pe langa tomate, nematodul ataca si castraveti, vinete, ardei, pepeni, etc..

Cum recunoastem acest daunator?

Femela are corpul in forma de para, translucid, de culoare alba lucioasa. Masculul are corpul viermiform, ascutit in partea anterioara si rotunjit in cea posterioara. Oul este elipsoidal, de culoare bruna-pal. Larva are corpul viermiform, cu extremitatea posterioara conica. Stiletul este mai scurt decat la adulti.

Fig. 2

O femela depune intre 300-1000 de oua, dar in conditii optime numarul oualor ajunge la 2000. Acestea se raspandesc in sol in cautarea radacinilor de tomate, perforeaza radacinile si patrund in tesuturi, de regula in apropierea varfurilor de crestere. Dupa o perioada scurta de hranire, larvele devin imobile si raman in aceleasi locuri pe toata durata dezvoltarii. Odata cu hranirea, larvele secreta   enzime care determina hipertrofierea tesuturilor din zonele de atac, ceea ce duce la aparitia unor umflaturi, denumite gale, alcatuite din celule gigantice (Fig. 2).

Primele simptome se manifesta prin ofilirea frunzelor si stagnarea din crestere, urmata de uscarea plantei de la varf spre baza. La nivelul galelor, vasele libero-lemnoase sunt obturate, iar circulatia sevei se intrerupe, determinand putrezirea radacinilor. Pagubele produse culturilor sunt in functie de gradul de infestare a solului si momentul cand se produce atacul la nivelul radacinilor. De regula, un atac puternic asupra plantelor tinere poate compromite cultura. In cele mai multe cazuri atacul nematodului favorizeaza aparitia infectiilor cu Fusarium spp. si Verticillium spp., care grabesc pieirea plantelor.

Raspandirea nematodului dintr-o sera in alta se face prin amestecul de pamant folosit la producerea rasadurilor, prin plantele infestate, cu incaltamintea muncitorilor si cu diferite unelte si mijloace de transport.

Cum se combate?

Localizarea nematodului in interiorul galelor, adancimea la care se poate intalni in sol, precum si caile multiple de infestare a solului fac extrem de dificila combaterea acestui daunator. Prin aplicarea unui complex de masuri profilactice, fizice, folosirea de soiuri si hibrizi de plante rezistente si chimice se pot obtine rezultate bune. Ca si metode profilactice, in spatiile protejate infestate, la defrisarea culturii, scoaterea plantelor se va face cu cazmaua iar resturile vegetale si radacinile vor fi puse in saci de polietilena, impiedicandu-se astfel imprastierea resturilor de radacini si a particulelor de sol infestate. Dupa defrisare si mobilizarea solului se recomanda ca acesta sa fie mentinut in stare umeda, timp de 2-3 saptamani, pentru putrezirea radacinilor cu gale.

Folosirea hibrizilor de tomate cu rezistenta la nematozi constituie un mijloc sigur in realizarea productiei pe suprafetele infestate. Astfel, in unele tari, prin diferite cai, inclusiv prin transferul genei de rezistenta – Mi de la specia Lycopersicon peruvianum s-au creat soiuri, hibrizi si varietati de tomate (Ronita, Rossol, Piernita, Piersol, etc.), care manifesta rezistenta la nematodul galicol al radacinilor. La noi in tara au fost create o serie de hibrizi de tomate (Oltbird, Craiobrid, IR-18, IR-34, M-14), rezistenti la acest daunator.

Metode fizice: Dezinfectarea solului prin tratamente termice cu aburi, la temperaturi de 90-100°C, timp de 2-3 ore.

Metode chimice: Utilizarea produselor chimice nematocide, aplicate la sol, de regula intre ciclurile de cultura, da rezultate bune in combaterea nematozilor. Produsele nematocide actioneaza prin gazare sau prin contact direct. Se recomanda produsele:

  • BASAMID GRANULE (dazomet 97%) – 500 kg/ha;
  • NEMATHORIN 10 G (fostiazat 100 g/kg) – 15 kg/ha;
  • VYDATE 10 L (oxamil 100 g/l)- 10 l/ha.

Ing. Luminare Maria-Cristina

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor

S-ar putea să te intereseze

Hot News