Metcalfa pruinosa – Cicada Metcalfa – reala problema a speciilor ornamentale si pomicole

Publicat de

Scurt istoric – raspandirea speciei la nivelul Romaniei

Metcalfa pruinosa este o cicada din Familia Flatidae de origine nordamericana. Prima citare in Europa este din provincia Treviso in 1979 unde a fost introdusa accidental. Din nordul Italiei s-a raspandit in intreaga tara, inclusiv in insulele din Marea Mediterana. In perioada iunie – august 2009 populatii ale acestei specii au fost semnalate pentru prima data in zona oraselor Constanta si Eforie, pe mai multe tipuri de plante gazda: Aesculus hyppocastanum, Hibiscus syriacus, Fraxinus sp., Philadelphus coronarius, Evonymus japponicus, Ligustrum vulgare. Ulterior, aceasta cicada si-a extins arealul atat prin migrare, cat si prin importuri, fiind regasita si in alte regiuni ale tarii (Timisoara, Ilfov, Arad, Cluj).

Fiind o specie polifaga (se poate hrani pe mai bine de 200 de specii de plante lemnoase), Metcalfa pruinosa este considerata potential daunatoare pentru un mare numar de plante, in special ornamentale.

Perspective asupra speciei

Pana in prezent, in vestul Romaniei (judetul Timis, orasul Timisoara), insecta invaziva a fost detectata doar in zonele urbane, in spatiile verzi dintre cladiri, in parcuri publice sau in gradini private mici. Majoritatea speciilor de plante afectate sunt plantele ornamentale.

Cu toate acestea, un alt aspect ar putea fi considerat si mai important, respectiv atacul asupra plantelor agricole si horticole. In unele gradini si curti private s-au detectat populatii de Metcalfa pruinosa pe vita de vie, mai ales pe cea productiva (Vitis vinifera). Prin urmare, exista un mare risc de raspandire spre zonele viticole, in special in partea de vest a tarii. Daunele cauzate plantelor pot afecta in mod direct cresterea si dezvoltarea acestora si, implicit, productia de struguri si vin.

Referitor la impactul economic al acestei specii, Metcalfa poate produce debilitarea plantelor afectate de diversi factori (spre exemplu inghetul tardiv). In anumite situatii, cand populatia atinge densitati mari, poate distruge planta gazda.

Biologie, ecologie si plante gazda

Fig. 1 – Modul caracteristic de dispunere a indivizilor pe ramurele

Metcalfa pruinosa are un aspect caracteristic, desi la prima vedere poate fi confundata cu un lepidopter din Fam. Pyralidae. Avand comportament gregar, se poate recunoaste usor dupa modul specific de dispunere pe ramurelele arborilor sau arbustilor (Fig. 1) si dupa prezenta filamentelor cerate (Fig. 2). Adultii traiesc cateva saptamani si pot fi intalniti in perioada mai – octombrie, in functie de conditiile de mediu. Au talia cuprinsa intre 7 si 8 mm, in zona nativa fiind mentionate si exemplare mai mici (5,5 mm).

Aceasta insecta polifaga se hraneste cu o mare varietate de plante lemnoase si erbacee, printre care citrice, vita de vie, mere, piersici, capsuni, kiwi, masline, curmale si hibiscus. In literatura de specialitate sunt citate insa mult mai multe specii, unele prezente si in Romania, spre exemplu Thuja occidentalis, Thuja orientalis, Juniperus communis, Ailanthus altissima, Eleagnus angustifolia, Platanus sp., Tilia cordata, Acer negundo, Populus canadensis, Magnolia grandiflora, Ilex sp., Rosa sp., Juglans regia, Prunus persica, Prunus domestica.

Fig. 2 – Prezenta filamentelor cerate pe plante indica prezenta cicadei

Prevenire si combatere

Epoca potrivita pentru controlul livezilor este din luna iunie pana in octombrie, iar timpul cel mai prielnic este perioada de coacere a fructelor de vara. In plantatiile foarte mici se cerceteaza toti pomii. Daca livada este mai mare se cerceteaza fiecare al doilea, al treilea sau al patrulea rand din plantatie, dupa procentul pomilor ce urmeaza a fi cercetati. In livezile de peste 1000 pomi se cerceteaza 5% din pomi. In acest caz se cerceteaza fiecare al cincilea pom de pe fiecare al patrulea rand. In cazuri speciale, numarul pomilor controlati poate fi marita.

Daca in livada sunt mai multe parcele care se deosebesc dupa varsta pomilor sau dupa soi, cercetarea se face pentru fiecare parcela separat, dupa aceleasi reguli.

Daca livada nu prezinta focare de atac, dar nu este plantata in randuri sau prezinta un amestec de pomi de varste si soiuri diferite, atunci cercetarea se face impartind livada in portiuni cat mai uniforme, cercetand un numar de pomi din fiecare soi si varsta, dupa norma de mai sus. Daca numarul si diversitatea speciilor si soiurilor nu permite cercetarea fiecarui soi in parte, atunci se cerceteaza cu precadere marul, parul si prunul, care sunt mai expusi atacului de daunatori.

Pomul ales pentru cercetare se examineaza astfel: se cerceteaza tulpina, 2-3 ramuri mai groase 10-20 ramuri mai subtiri, frunzele si fructele din diferite parti ale pomului; cu deosebita atentie se examineaza fructele. In jurul livezilor se cerceteaza pomii si arbustii din familia Rosaceelor (porumbarul, macesul, parul paduret, etc.).

Combaterea speciei se realizeaza dificil, din cauza stratului de ceara care acopera corpul daunatorului in totalitate. De aceea se recomanda atat aplicarea mai multor tratamente, la interval de 7-10 zile, cat si aplicarea unui adjuvant pentru eficientizarea tratamentului. Se pot folosi urmatoarele produse:

  • Faster 10 CE
  • Deltasap 2,5 EC, etc

impreuna cu  adjuvantii:

  • Silwet Star
  • Break Thru

Ing. Cojanu Daniel Nicolae

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News