Modificari legisltative privind legea irigatiilor si legea arendei, 15.04.2022

Publicat de

INFORMARE DE PRESA

15 aprilie 2022

Asociatia APPR – Mandru ca sunt fermier isi manifesta, pe aceasta cale, satisfactia fata de evolutiile recente privind doua acte normative esentiale pentru cresterea rezilientei exploatatiilor agricole din tara noastra: legea irigatiilor si legea arendei.  Aflate in stadii diferite in Parlament, prima trimisa la promulgare, iar cealalta la inceput de drum printr-o initiativa depusa in data de 13 aprilie 2022, ambele au fost indelung asteptate de fermieri, iar APPR, alaturi de alti parteneri din mediul asociativ, s-a implicat activ in ultimii ani in sustinerea lor.

Amendamentele aprobate de Parlament la Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, sprijinite si de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, indreapta o veche inechitate, extinzand subventionarea cu pana la 50% a cheltuielilor cu energia folosita  la irigat si pentru fermierii individuali, persoane fizice sau juridice, care au investit in amenajari locale. Pana acum,  de aceasta facilitate beneficiau doar organizatiile de udatori sau fermele cu acces la reteaua nationala de irigatii.

O a doua modificare cheie este eliminarea conditiei care constituia o bariera in calea extinderii irigatiilor in foarte multe zone: acordul explicit al proprietarului terenului.  Conform amendamentului, autorizatia de construire va putea fi de acum emisa dupa 10 zile calendaristice de la publicarea notificarii intentiei de a construi de catre detinatorul proiectului, ceea ce rezolva situatiile a numeroase proiecte blocate din cauza faptului ca mostenitorii nu puteau fi contactati.

In plus, noua lege a irigatiilor prevede si alocari bugetare consistente, de pana la 1500 miliarde euro pana in 2027, pentru reabilitatea si extinderea infrastructurii principale de irigatii, esentiala in conservarea capacitatii de productie si combaterea efectelor secetei cu care tara noastra se confrunta periodic.

Cealalta piesa esentiala pentru construirea unui “cod rural” ca baza pentru exploatatii agricole viabile o constituie initiativa legislativa pentru modificarea prevederilor referitoare la arendarea terenurilor agricole, prevazute de Legea nr.287/2009 privind Codul civil. Aceasta intra in procedura de analiza la Senat, urmand sa fie dezbatuta de Parlamentul Romaniei in procedura de urgenta.

APPR saluta aceste modificari legislative, la care a contribuit constructiv in cadrul dialogului civil cu membrii comisiilor de agricultura ale celor doua camere ale Parlamentului si pe care le considera vitale pentru cresterea capacitatii de productie a Romaniei in paralel cu reducerea riscurilor climatice.

Contact: office@apprs.ro

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!